Káčer: SR nie je zdroj ani cieľ nelegálnej migrácie, problém riešime na úrovni EÚ

Slovensko nie je cieľom ani zdrojom nelegálnej migrácie, problém od počiatku riešime na európskej úrovni. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po stredajšom rokovaní vlády.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR/Martin Baumann

Podčiarkol, že SR si riadne plní svoje povinnosti a svoju vonkajšiu hranicu Schengenu aj riadne chráni.
„Sme krajina sekundárnej migrácie. Samozrejme, že sa prihovárame za európske riešenia,“ uviedol Káčer s tým, že výhody otvorených hraníc v rámci Schengenu sú obrovské. Pripomenul zatváranie hraníc počas pandémie nového koronavírusu.

Aktuálny problém podľa jeho slov vzniká najmä na balkánskej trase a na vonkajšej schengenskej hranici. Poukázal nielen na zodpovednosť krajín, ktoré majú aj vonkajšiu hranicu schengenského priestoru, ale aj na zodpovednosť spoločných orgánov Európskej únie, ako je Frontex. „Sami prispievame k stráženiu, máme tam celý kontingent,“ ozrejmil.

Čo sa týka readmisných dohôd, minister ich označil za trochu zastaralé a zložité pri uplatňovaní. Podčiarkol, že v rámci EÚ sa rokuje o celom novom súbore legislatívy v tejto oblasti a sú aj nové smernice.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac