Predseda nemeckých biskupov u pápeža: Chceme byť iní katolíci

Chceme byť katolíci, ale odlišní. Máme aj nemáme špeciálnu synodálnu cestu. Neodnímem možnosť žehnať homosexuálne páry, hovorí biskup Bätzing po návšteve u pápeža.

316040914_5560151344034168_5106151963811410789_n Nemeckí biskupi na ceste do Rímskej kúrie. Foto: Bohumil Petrík

„Bola to stimulujúca návšteva, som spokojný, avšak nepodarilo sa nám ísť spoločne na zmrzlinu.“

Takto žartoval predseda Nemeckej biskupskej konferencie (NBK) Georg Bätzing na záver návštevy NBK v Rímskej kúrii a u pápeža. Spravidla sa koná raz za päť rokov vo Vatikáne a platí pre každú konferenciu biskupov vo svete. V Ríme ju nazývajú „ad limina apostolorum“.

Biskup Bätzing sa týmto vtipom snažil uvoľniť napätú atmosféru na stretnutí s novinármi neďaleko Námestia svätého Petra. Hlavnou témou totiž bola kontroverzná Synodálna cesta (Synodaler Weg) v jeho rodisku. Tá vyvoláva obavy zo schizmy a protestantizácie, lebo chce prijať niektoré svetské normy a pozície, ktoré sú v móde a v rozpore s učením cirkvi.

https://standard.sk/255169/ne_pk_debatuje-nemecka-cirkev-ako-pocas-nacizmu-co-vravi-popredny-kardinal-a-biskupi/

Svätá stolica v komuniké na konci návštevy „ad limina“ vyjadrila „obavy a výhrady týkajúce sa metodológie, obsahu a návrhov Synodálnej cesty“. Pre jednotu a evanjelizačné poslanie cirkvi sa musia zahrnúť do prebiehajúcej celosvetovej synody. Nemeckému episkopátu to odporučili kardináli Luis Ladaria a Marc Ouellet. Prvý je prefekt Dikastéria pre náuku viery, druhý vedie Dikastérium pre biskupov.

„Je to rímsky jazyk, akým v Nemecku nehovoríme. Nie je to nič nové, už sa o týchto veciach hovorilo,“ reagoval biskup Bätzing na tlačovej konferencii a poznamenal:

„Zastrašovať či robiť obštrukcie nie je kultúra synodality… no vieme, že svetová synodálna cesta je odlišná od našej.“ Vydali sme sa na ňu ešte pred začiatkom tej globálnej, ktorú vyhlásil pápež František. Naším východiskom bola kríza v súvislosti so sexuálnym zneužívaním v cirkvi, prízvukoval. Nemáme osobitnú synodálnu cestu, no chceme dať odpovede na otázky, ktoré trápia ľudí, spresnil predseda NBK.

Biskup Bätzing. Foto: Bohumil Petrík

Vraj vediete veriacich do schizmy (rozkolu) a protestantizácie, kontrovali mu niektorí zahraniční vatikanisti.

„Schizma nie je možnosťou, sme katolíci a ostávame nimi, ale chceme byť katolíci iným spôsobom a cítime túto zodpovednosť… Čím ste ďalej od Nemecka, tým viac sa myslí na protestantizáciu katolíckej cirkvi. Sme blízko k protestantom, no chceme zostať katolíci,“ bránil sa cirkevný hodnostár.

O tom, že schizma v cirkvi v Nemecku už je, však v minulosti hovorili Bätzingovi krajania, napríklad kardinál Walter Brandmüller i konzultant Dikastéria pre náuku viery Achim Buckenmaier v interview pre Štandard.

Svätenie žien a požehnávanie homosexuálnych párov je aj nie je uzavretá otázka

Hlava biskupov v najpočetnejšej európskej krajine reagovala na otázky o svätení žien a požehnávaní homosexuálnych párov. Práve o nich v Berlíne živo debatujú. Biskup Bätzing novinárom odpovedal, že traja poslední pápeži o tom jasne hovorili a pre Rím sú to uzavreté otázky. Ale medzi ľuďmi tieto témy pretrvávajú, a tak o nich treba naďalej diskutovať. Pápež, koncil či synoda možno v tomto zmysle vydajú „pozitívne“ rozhodnutie, podčiarkol. Napríklad v otázke „gendra“ je nutné hovoriť „diferencovane“, teda s dôrazom na odchýlky, a na tom v NBK pracujeme.

Neodnímem možnosť tým duchovným, ktorí budú chcieť naďalej požehnávať homosexuálne páry, reagoval nemecký prelát.

„Niečo je v pohybe, veľa vecí je na stole, sme v synodálnom procese, nemožno čakať rýchle riešenia,“ pripomenul šéf najbohatšej cirkvi v Európe.

https://standard.sk/242701/synodalna-cesta-v-nemecku-nie-je-progresivna-no-naivna-zbytocna-a-odtrhnuta-od-zivota-ludi/

Priznal, že existuje napätie medzi jeho a univerzálnou cirkvou, no možno je to dobré. Ak by sa totiž náhle ukončilo, bolo by to nesprávne. Reagoval tým na zavrhnutý návrh, ktorý spomenulo vatikánske komuniké, aby sa na Synodálnu cestu v Nemecku uplatnilo moratórium, čiže dočasné či úplné zastavenie činnosti. Tak ako my zmýšľa i argentínsky pápež, ktorý je v tomto zmysle popredu na rozdiel od Kúrie, prezradil biskup diecézy v Limburgu. Takisto pripustil, že rôzne názory panujú aj v rámci NBK.

„Pápež je prefíkaný jezuita, nechal nás (biskupov), aby sme sa rozprávali (s predstaviteľmi Rímskej kúrie),“ ocenil vysoký cirkevný prelát. Ako dodal, „opakovať minulosť nie je východisko z tejto krízy“.

Návšteva nemeckého episkopátu podľa neho zdôraznila nutnosť dôvery „medzi nami a Rímskou kúriou“ a „budeme“ o nej hovoriť po návrate z Ríma. Biskup Bätzing naznačil, že pápež chce osobne vyriešiť situáciu v Kolínskom arcibiskupstve. Tamojší hlavný pastier kardinál Rainer Woelki je obvinený z toho, že vraj kryl sexuálne zneužívanie. Predseda NBK taktiež vyjadril solidaritu s emeritným pápežom Benediktvom XVI. v súvislosti s novým obvinením, že údajne kryl pedofilného kňaza.

Niektorí vatikanisti po konferencii v neformálnej konverzácii upozornili na údajné rozpory Bätzingových slov, že chceme byť katolíci, ale odlišní. Máme aj nemáme špeciálnu synodálnu cestu. Sú niektoré uzavreté otázky, no možno nie sú uzavreté.


Ďalšie články