Kladivo na slovenské domácnosti. Rast úroku na hypotéke môže znamenať navyše aj stovky eur mesačne

Minulý týždeň som sa konečne prepracoval k nákupu drevených brikiet na zimné kúrenie. To, že boli dvakrát drahšie ako pred rokom, ma už neprekvapilo. O príchode veľkej inflácie hovorím a píšem už takmer dva roky. Pri platení som si akurát spomenul na graf, ktorý som dával začiatkom tohto roka na moje sociálne siete.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Slováci sú v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami relatívne chudobní. Podiel výdavkov na potraviny a bývanie je viac než 40 percent z celkových výdavkov slovenských domácností. V tomto smutnom ukazovateli sme dokonca lídri Európskej únie. Následky nezodpovednej monetárnej politiky Európskej centrálnej banky a chýb v energetickej politike EÚ budeme preto špeciálne cítiť my na Slovensku.

Úroky na slovenských štátnych dlhopisoch začali rásť už začiatkom roku 2022, dávno pred tým, ako minulý týždeň konečne z piesku ignorancie vytiahla hlavu aj ECB. Konečne sa prebudila Christine Lagardová a na stole centrálnej banky je zrazu omnoho ambicióznejší plán rastu základného úroku. Znamená to ešte rýchlejší rast úrokov na hypotékach a finančnú bolesť slovenských domácností, ktoré ignorovali výzvy na fixovanie na čo najdlhší čas.

Dlhová pasca nastražená centrálnou bankou sa začala zatvárať. Už dnes, pred začiatkom dramatického rastu základného úroku, je výnos na 10-ročných štátnych dlhopisoch 3,15 percenta. K tomu si pripočítajte približne 1 percento až 1,5 percenta ako prirážku pre hypotekárnych dlžníkov s vyšším rizikom ako slovenský štát. A máte minimálnu sadzbu hypotéky v najbližšom období, ak úroky nebudú pokračovať v ďalšom raste. Pričom tento predpoklad mi príde naivne optimistický. Rast úroku na hypotéke o niekoľko percent môže predstavovať aj stovky eur splátky mesačne navyše.

K tomu sa pridal rast cien energií. Áno, poznám upokojujúce sľuby politikov. To však neznamená, že im aj verím. Nik vám nedá to, čo vám politik vie sľúbiť. Obed zadarmo neexistuje. Na chvíľu predstierajme, že verím, že sa podarí naplniť stropovanie ceny časti spotrebovanej elektriny pre slovenské domácnosti. Rast ceny zvyšku spotreby elektriny, ceny plynu a pohonných látok pravdepodobne aj tak povedú k dvoj- alebo viacnásobným nákladom na bývanie v nasledujúcich rokoch.

Výdavky na splácanie hypotéky a energie sa obmedzujú ťažšie, než návšteva reštaurácie či nákup novej bundy alebo bicykla. Aspoň trochu kúriť a svietiť treba. Už dnes výdavky na bývanie (elektrinu, plyn a vodu) tvoria pätinu celkových výdavkov slovenskej domácnosti.

Ekonomika stále beží aj vďaka monetárnym ilúziám infláciou popletených spotrebiteľov a podnikateľov na vysoké obrátky. Práce je stále dosť, nedostatok je skôr zamestnancov. Pokles spotrebiteľského nadšenia už však na číslach zo starých členských krajín badať.

V Nemecku to vyzerá na recesiu už koncom tohto roka. Keď sa cyklus prehupne do kontrakcie, na Slovensku opäť začne rásť aj nezamestnanosť. Prípadná strata príjmu, násobné výdavky na energie a rastúce náklady na hypotéky sú divokou kombináciou. Dosah na chudobné domácnosti bude podstatný. Politické a spoločenské efekty tohto kokteilu môžu byť zásadné.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články