Zádušná omša sa skončila. Pohreb Benedikta XVI. sme sledovali priamo vo Vatikáne

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Pápež František sa modlí pri truhle s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. po skončení pohrebnej omše. Foto: TASR/AP

Vo Vatikáne sa vo štvrtok koná pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Priamo vo Vatikáne bol redaktor Štandardu Bohumil Petrík. Udalosť sme sledovali online.

12:53 Telo Benedikta XVI. uložili do hrobky v Bazilike sv. Petra

Pozostatky emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne. Informuje o tom agentúra AP. O uložení rakvy s telom Benedikta XVI. do podzemnej hrobky – uvoľnenej po premiestnení jeho predchodcu Jána Pavla II. do hlavných priestorov baziliky pred jeho blahorečením ešte v roku 2011 – informoval Vatikán približne hodinu a pol po skončení štvrtkovej pohrebnej omše na Námestí svätého Petra. Omši predsedal pápež František, hlavné liturgické úkony pri oltári však vykonával dekan kolégia kardinálov Giovanni Battista Re.

Podľa posledných informácií bezpečnostných zložiek sa na pohrebnej omši zúčastnilo okolo 50-tisíc ľudí.

Cyprusovú rakvu s telom emeritného pápeža odniesli po skončení omše do vatikánskej baziliky. Tam rakvu vložili ešte do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly. Každá rakva bola obviazaná fialovými hodvábnymi povrazmi a zapečatená pápežským komorníkom a dekanom kolégia kardinálov.

11:45 Ľudia z Námestia svätého Petra odchádzajú.

Krátko po obrade sa námestie vyprázdnilo. Bolo na ňom prítomných veľa ľudí rôznych rás zo všetkých kontinentov. Mnoho z nich prišlo združených vo svojich kresťanských komunitách a spolkoch. Viacerí boli oblečení v krojoch a uniformách rôznych rehoľných aj laických rádov. Ľudia sú na konci obradu uzimení. Prítomné médiá odchytávajú návštevníkov omše a pýtajú sa ich na ich dojmy.

Námestie sa začína upratovať. Zajtra sa v Bazilike svätého Petra koná omša pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána, ľudovo známeho ako Traja králi.

11:30 Na Zádušnej omši za pápeža Benedikta XVI. priamo na Námestí svätého Petra sa zúčastnilo 125 kardinálov a podľa odhadov novinárov aj približne 50-tisíc veriacich

Aj keď Vatikán pozval na pohreb len štátne delegácie z Talianska a Nemecka, na pohrebe boli účastní aj Poľský prezident Andrzej Duda, maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovinská prezidentka Nataša Pirc Musarová. Okrem nich sa na pohrebe zúčastnila aj kráľovná Sofia zo Španielska či belgický kráľ Filip s manželkou Matildou. Na obrade sa zúčastnil aj 90-ročný hongkonský kardinál Joseph Zen. Pri tejto príležitosti mu tamojšie úrady vrátili pas, ktorý mu predtým zadržali, keďže kardinál je vo svojej vlasti vyšetrovaný za podporu demokratických disidentov.

Slovensko okrem veľvyslanca zastupoval aj premiér Eduard Heger s manželkou.

Eduard Heger s manželkou Luciou čakajú na Námestí sv. Petra na začiatok pohrebnej omše za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., vo štvrtok 5. januára 2023 vo Vatikáne. Foto: Jaroslav Novák/TASR

11:15 v Bazilike svätého Petra prebiehajú záverečné pohrebné obrady

Táto časť obradu je bez účasti médií a verejnosti. Telo Benedikta XVI. bolo počas pohrebnej omše uložené v rakve z cyprusového dreva. Vnútri baziliky ju vložia do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly. Telesné pozostatky emeritného pápeža uložia do niekdajšej hrobky jeho predchodcu Jána Pavla II. v podzemí baziliky.

11:00 Na celom Slovensku sa na rozlúčku s emeritným pápežom Benediktom XVI. rozozneli kostolné zvony.

10:50 rakvu s telom Benedikta XVI. odnášajú z námestia do Baziliky svätého Petra

Ľudia počas toho, ako sa rakva presúva, tlieskajú, niektorí spontánne kričia santo subito, teda čoskoro svätý. Odchádza aj pápež František. Pri ňom sa na chvíľu zastaví sprievod s rakvou. Súčasný pápež požehnáva rakvu s telom, krátko sa pri nej modlí, jemne sa ukláňa. Sprievod s rakvou následne pokračuje vo svojej ceste do baziliky.

Po tom, čo sprievod s rakvou vojde do Baziliky svätého Petra, sa nad vchodom zatiahne opona. Televízny prenos z pohrebu sa končí.

„Zatiaľ čo Benedikta XVI. niesli v rakve do baziliky, Františka viezli na vozíčku opačným smerom. Symbolicky vidíme, ako sa cesty pápežov rozchádzajú. Jeden smeruje azda do neba, druhý pokračuje vo svojej pozemskej púti. Oboch pritom sprevádzajú ďalší ľudia. Ako František spomenul v homílii: pastier musí byť so svojím stádom, so svojím ľudom,“ píše z Vatikánu redaktor Štandardu Bohumil Petrík.

Truhlu s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. odnášajú do Baziliky sv. Petra po skončení pohrebnej omše. Foto: Jaroslav Novák/TASR

10:43 Obrad sa chýli k záveru

Veriaci spievajú pohrebnú pieseň Do raja večného nech ťa sprevádzajú anjeli... K rakve pristupujú muži, ktorí ju prenesú do krypty pod bazilikou. Ľudia na námestí tlieskajú. Zbor spieva Magnifikat, teda spev, ktorý Mária predniesla pri navštívení Alžbety, matky Jána Krstiteľa: Velebí moja duša Pána a môj duch jasá v Bohu, mojom spasiteľovi… Kardináli sa v zástupe odoberajú do Baziliky svätého Petra, kde už médiá nebudú mať prístup.

10:38 Po prijímaní nasleduje odporúčanie a rozlúčka s emeritným pápežom Benediktom XVI. Obrad vedie pápež František

Následne kardinál Re incenzuje telo zomrelého a pokropí ho svätenou vodou. Zbor spieva pieseň inšpirovanú textom z knihy Jób: „Verím, že môj vykupiteľ žije…“

10:24 veriaci pristupujú k eucharistii. Zbor spieva žalm číslo 130, známy ako De profundis, Z hlbín

Z hlbín volám k tebe, Pane;
Pane, počuj môj hlas.
Nakloň svoj sluch
k mojej úpenlivej prosbe.

Ak si budeš, Pane, v pamäti uchovávať neprávosť,
Pane, kto obstojí?
Ale ty si milostivý
a my ti chceme v bázni slúžiť.
Spolieham sa na teba, Pane,
moja duša sa spolieha na tvoje slovo;
moja duša očakáva Pána
väčšmi, ako strážcovia dennicu.

Väčšmi, ako strážcovia dennicu,
nech očakáva Izrael Pána.
Lebo u Pána je milosrdenstvo
a hojné vykúpenie.
On sám vykúpi Izraela
zo všetkých jeho neprávostí.

10:10 Začala sa bohoslužba obety

Vedie ju 88-ročný taliansky kardinál Giovanni Battista Re, ktorý je dekanom kardinálskeho kolégia. Pápež František sleduje obrad zo svojho stolca neďaleko rakvy.

Dekan Kardinálskeho kolégia Giovanni Battista Re počas pohrebnej omše za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. Foto: Jaroslav Novák/TASR

10:04 Spoločné prosby veriacich, ktorými sa zakončuje bohoslužba slova, boli prednesené v rôznych jazykoch

Prvú prosbu predniesla laička v nemčine. Nasledovali prosby po francúzsky, arabsky, portugalsky a po taliansky.

10:00 Zvony odbili desať hodín, námestie je v tichu po homílii

V nej pápež František hovoril o oddanosti Benedikta XVI. v modlitbe, vďačnosti a v opore o Ducha Svätého,“ píše z Vatikánu Bohumil Petrík.

https://standard.sk/301494/papez-o-benediktovi-nech-je-tvoja-radost-dokonala-ked-zacujes-panov-hlas/

09:58 Skončila sa homília pápeža Františka

Súčasný pápež sa v nej zameral najmä na slová z evanjelia: Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha.“ Svoj príhovor zakončil slovami: „Požehnaný Benedikt, verný priateľ ženícha, nech je tvoja radosť dokonalá, keď začuješ definitívne a navždy jeho hlas!“

09:45 Nasleduje Evanjelium

Alelujový verš pochádza z Evanjelia podľa Jána, znie: „Vôľa môjho Otca je, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život; a ja ho vzkriesim v posledný deň.“

Diakon spieva Evanjelium podľa Lukáša. Je to pasáž o tom, ako Ježiš umieral na kríži, pričom jeden z lotrov, ktorí s ním boli ukrižovaní, sa mu posmieval, no druhý ho zahriakol. Ježiš druhému lotrovi povedal: „Veru, hovorím ti, dnes budeš so mnou v raji.“ Evanjelium sa končí slovami Ježiša: „Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha.“

9:40 Zádušná omša pokračuje bohoslužbou slova

Prvé čítanie z Knihy proroka Izaiáša bolo prednesené v španielčine. Nasleduje žalm číslo 23., ktorý mnohí poznajú pod názvom Pán je môj pastier. Druhé čítanie je prednesené v angličtine. Je to čítanie z Prvého listu svätého apoštola Petra.

Silným momentom bolo, keď lektorka počas prvého čítania predniesla pasáž, v ktorej sa píše: „z temnoty a hmly sa oči slepých rozhliadnu,“ pričom celý Vatikán je od rána zahalený v hmle a panuje tu neobvykle chladné počasie.

9:30 Začala sa zádušná omša za zosnulého pápeža Benedikta XVI. Obrad vedie pápež František

Pápež František počas pohrebnej omše za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. Foto: Jaroslav Novák/TASR

9:20 Modlitba ruženca sa skončila

Reproduktory na Námestí svätého Petra hlásia, že onedlho sa začína omša. Vzhľadom na charakter podujatia ľudí na námestí vyzývajú, aby sa zdržali mávania vlajkami a energických gest.

9:15 Prezident Biden sa v stredu vyjadril k tomu, čo pre neho znamenal pápež Benedikt XVI. a prečo sa nezúčastní na pohrebe

„Čo pre vás ako katolíka znamenal pápež Benedikt? opýtal sa Bidena 4. januára Owen Jensen, korešpondent katolíckej stanice EWTN v Bielom dome. „Mal som príležitosť stráviť nejaký čas s pápežom Benediktom, pár hodín a bol skvelý. … A pripomenul mi, že sa mám vrátiť na hodiny teológie,“ odpovedal prezident. „Hovorili sme o Akvinskom a o [jeho diele] Teologická summa,“ dodal prezident.

„Zistil som, že je uvoľnený, veľmi racionálny a, že v rámci katolíckej sféry má konzervatívnejší pohľad ako ja. Som bližšie k súčasnému pápežovi z hľadiska jeho filozofie, jeho pohľadu,“ pokračoval prezident a dodal: „Ale obdivoval som ho, myslím si, že to bol dobrý človek.“

Stretnutie, ktoré Biden spomínal, uskutočnil ako viceprezident počas neplánovanej návštevy Vatikánu 3. júna 2011. V čase návštevy Biden ani vatikánska tlačová kancelária stretnutie nekomentovali.

Na otázku prečo sa Biden nezúčastní na pohrebe osobne, prezident odpovedal, že by to bolo príliš náročné. „Dôvod, prečo sa nezúčastním na pohrebe, je ten, že by k tomu bol potrebný sprievod tisíc ľudí. „Nie doslova, ale všetko by sme skomplikovali. Len by sme prekážali. Pýtal som sa na to. V každom prípade si myslím, že to bol dobrý človek,“ znela odpoveď amerického prezidenta.

https://standard.sk/300599/papez-benedikt-xvi-a-jeho-testament-jednoty/

9:05 Televízny prenos z pohrebu emeritného pápeža Benedikta XVI. je možné sledovať na Jednotke RTVS a v televízii Lux

Prenos na Jednotke začína o 9.30 h, štúdio televízie LUX je možné sledovať už od 8.30 h.

Rehoľná sestra drží v rukách ruženec a noviny L’osservatore Romano s fotkou Benedikta XVI. počas pohrebu emeritného pápeža. Foto: Profimedia

8:45 Rakva s emeritným pápežom sa presúva z Baziliky na námestie

Presun rakvy sprevádza tichá hudba a hlahol zvonov. Rakvu ľudia na námestí vítajú potleskom. „Spolu s bitím zvonov a sŕdc zažívame dôstojný posledný vstup Benedikta XVI. na Námestie sv. Petra a na svet,“ píše z Vatikánu Bohumil Petrík. Rakva je jednoduchá, tak ako si to prial emeritný pápež.

Po tom, čo bola rakva presunutá na námestie, sa začína modlitba ruženca. Modlitba je v talianskom jazyku, vedie ho veriaca laička.

8:40 medzi akreditovanými novinármi je prítomný aj slovinský františkán

„Pracujem aj sa modlím,“ vraví s úsmevom nášmu kolegovi Bohumilovi Petríkovi, ktorý je prítomný priamo na mieste.

Foto: Bohumil Petrík

8:30 Pohreb Benedikta XVI. sa začne o 8.45 h modlitbou ruženca

Počas modlitby bude rakva emeritného pápeža prenesená z Baziliky svätého Petra na námestie. Začiatok zádušnej omše je naplánovaný na 9.30 h. Koniec obradu sa predpokladá okolo 11.00 h, keď prevezú rakvu cez baziliku do vatikánskej krypty, kde ju uložia. O tom, ako bude prebiehať pohreb, sme informovali v samostatnom texte.

https://standard.sk/301300/papez-sa-luci-s-papezom-je-to-prvy-raz-v-historii-aky-bude-mat-obrad-priebeh/

8:05 Emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. vložia do rakvy text, ktorý stručne popisuje jeho pontifikát

Okrem iného sa v ňom píše: „Silno bojoval proti zločinom, ktorých sa dopustili zástupcovia kňazského stavu voči maloletým, zraniteľným a neustále vyzýval cirkev na obrátenie sa k modlitbe, kajaniu.“

7:45 Námestie svätého Petra je už pripravené na pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

Na miesto rozlúčky s nemeckým pápežom prichádzajú tisíce ľudí. Námestie sa pomaly zapĺňa, veriaci, ktorí sa chcú zúčastniť na pohrebe, stoja v dlhých radoch pred námestím. Na udalosť sa akreditovalo viac ako tisíc novinárov.

Foto: Bohumil Petrík

Ďalšie články