Rezort obrany: Spolupráca s Českou republikou v oblasti obrany na najlepšej úrovni od rozdelenia ČSR

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR (MO SR) Marian Majer sa v stredu zúčastnil na slávnostnom otvorení medzinárodnej platformy Future Forces Forum (FFF) v PVA Expo Praha, ktorá bude počas nadchádzajúcich dní centrom medzinárodnej expertnej komunity pre trendy a technológie v obrane a bezpečnosti. Pri tejto príležitosti absolvoval tiež rokovania s námestníkmi Ministerstva obrany ČR – Františkom Šulcom, Danielom Blažkovcom a Janom Jírešom. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Jaroslav Naď a Jana Černochová, šéfovia rezortov obrany SR a ČR. Foto: Jaroslav Novák/TASR Jaroslav Naď a Jana Černochová, šéfovia rezortov obrany SR a ČR. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ako zdôraznil Marian Majer, medzinárodná spolupráca a koordinácia je v tejto dobe dôležitá aj pri modernizácii a rozvoji bezpečnostných zložiek, pretože dopyt je veľký a ponuka obmedzená.

V tejto súvislosti ocenil schopnosť spojencov efektívne spolupracovať na posilňovaní kolektívnej bezpečnosti, a to napríklad zdieľaním informácií či spoločným postupom pri obstarávaní, ako tomu je v prípade spolupráce Slovenska a Česka pri obstarávaní pásových bojových vozidiel.

Majer zhodnotil, že spolupráca s Českou republikou v oblasti obrany je momentálne na najlepšej úrovni od rozdelenia ČSR. „Dôkazom toho je napríklad velenie Českej republiky v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR, spolupráca na významných projektoch či ochrana nášho vzdušného priestoru Českom spolu s Poľskom po uzemnení MiG-29,“ doplnil Majer.

Súčasťou podujatia Future Forces Forum (FFF) je okrem vyše 20 odborných panelových diskusií za účasti expertných skupín NATO tiež medzinárodná výstava s účasťou viac ako 200 vystavovateľov vrátane kybernetického pavilónu či pavilónu spojovacieho vojska.

(tasr)


Ďalšie články