Rusi zadržali podozrivých z výbuchu na Krymskom moste. Detailne opísali plán útoku

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých, uviedla v stredu agentúra DPA.

Vladimir Putin Alexander Bortnikov Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov počas stretnutia v prezidentskej rezidencii Novo Ogarjovo pri Moskve v Rusku 16. júna 2020. Foto: TASR/AP

Za organizátora útoku na most bola označená ukrajinská vojenská rozviedka a jej šéf Kyrylo Budanov. Zadržaných bolo päť občanov Ruska, traja občania Ukrajiny a jeden Armén, ktorí sa podieľali na príprave zločinu, uviedla FSB.

FSB spolu s Vyšetrovacím výborom Ruskej federácie (Sledkom) zistili, že organizátorom útoku na Krymský most bola hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, jej riaditeľ Kyrylo Budanov, jeho podriadení a agenti.

Vyšetrovanie prípadu pokračuje, informovala FSB s tým, že všetci organizátori útoku a ich spolupáchatelia vrátane cudzích štátnych príslušníkov budú stíhaní v súlade s ruským právom.

Výbušné zariadenie bolo podľa FSB maskované v kotúčoch stavebnej polyetylénovej fólie, prevážaných na 22 paletách s celkovou hmotnosťou viac než 22 ton. Do prepravy tohto nákladu boli podľa FSB zapojení občania Ukrajiny a Gruzínska a jeden občan Arménska.

FSB vo svojom vyhlásení spresnila, že tento náklad bol začiatkom augusta odoslaný z juhoukrajinského prístavu Odesa do bulharského prístavu Ruse a odtiaľ následne do Gruzínska a Arménska, kde ho preložili na nákladné auto, ktorým náklad putoval do Krasnodarského kraja na juhu Ruska.

Tam nákladu vystavili falošné doklady a preložili ho do iného nákladného auta. Ako prijímateľ tovaru bola uvedená neexistujúca spoločnosť na Kryme.

Minulú sobotu, 8. októbra, počas jazdy po Krymskom moste došlo v nákladnej časti auta k explózii. Od nej sa následne vznietili aj cisternové vagóny vlaku prechádzajúceho po železničnej časti mosta. Ruská federácia označila výbuch na Krymskom moste, známom aj pod názvom Kerčský, za teroristický čin.

(tasr)


Ďalšie články