Lekári trvajú na splnení požiadaviek. Krízový štáb zatiaľ rieši, čo robiť, ak príde k najhoršiemu

Ústredný krízový štáb sa v pondelok zaoberal možnosťami štátu v prípade masívneho exodu lekárov. Odborári medzitým deklarovali, že stále trvajú na splnení všetkých ôsmich požiadaviek na riešenie situácie v zdravotníctve.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 21. novembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 21. novembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Ústredný krízový štáb sa v pondelok zaoberal možnosťami štátu po prípadnej nedohode lekárov s vládou, ktorá by znamenala odchod lekárov z nemocníc. Po zasadnutí o tom informovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Snažíme sa v prípade nedohody pripraviť na takzvaný plán B. Verím, že ďalšie zasadnutie nebude nutné,“ skonštatoval Lengvarský. Pripomenul, že na úrade vlády v pondelok pokračujú ďalšie rokovania s odborármi za účasti ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

V prípade potreby budú prizvaní zástupcovia rezortu zdravotníctva, aby mohlo v krátkej dobe prísť k podpisu memoranda a neboli potrebné ďalšie kroky.

Minister vnútra deklaroval, že v prípade potreby je pripravený zvolať ďalšie zasadnutie ústredného krízového štábu.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Lekárske odborové združenie (LOZ) trvá na splnení všetkých ôsmich požiadaviek na riešenie situácie v zdravotníctve, kompromis naďalej ponúka v platovej otázke. Jeho zástupcovia o tom informovali počas pondelkového rokovania na Úrade vlády SR.

Rokovanie sa podľa šéfa odborárov Petra Visolajského „zaseklo“ pri prvom bode memoranda. „Teda v tom, kde žiadame poriadok vo financovaní nemocníc, zamedzenie zadlžovania nemocníc a riešenie dlhu nemocníc,“ priblížil. LOZ kritizuje, že vládni predstavitelia unisono verejne komunikujú, že na všetkých siedmich bodoch, okrem platovej otázky, je zhoda.

Tvrdí, že formulácie k prvému bodu, ktoré mali odkomunikované s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO), sú pre ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nové. „Tri hodiny počúvame od ministra financií, ako je problém v prvom bode,“ povedal Visolajský.

Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Minister financií po rokovaní informoval o dodatočnej finálnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. LOZ je ochotné ponuku prijať, ak vláda zvýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom.