Matovič sľúbil ohrozeným zdravotníkom sedemeurový príplatok. Nedostali nič

M. Krajèí vyzval zdravotníkov a niektorých študentov na pomoc s testovaním Predseda vlády Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Nemocnice netušia, odkiaľ vziať peniaze na vyplácanie zvýšených príplatkov pre pracovníkov na covid oddeleniach, ktoré na konci decembra avizoval v statuse premiér Matovič.

Predseda vlády Igor Matovič v utorok večer po tlačovke ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý oznámil závery rokovania pandemickej komisie s odporučením otvoriť základné školy prvého stupňa a ďalšie opatrenia, napísal status na príbuznú ale inú tému: „Dnes som dohodol s pánom ministrom financií Edom Hegerom zmenu pri zdaňovaní predaja respirátorov FFP2…do konca apríla si ich všetci budeme môcť kúpiť bez DPH…ešte dnes návrh schváli vláda.“

Návrh znie ústretovo, aj keď cenu respirátorov veľmi neovplyvní. Pod premiérovým statusom však rezonuje reakcia Ľuboša Filiača, ktorá má vyše 260 odoziev. Jej autor píše: „Len aby to nedopadlo ako Váš status na konci roka 2020…keď ste sa ʻpo vzájomnej dohode s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím rozhodli bezodkladne zaviesť mimoriadny príplatok za prácu na COVID oddeleniach v nemocniciachʻ od 1. 1. 2021. Dopadlo to tak, že do dnešného dňa nie je jasná metodika/pravidlá…takže ani žiadne príplatky za mesiac január. Zbožňujem tieto Vaše spontánne nápady…“

✅ 0% DPH na respirátory FFP2 Dnes som dohodol s pánom ministrom financií Edom Hegerom zmenu pri zdaňovaní predaja…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 2. februára 2021

Zdá sa, že Matovičovi kritici sa čoraz viac presadzujú na jeho vlastnom facebooku. Štandard zaujímalo, ako je to s ohlasovanými príplatkami, za ktoré premiér získal všeobecný aplauz.

Príplatok pre pracovníkov na covid oddeleniach ohlásil Matovič statusom 31. decembra 2020, údajne po dohode s ministrom Krajčím. Od 1. januára mali všetci pracovníci na covid oddeleniach dostať za každú odpracovanú hodinu desaťnásobok dovtedajšieho príplatku, konkrétne sedem eur.

„Prečo? Lebo si teraz nikto iný nezaslúži našu všemožnú podporu viac ako títo naši hrdinovia dnešných dní. Denne im pod rukami zomierajú obete našej ľahostajnosti a sebectva…a oni napriek totálnemu vyčerpaniu bojujú za zdravie a životy,“ uviedol Matovič. Status mal stovky reakcií a vyše 800 zdieľaní.

✅ MIMORIADNY PRÍPLATOK za prácu na Covid oddeleniach OD DNEŠNEJ POLNOCI Po vzájomnej dohode s ministrom zdravotníctva…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Štvrtok 31. decembra 2020

Ak sa ozvala kritika, tak len konštruktívna, že podobný príplatok by si zaslúžili aj záchranári či niektoré iné profesie, na ktoré sa zabudlo. Príplatok vo výške sedem eur má platiť dovtedy, kým počet pacientov s ochorením COVID-19 vo všetkých nemocniciach na Slovensku v jeden deň neklesne pod tisíc. V súčasnosti je hospitalizovaných okolo 3 500 ľudí. Kým ich počet klesne k číslu 1 000, bude to podľa doterajšieho vývoja trvať celé týždne.

Pri tisíckach lekárov, zdravotných sestier, asistentov či upratovačiek, čo sa podieľajú na chode covid oddelení, sa suma zo sedemeurových príplatkov vyšplhá na niekoľko stotisíc eur. Nemocniciam však chýbajú prostriedky, a preto žiadajú pomocnú ruku od štátu. Kedy sa jej dočkajú, nevedno.

Odkiaľ vziať financie?

Peniaze na príplatky nefigurujú v rozpočte na rok 2021, ani v úhradovom mechanizme cez zdravotné poisťovne. Preto vzniká otázka či príplatky plánovali, alebo išlo o samostatné rozhodnutie premiéra a ministra zdravotníctva.

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá v súčasnosti združuje 75 zdravotníckych zariadení, na sociálnej sieti viackrát avizovala, že víta rozhodnutie o zvýšení príplatkov pre pracovníkov covid oddelení. Asociácia zároveň uviedla, že ide o sumu, ktorú nie je schopná svojim zamestnancom vyplatiť bez pomoci zo strany štátu.

„Mrzí nás však, že vyplácanie týchto zaslúžených príplatkov je pre neúplné pokyny zo strany ministerstva zdravotníctva ohrozené. Naše otázky, ktoré sme smerovali na rezort i krízový štáb, nie sú stále dostatočne zodpovedané,“ napísala Asociácia vo svojom vyjadrení.

Asociácia vyzvala vládu a ministerstvo zdravotníctva, aby urýchlene konkretizovali, kedy a akým spôsobom budú zdravotníckym zariadeniam refundované príplatky pre pracovníkov na covid oddeleniach. Odpoveď doposiaľ nedostali.

Štandard sa obrátil na ministerstvo financií s otázkou, či rezort vytvoril podmienky na vyplácanie príplatkov a kedy môžu nemocnice s peniazmi rátať. Ministerstvo odpovedalo, že v tejto veci aktívne komunikuje s ministerstvom zdravotníctva. Presný čas dodania financií nemocniciam neuviedlo.

„Momentálne čakáme na potrebné podklady zo strany rezortu zdravotníctva. Zdroje budú použité z rezervy, ktorá je v rozpočte zahrnutá a ktorá bola vytvorená na krytie výdavkov v súvislosti s pandémiou,“ konštatovalo tlačové oddelenie ministerstva financií.


Ďalšie články