Praskla dlhopisová bublina – matka všetkých bublín

Strašil som tým posledné roky, že to ide, a teraz sa to stalo. Praskla dlhopisová bublina. Tridsaťročný americký štátny dlhopis (učebnicová definícia bezrizikovej investície), ktorý bol emitovaný v máji 2020 s kupónom 1,25 percenta, sa pred dvoma týždňami obchodoval za cenu 50 centov na dolár istiny.

Dolár. Ilustračné foto: Pexels.com Dolár. Ilustračné foto: Pexels.com

Za potenciálny problém to považujem preto, že dlhé štátne dlhopisy sú samotným základom dnešného systému. Je to kolaterál, ktorý drží (zvyčajne na páku) každá finančná inštitúcia. Ten stratil 30 až 50 percent hodnoty. Ak sa vytratí dôvera v tieto aktíva, štáty prídu o možnosť ľahkého financovania svojho fungovania a tým aj bail-outov. Aj preto som dlhopisovú bublinu nazýval matkou všetkých bublín. Ide o najväčšiu bublinu v histórii.

Šoková vlna, ktorú prasknutie bubliny vyvolalo, má už prvé obete. Fiasko bezpečného aktíva v podobe štátnych dlhopisov Spojeného kráľovstva a následný bail-out tamojších dôchodkových fondov zlými peniazmi považujem za predohru nového sveta. Áno, trend rastu úrokov sa stále môže zastaviť alebo dokonca otočiť. Momentálne je v úrokoch korekcia, vzhľadom na tragické ekonomické čísla z Európy a oživenú nádej, že centrálne banky prestanú s infláciou bojovať prostredníctvom ďalšieho zdvíhania základného úroku. Zlé správy sú dobré správy. Aj euro sa dostalo späť na paritu s dolárom.

Mám skôr ale pocit, že sme na začiatku. Od prasknutia bubliny v amerických nehnuteľnostiach po vrchol krízy v podobe pádu investičnej banky Lehman Brothers to trvalo dva roky. Rast úrokov, ktorý sa už materializoval v tomto roku, vytvoril obrovské straty kade-tade po finančnom systéme.

Ako centrálne banky zvyšovaním úrokov zatvárajú svoje dlhové pasce, je dobré pripraviť sa na vlnu reštrukturalizácií dlhov. Prílev zlých peňazí odišiel a my zistíme, kto všetko plával bez plaviek dostatočného cash-flowu na pokrytie normálnejších úrokov. Zombie spoločnosti, ktoré prežívali len vďaka úverom zadarmo, melú z posledného a budú bankrotovať alebo cicať pomoc od štátu (od nás). Problémy s financovaním budú mať samotné štáty, a preto aj ich peniaze.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.




Ďalšie články