Na Vianoce sa na Ukrajine bojuje. V Chersone 10 mŕtvych. Zelenskyj: Aj v úplnej tme sa nájdeme, aby sme sa objali

321662043_519055986858118_8578948205711357235_n Ostreľovanie Chersonu na Štedrý deň. Foto: Zelenskyj/FB

Ostreľovanie juhoukrajinského mesta Cherson Rusmi si na Štedrý deň vyžiadalo desať obetí na životoch.

Treba povedať, že Božie narodenie sa na Ukrajine slávi nielen 25. decembra, ale aj v noci zo 6. na 7. januára, keď si ho pripomínajú pravoslávni kresťania. Rusi Vianoce slávia až v novom roku. Na Ukrajine je však stále viac populárne sláviť Vianoce v západnom termíne, čomu sa venoval aj príhovor prezidenta Zelenského.

Najskôr však počty obetí.

V Chersone včera zahynulo desať ľudí, mesto je po dobytí Ukrajincami stále ostreľované Rusmi z opačnej strany rieky. Šéf Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč uviedol, že počet ľudí zranených v dôsledku ostreľovania Chersonskej oblasti vzrástol na 68. Najmenej 18 z nich utrpeli vážne zranenia. O situácii v oslobodenom, ale ostreľovanom meste sme nedávno publikovali reportáž s názvom Nadšenie nahradilo zúfalstvo.

Ukrajinci vyzývajú obyvateľov obcí na brehu rieky Dneper kontrolovanom ukrajinskými jednotkami, aby sa evakuovali. Fotografie následkov ostreľovania centra Chersonu zverejnil na Štedrý deň na sociálnych sieťach aj Zelenskyj. Útok, ku ktorému došlo na Štedrý deň, označil za teror a zabíjanie pre zastrašovanie a potešenie.

Foto: Zelenskyj/FB

Vianočný prejav prezidenta

Prezident Zelenskyj v sobotu v emotívnom vianočnom posolstve vyzval obyvateľov Ukrajiny, ktorí sú nútení znášať útrapy vojny rozpútanej Ruskom, aby boli odvážni a vytrvali. „Veríme, že slzy vystrieda radosť, že po zúfalstve príde nádej a že smrť bude porazená životom,“ povedal Zelenskyj.  Stál pritom v tme s vianočným stromčekom a chrámom osvetleným len pár svetlami.

Zelenskyj pripomenul zlomové okamihy vojny – obranu oceliarní Azovstaľ v stále okupovanom prístavnom meste Mariupol či obsadenie miest pri Kyjeve ruskými jednotkami, stiahnutie ruských jednotiek z Hadieho ostrova alebo úspechy protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl, keď oslobodili mestá Izium či Cherson.

Spomenul aj Ukrajincov, ktorí sa pred vojnou uchýlili do zahraničia alebo musia stráviť Vianoce v ruskom zajatí. Prisľúbil, že „všetkým ukrajinským ženám a mužom vrátime ich slobodu.“

V reakcii na útoky ruskej armády na energetickú infraštruktúru povedal, že „žiadny ruský dron ani raketa nedokázali zlomiť ducha Vianoc“ a dodal, že „aj v úplnej tme sa nájdeme, aby sme sa pevne objali. A ak nebude kúrenie, zahrejeme sa pevným objatím,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

„Sviatky oslávime! Ako vždy. Budeme sa usmievať a radovať sa. Ako vždy. Je tu len jeden rozdiel: nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami,“ dodal Zelenskyj.

(tasr, fed)


Ďalšie články