Na jeden ruský tank T-90 potrebujeme tri naše, priznal ukrajinský veliteľ

T-90. Foto: Rosoboronexport T-90. Foto: Rosoboronexport

Ukrajinci sú už frustrovaní z používania tankov zo sovietskej éry. Postaviť sa proti ruskému tanku T-90 si totiž vyžaduje viac než odvahu. Dúfajú, že Západ sa rozhýbe a pošle im modernejšie stroje.

Poľsko už sľúbilo Ukrajine 14 tankov nemeckej výroby Leopard 2 a Spojené kráľovstvo 14 tankov vlastnej výroby Challenger 2. Nemecko váha, či dodať svoje Leopardy. Obáva sa eskalácie konfliktu.

Ukrajina však žiada stovky tankov, a okrem spomenutých aj americké typu Abrams.

Podľa niektorých správ sú Nemci ochotní dodať svoje Leopardy, ale len v tom prípade, ak USA dodajú svoje Abramsy.

Mnohí si viac sľubujú od stretnutia tzv. Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Schôdzku zvolal na 20. januára americký minister obrany Lloyd Austin. Spojenci budú rokovať o nových dodávkach zbraní pre Ukrajinu.

Kremeľ už odkázal, že tanky zo Západu „zhoria“ rovnako ako predtým dodané zbrane.

Na fronte

Medzitým reportér britských novín The Times Richard Spencer navštívil Bachmut v Doneckej oblasti. Toto mesto, dejisko najkrutejších bojov, majú zatiaľ pod kontrolou Ukrajinci.

Pri jednom z domov bol zaparkovaný tank T-62. Za ním bojové vozidlo pechoty (BMP-2), taktiež zo sovietskych čias. Problém bol však v tom, že bévepéčko sa nenaštartovalo.

„Sme unavení z týchto strojov,“ povedal Spencerovi vodič bévepéčka, seržant Bohdan s prezývkou Spider. „Myslíte, že by sme chceli Challengre? To bol by to dar z nebies,“ povzdychol si.

Spider vliezol nazad do svojho stroja a ďalšie bévepéčko do toho jeho zozadu vrazilo. Spiderov stroj ožil a vystrelil z neho kúdol tmavého dymu. Spider nemal v to ráno dobrú náladu. Obrátil sa na svojho veliaceho dôstojníka: „Prečo sme my vždy v prvej línii s týmto odpadom?“

„Problém s naším vybavením je ten, že zvonku vyzerá všetko v poriadku. Ale keď naštartujete a idete do boja, jednoducho to zhasne,“ vysvetlil Spider pre The Times.

Zoči-voči

V zalesnenom sektore bachmutského frontu majú vojaci 17. tankovej brigády aj modernejšie tanky, a to T-64 aj T-72 vrátane modernizovaného stroja T-72, ktorý vlani ukoristili Rusom – neporušený.

Velitelia tankov sa netajili svojimi príbehmi z bojov proti Rusom. V jednom prípade len na vzdialenosť 45 metrov.

„Najstrašidelnejšie pre mňa bolo to, keď som narazil na ruský tank vo chvíli, keď som to nečakal,“ zveril sa seržant Serhij Kyrajev.

„Ani on to nečakal. Obaja sme mali T-64 a obaja sme sedeli na vrchu našich tankov. Problém bol v tom, že ja som nemal muníciu,“ povedal Serhij.

Tie sekundy, kým Rus vliezol dovnútra svojho tanku, boli otázkou života a smrti. Serhij nezaváhal, preto sa mu včas podarilo uniknúť.

Ako zničiť T-90

„V skutočnosti len sedíme na vlastnej munícii,“ konštatoval zas poručík Oleksander Romančuk, veliteľ tankovej roty. V prípade modernejších tankov, ako poznamenal, je „všetko postavené z perspektívy a jednoduchosti posádky. Je tam viac pancierovania, lepšie ďalekohľady, lepšia munícia, všetko je jednoducho lepšie“.

Oleksander bol realistický najmä pokiaľ ide o T-90, ruský tank tretej generácie vyvinutý po páde Sovietskeho zväzu: „Ak narazíte na T-90, potrebuje tri naše, aby sa s ním porátali. Alebo veľa šťastia.“

Oleksander priznal, že sú už unavení: „Čas je tu veľmi podstatný. Chceme len viac munície, viac vybavenia, viac čohokoľvek, aby sme si urobili svoju prácu a išli domov.“

Jarný nápor

Noviny The Times propomínajú, že Moskva pri útokoch na Bachmut a susedný Soledar používa taktiku masových vĺn, a to bez ohľadu na životy regrútov. S 300 000 brancami, ktorých povolala na jeseň, tak môže „luxusne“ opäť použiť rovnakú taktiku.

Naproti tomu Kyjev – ako sa domnievajú ukrajinskí stratégovia a ich západní poradcovia – potrebuje viac kvalitnejších ťažkých zbraní, aby odolal masovému jarnému náporu, nehovoriac o tom, aby späť dobyl rozsiahle územia, ktoré zabrali Rusi.


Ďalšie články