Na sociálnych sieťach sa šíri dezinformačné video z požiaru kostola na Ukrajine

Požiar kostola na Ukrajine. Reprofoto: Twitter Požiar kostola na Ukrajine. Reprofoto: Twitter

Ruské médiá a proruské kanály na sociálnej sieti Telegram šíria video z požiaru pravoslávneho kostola na Ukrajine, ktorý vraj založili nacionalisti za to, že farár sa odmieta odlúčiť od moskovského patriarchátu. Overovatelia faktov však zistili, že vec sa má trochu inak.

Na sociálnych sieťach sa šíri video s požiarom pravoslávneho kostola s popisom, že sa nachádza v obci Ovadne vo Volynskej oblasti.

https://twitter.com/troy_dalio/status/1613208548716195841

Ale ako uvádza mimovládna organizácia Detector media, záchranári a miestne úrady informáciu o požiari popreli. O požiari nič nevedeli ani oblastné orgány.

Miesto a čas nesedia

Overovatelia faktov z projektu Brehunec napokon zistili, že ide o video požiaru kostola v dedine Novoolexandrivka v Dnepropetrovskej oblasti, a to z 19. januára 2021.

Detector media konštatuje, že ruská propaganda systematicky šíri správy o „útlaku“ a „diskriminácii“ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá spadá pod moskovský patriarchát.

Razie v kláštoroch  

Po ruskej invázii na Ukrajinu podnikla tamojšia tajná služba sériu razií v chrámoch a kláštoroch pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna podriaďovala moskovskému patriarchátu. Napríklad v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve.

Tajná služba tvrdila, že cieľom razií je ochrana obyvateľstva pred provokáciami a teroristickými činmi. Taktiež chce zamedziť tomu, aby sa náboženské komunity využívali ako bunky tzv. „ruského sveta“.

Ukrajinská pravoslávna cirkev – moskovský patriarchát pritom v máji 2022 vyhlásila svoju nezávislosť od Moskvy. Nesúhlasí totiž s postojom patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, ktorý podporil ruskú inváziu na Ukrajinu. Liturgické spoločenstvo medzi nimi a ruskou pravoslávnou cirkvou však zostalo zachované.

Na Ukrajine existuje aj ukrajinská pravoslávna cirkev kyjevského patriarchátu, ktorá sa od moskovského patriarchátu oddelila už v roku 1992, avšak ostatné pravoslávne cirkvi tento krok neuznali, a tak ju považovali za schizmatickú. Najväčšou cirkvou na Ukrajine je pravoslávna cirkev Ukrajiny, ktorej najvyšším predstaviteľom je metropolita Epifan. Tomos o autokefálii dostala od carihradského patriarchu na začiatku roka 2019.

https://standard.sk/291103/v-ukrajinskom-kostole-sa-strhla-bitka-nacionalisti-nutili-veriacich-spievat-hymnu/

Ďalšie články