Ukrajinu pokryl prvý sneh. Začína sa zimná vojna

Na Ukrajine sa objavil prvý sneh. Hoci zima môže podľa niektorých hlasov spomaliť tempo operácií ukrajinskej armády aj ruských inváznych síl, neznamená to, že boje sa ocitnú na bode mrazu. A nemusia sa ani spomaliť.

First snowfall of the year in Kyiv Kyjev, 17. novembra 2022. Foto: Profimedia

Po ruských leteckých a raketových útokoch sa značná časť Ukrajiny ocitla bez elektriny a mrazivé počasie sužuje najmä bežné rodiny. Ako upozorňuje mimovládna organizácia Liberty Ukraine, v súčasnosti si rodiny na Ukrajine nemôžu dovoliť generátor elektriny, žiada preto o pomoc pri kúpe externých batérií pre Ukrajincov.

A zimnú výbavu budú, nepochybne, potrebovať aj ukrajinskí vojaci.

„Prvý sneh na Ukrajine. Zimná vojna sa práve začína a bude trvať ďalších približne päť mesiacov. Ukrajinská armáda potrebuje generátory, zimné uniformy a oveľa viac. Zabezpečme, aby mali to, čo Rusi nemajú,“ vyzval spravodajský twitterový kanál Visegrád 24.

USA: Ukrajinci by mali udržiavať tlak na Rusov

Američania očakávajú, že boje sa cez zimu síce spomalia, ale nezastavia. Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley na nedávnom spoločnom brífingu s ministrom obrany Lloydom Austinom uviedol: „Myslím si, že Ukrajinci by mali udržiavať tlak na Rusov do takej miery, ako to vojensky dokážu, ale zima bude veľmi, veľmi chladná. A prirodzená tendencia je, že taktické operácie sa budú zrejme spomaľovať.“

Zníženie intenzity bojov však môže podľa neho viesť k politickému riešeniu konfliktu: „Takže ak dôjde k spomaleniu skutočného taktického boja, potom sa to môže, ale aj nemusí, stať oknom pre politické riešenie alebo prinajmenšom pre začiatok rozhovorov na iniciovanie politického riešenia.“

Milley zároveň priznal, že „pravdepodobnosť ukrajinského vojenského víťazstva, definovaného ako vykopnutie Rusov z celej Ukrajiny, čo má zahŕňať aj Krym, nie je z vojenského hľadiska vysoká. Môže existovať politické riešenie, keď sa Rusi stiahnu“.

Výhoda na strane Ukrajiny

Minister obrany Lloyd Austin k tomu doplnil, že výhoda počas zimy bude na strane Ukrajincov: „Na Ukrajinu sme natlačili obrovské množstvo zimnej výbavy vďaka krajinám ako Kanada a iným, ktoré boli naozaj veľmi, veľmi štedré. Na druhej strane, Rusko bojuje v cudzej krajine. Ukrajinci narušili jeho zásobovacie trasy. Bude pre neho ťažké dostať k svojim jednotkám také vybavenie, ktoré potrebujú, aby mohli efektívne bojovať. A tak si myslím, že Ukrajinci budú mať v tomto boji navrch.“

„Spojené štáty sa budú naďalej zastávať neodňateľné práva Ukrajiny na obranu,“ dodal generál Austin.

Príležitosť pre Surovikina a ochota Kyjeva bojovať

O predikciu zimných bojov na Ukrajine sa pokúsil Mick Ryan, generálmajor austrálskej armády vo výslužbe, ktorý sa takisto domnieva, že vojna sa nezastaví, len spomalí.

Ryan píše, že veliteľ ruských vojsk na Ukrajine Sergej Surovikin bude zrejme chcieť cez zimu skonsolidovať kľúčové prvky, ako sú logistika, zbrane či velenie a riadenie, aby zabezpečil prežitie svojich ľudí. Strávil na Ukrajine už dostatok času na to, aby získal prehľad o tom, kto sú „silní plavci“ v jeho tíme a kto sú „slabé články“, ktoré treba odstrániť.

„Zima je pre Surovikina príležitosťou naplánovať boje, ktoré sa uskutočnia v roku 2023. Putin mu nezveril velenie, aby bránil územie. Je tam preto, aby zabezpečil zvyšok územia, ktoré ešte nebolo zabraté v ukrajinských oblastiach anektovaných Putinom v septembri. Bude premýšľať o svojich prioritách pre tieto ofenzívy, o ich postupnosti, o tom, kde použiť skúsené jednotky, ako aj mobilizované jednotky, a formovať činnosti, ktoré budú potrebné, a to v dostatočnom predstihu pred ofenzívami v roku 2023. A bude hromadiť zásoby a muníciu pre túto kampaň,“ domnieva sa Ryan.

Aj Ukrajinci podľa Ryania prehodnotia svoje velenie a naplánujú si operácie pre rok 2023. Pritom však Kyjev bude zároveň rozvíjať svoju úspešnú PR kampaň. „Toto je neoddeliteľnou súčasťou ukrajinského prístupu Ukrajiny, teda rozprávanie príbehov, získavanie podpory na Západe a ponižovanie morálky nepriateľa od začiatku vojny. Pravdepodobne okrem iných tém uvidíme príbehy z oficiálnych a neoficiálnych kanálov o zle vybavených a mrznúcich ruských jednotkách,“ predikuje Ryan.

Aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čaká podľa neho dosť práce: „Cez zimu sa bude snažiť udržať podporu Západu pre svoj národ, najmä prostredníctvom vojenskej, humanitárnej, spravodajskej a finančnej pomoci, a bude bojovať proti ruským informačným operáciám, ktoré sa budú snažiť presvedčiť Európanov a iných, že ich vysoké účty za zimné vykurovanie sú spôsobené ich podporou Ukrajine. A zároveň bude pokračovať v konzultáciách so západnými lídrami o svojom desaťbodovom pláne ukončenia vojny, ktorý nedávno predstavil na samite G20.“

Austrálsky generálmajor si však myslí, že Zelenskyj sa bude cez zimu snažiť odvrátiť vznikajúce iniciatívy, aby sa čo najskôr začali rokovania s Moskvou: „Vzhľadom na dynamiku svojich vojenských síl a protivné správanie sa Rusov na každej úrovni počas ich invázie neexistuje žiadny racionálny dôvod, aby Zelenskyj teraz súhlasil s rokovaniami. V nadchádzajúcich mesiacoch zostane stredobodom jeho úsilia zabezpečiť to, aby nebol nútený vyjednávať, keďže by stále mohol byť schopný poraziť Rusov na bojisku.

Čo hovoria v Rusku

Na predpoveď vývoja situácie na Ukrajine zo strany amerického generála Marka Milleyho reagoval komentátor ruského denníka Moskovskij komsomolec Michail Rostovskij. Zverejnil článok s názvom Putinova stratégia na zimné obdobie odhalená s podtitulom Prečo Kremeľ „nespomalí“.

Rostovskij reagoval konkrétne na Milleyho úvahy, že taktické operácie majú tendenciu sa počas chladného počasia spomaliť, pričom by mohlo vzniknúť okno pre politické riešenie alebo aspoň pre začiatok rokovaní.

Rostovskij však vidí v jeho úvahách minimálne dve veľké logické diery: „Logická diera číslo jeden: ,Dostať sa do rokovacieho okna‘ je možné len vtedy, ak účastníci konfliktu cítia takúto potrebu. Takúto potrebu zatiaľ Moskva a Kyjev nemajú. Ciele deklarované stranami konfrontácie – ,obnovenie územnej celistvosti Ruska‘ a ,obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny‘ – sú si navzájom absolútne nezlučiteľné. ,Rokovacie okno‘ sa stane praktickým až vtedy, keď jedna zo strán konfliktu v dôsledku silného silového vplyvu dospeje k záveru, že bude potrebné prehodnotiť svoje doterajšie ciele. Logická diera číslo dva: Nie všetky taktické operácie sa musia nutne v zime spomaliť. Nech ma v prípade potreby odborníci opravia, ale rakety môžu stále vzlietnuť a zasiahnuť ciele aj v nie príliš teplom počasí.“

Tvrdí, že keď Rusko v októbri spustilo masívny raketový útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, bol to „akt odvety za teroristický čin Zelenského špeciálnych služieb proti takému kľúčovému zariadeniu ruskej infraštruktúry, akým je Krymský most“.

„Ale čím viac času plynie, tým je to jasnejšie: systematické vyraďovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry nie je len odplatou. Je to tiež veľmi dôležitý prvok ruskej stratégie, ktorej cieľom je pripraviť kyjevský režim o zdroj na pokračovanie vojenských akcií,“ uvádza Rostovskij.

Podľa jeho mienky Rusi nemajú dôvod na pauzu. „Musia sa pokúsiť čo najrýchlejšie ukončiť konflikt,“ napísal, pričom argumentoval tvrdením, že po nedávnom dopade rakety na poľské územie sa môže otvoriť cesta k postupnému a čiastočnému vtiahnutiu NATO do konfliktu s Ruskom. „Jedinou zárukou minimalizácie rizík je rýchle zastavenie nepriateľských akcií v samom strede Európy. Preto som si istý, že zo strategického hľadiska Kremeľ nijako ,nespomalí‘,“ dodal Rostovskij.

Takýchto pre ruské ťaženie pozitívnych hodnotení je však aj v samotnom Rusku čoraz menej. V ruských štátnych televíziách čoraz častejšie zaznievajú tvrdenia, že invázia bola chybou a ruská armáda na vojnu nebola pripravená.

https://standard.sk/278272/smeju-sa-nam-neboli-sme-pripraveni-na-vojnu-ktoru-sme-zacali-vyhlasili-v-ruskej-televizii/

Ďalšie články