Kritika našej ústavy, cirkvi či referenda o rodine. Europarlament schválil vyhlásenie o nenávisti k LGBTI ľuďom na Slovensku

Európsky parlament (EP) vyzval vo štvrtok slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti.

Slovenskí europoslanci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom. Foto: TASR/Jaroslav Novák Slovenskí europoslanci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci reagovali na minulotýždňové udalosti (12. októbra) v Bratislave, kde ozbrojený radikál zavraždil pred gej barom dvoch mladých mužov – Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča“.

Uznesenie, ktoré podporilo 447 poslancov, 78 bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania, odsudzuje nenávisť a násilie voči osobám na základe ich pohlavia, sexuálnej orientácie, rodovej identity alebo prejavu a pohlavných znakov na Slovensku aj v EÚ“.

Zo slovenských poslancov rezolúciu podporili Vladimír Bilčík (Spolu), Eugen Jurzyca (SaS), Lucia Ďuriš Nicholsonová (kandidovala za SaS), Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (všetci PS).

Proti boli Miroslav Radačovský (nezaradený, kandidoval za ĽSNS) a Milan Uhrík (Republika).

Nehlasovali Miriam Lexmann, Ivan Štefanec (obaja KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a zástupcovia Smeru-SD Monika Beňová, Robert Hajšel a Miroslav Číž (je dlhodobo chorý).

V texte uznesenia sa uvádza, že tento zbabelý teroristický čin“ proti komunite LGBTI bol motivovaný krajne pravicovou ideológiou“. Uznesenie vyzýva slovenskú vládu, aby preukázala skutočné odhodlanie jasne pokročiť vpred v ochrane LGBTIQ+ osôb“ a zaujala rozhodný verejný postoj proti porušovaniu ich ľudských práv.

Prekáža cirkev, slovenská ústava či nedostatok sexuálnej výchovy

V uznesení sa píše, že ovzdušie nenávisti, intolerancie a zastrašovania voči LGBTIQ+ komunite na Slovensku pestujú nielen krajne pravicové a extrémistické hnutia, ale aj predstavitelia cirkevných a politických elít, ktorí často volajú po ďalších obmedzeniach voči LGBTIQ+ ľuďom“.

Ako príklad uvádzajú júnové udalosti z roku 2014, keď slovenský parlament zmenil Ústavu SR a doplnil do nej vety: Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.“

Pripomínajú aj neúspešné referendum o ochrane rodiny z roku 2015 či nedávny návrh zákona, ktorým chceli poslanci zakázať vešať dúhovú vlajku na štátne a verejné budovy. Europoslancom prekáža aj to, že v slovenských školách neexistuje povinná, veku primeraná komplexná vzťahová a sexuálna výchova“.

Neprijateľný zásah do právomocí členských štátov

Miriam Lexmann (KDH), Ivan Štefanec (KDH) a Peter Pollák (OĽaNO) ako poslanci Európskej ľudovej strany vydali k rezolúcii spoločné vyhlásenie. Za poľutovaniahodné označili, že rezolúcia, ktorá má vyjadriť postoj EP k tragédii, nedokázala zjednotiť všetkých europoslancov, ktorí sa stavajú proti akejkoľvek nenávisti.

„Schválené znenie uznesenia zároveň nedostatočne reflektuje podstatný rozmer radikalizácie, ktorá je príčinou tohto hanebného zločinu. Navyše, ako mnohé iné predošlé uznesenia Európskeho parlamentu, aj tento text neprijateľne zasahuje do výlučných právomocí členských štátov, medzi ktoré patria kultúrno-etické otázky,“ konštatujú europoslanci.

Napriek týmto výhradám však Lexmann, Štefanec a Pollák nehlasovali proti rezolúcii. Vybrali si len možnosť „nehlasovať“.

https://standard.sk/264734/slovenski-europoslanci-chcu-presadit-uznesenie-ktore-obvinuje-cirkev-zo-sirenia-nenavisti-proti-sexualnym-mensinam/

Tendenčné a nevyvážené, hodnotí Záborská uznesenie

Na obvinenia z toho, že negatívnu rétoriku proti sexuálnym menšinám využívajú slovenskí politici na vytĺkanie politického kapitálu, zareagovala pre Štandard Anna Záborská z Kresťanskej únie.

„Tento návrh uznesenia považujem za tendenčný a nevyvážený. Prekvapuje ma, že návrh vyhlásenia podpísali aj slovenskí europoslanci,“ konštatuje niekdajšia europoslankyňa Záborská.

Rezolúcia hovorí o beztrestnosti skupín proti LGBTI osobám

S odkazom na podobné trestné činy z nenávisti v Bulharsku, Chorvátsku a Litve europoslanci vyjadrili hlboké znepokojenie nad beztrestnosťou skupín zameraných proti LGBTI osobám, najmä extrémistických skupín, a dôrazne odsúdili vlády štátov EÚ, ktoré sa s cieľom získať prístup k moci a udržať si ju, spoliehajú na podporu politických strán neznášanlivých voči LGBTI osobám.

Poslanci sa obávajú, že mladšie generácie sa čoraz menej zaujímajú o dejiny fašizmu vrátane nenávisti voči LGBTI osobám, etnickým menšinám a židovskému obyvateľstvu“. Zdôraznili, že je preto potrebné, aby školské osnovy venovali väčší priestor učeniu o rôznych ideológiách a ich dôsledkoch.

Členské štáty by podľa uznesenia Európskeho parlamentu mali zabezpečiť, aby boli trestné činy z nenávisti voči LGBTI osobám vyšetrované a páchatelia týchto činov stíhaní, vrátane podnecovania nenávisti na internete.

https://standard.sk/263826/solidaritu-dnes-potrebuju-vsetky-sexualne-mensiny-nielen-ich-lgbtiq-cast/

Chcú kampane

Európska únia by okrem toho mala začať kampane proti naratívom zameraným proti LGBTI osobám a financovať programy na podporu miestnych organizácií a občianskych iniciatív s cieľom pomôcť rozvíjať schopnosť obyvateľstva odolávať pravicovému extrémizmu.

Poslanci EP nakoniec vyzvali Radu EÚ (členské štáty), aby rozšírila zoznam trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti, a vyzvali Maďarsko a Poľsko, aby prestali blokovať prijatie tohto rozhodnutia.

(est, tasr)


Ďalšie články