Uznesenie o LGBT podľa poslankyne OĽaNO podkopáva jeden z pilierov EÚ. Navrhne reakciu Národnej rady SR

Poslankyňu OĽaNO Annu Andrejuvovú podráždilo štvrtkové pro-LGBT uznesenie Európskeho parlamentu. Podľa jej mienky podkopáva jeden z hlavných pilierov Európskej únie a oznámila, že bude apelovať na to, aby sa proti nemu Národná rada SR postavila.

Mandátový výbor odporúèa odsúhlasi žiados na vydanie Fica do väzby Poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽaNO) je jednou z predkladateliek novely zákona. Foto: Jakub Kotian/TASR

Európsky parlament (EP) vyzval v reakcii na streľbu na Zámockej ulici v Bratislave vo štvrtok slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti.

V uznesení sa okrem iného bez rozlišovania píše, že nenávisť, netoleranciu a zastrašovanie voči tejto skupine ľudí pestujú aj predstavitelia cirkví a politických elít.

Za útok viac či menej považujú novelu Ústavy SR z roku 2014, ktorá definovala manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy, referendum o rodine, absenciu sexuálnej výchovy na školách či zákaz zobrazovania dúhových vlajok v štátnych a iných verejných budovách.

Európska únia by okrem toho mala začať kampane proti naratívom, zameraným proti LGBTI osobám a financovať programy na podporu miestnych organizácií a občianskych iniciatív s cieľom pomôcť rozvíjať schopnosť obyvateľstva odolávať pravicovému extrémizmu.

Kto ako hlasoval?

Zo slovenských poslancov rezolúciu podporili Vladimír Bilčík (Spolu), Eugen Jurzyca (SaS), Lucia Ďuriš Nicholsonová (kandidovala za SaS), Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (všetci PS).

Proti boli Miroslav Radačovský (nezaradený, kandidoval za ĽSNS) a Milan Uhrík (Republika).

Nehlasovali Miriam Lexmann, Ivan Štefanec (obaja KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a zástupcovia Smeru-SD Monika Beňová, Robert Hajšel a Miroslav Číž (je dlhodobo chorý).

Uznesenie celkovo podporilo 447 europoslancov, 78 bolo proti a 45 sa zdržalo. Viac sme o ňom informovali v samostatnom článku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia so slovenskými poslancami Európskeho parlamentu, štvrtý zľava šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, sprava europoslanec Peter Pollák, podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka, europoslanec Vladimír Bilčík, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslanec Martin Hojsík, europoslanec Ivan Štefanec a piaty zľava europoslanec Eugen Jurzyca v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu 19. októbra 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Uznesenie europarlamentu veľa vody v slovenskej politike zatiaľ nenamútilo. Ako jedna z mála sa proti nemu postavila predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská.

„Tento návrh uznesenia považujem za tendenčný a nevyvážený. Prekvapuje ma, že návrh vyhlásenia podpísali aj slovenskí europoslanci,“ konštatuje niekdajšia europoslankyňa.

Andrejuvová chce primäť parlament k protireakcii

Následne proti uzneseniu vystúpila aj koaličná poslankyňa a šéfka Mandátového a imunitného výboru NR SR Anna Andrejuvová (OĽaNO).

„Dôrazne sa ohradzujem voči uzneseniu Európskeho parlamentu. Jedným z pilierov, na ktorých stojí Európska únia, je princíp subsidiarity. Časť poslancov Európskeho parlamentu, medzi nimi aj 4 zo Slovenska, podkopala tento pilier svojim hlasovaním,“ napísala politička.

„Zároveň oceňujem postoj tých kolegov zo Slovenska, ktorí návrh nepodporili, pretože ho považujú za neprijateľné zasahovanie do výlučných právomocí členských štátov. Kolegom navrhnem, aby sme zvážili aj oficiálnu reakciu nášho parlamentu,“ pokračovala.

Pripomeňme, že subsidiarita je v rámci fungovania EÚ exekutívny a legislatívy princíp, ktorý rozhodovanie Bruselu o členských štátoch obmedzuje len na prípad, keď by rozhodnutie bolo efektívnejšie práve na úrovni Únie, a nie na úrovni daných členských štátov. Tento princíp má ťažisko demokracie posunúť bližšie k občanom.

S konzervativizmom to vidí ružovo

Andrejuvová patrí medzi najkonzervatívnejších zákonodarcov OĽaNO. V minulosti sa zasadzovala za väčšiu pomoc tehotným ženám, postavila sa proti progresívnemu obmedzovaniu slobody slova a pri nedávnom hlasovaní v parlamente odmietla návrh zákona o partnerskom spolužití, ktorý podľa kritikov otváral dvere manželstvám homosexuálov a adopciám detí pre tieto páry.

„Ja to vidím s konzervativizmom na Slovensku ružovo, lebo používa zdravý sedliacky rozum a to je v spoločnosti potrebné stále,“ povedala v septembrovom rozhovore pre Štandard.


Ďalšie články