Prikázali im ustúpiť, potom ich obvinili z dezercie. Mobilizovaní Rusi žiadajú vo videu o pomoc

Mobilizovaní ruskí vojaci. Reprofoto: YouTube Ilustračný záber. Ruskí vojaci. Reprofoto: YouTube

Nevycvičených mobilizovaných Rusov hodili do prvej línie ukrajinského frontu. Len so samopalom proti tankom. Potom zaznel rozkaz na ústup. Teraz čelia obvineniu z dezercie, pretože ich veliteľ svoj rozkaz na ústup poprel. Zhruba tak sa dá opísať kauza, ktorú už preverujú ruské orgány po tom, čo sa do prípadu vložili matky a manželky mobilizovaných.

Do redakcie spravodajského portálu Pro Gorod sa prišli 17. januára posťažovať matky a manželky mobilizovaných vojakov z Jaroslavlianskej oblasti. Chcú, aby velenie armády stiahlo ich blízkych z bojovej zóny. Odovzdali redakcii video, na ktorom vojaci prehovorili o tom, ako z nich urobili dezertérov.

Ide o mužov vo veku od 21 až 40 rokov. Na Ukrajine sú od 28. novembra 2022. Pro Gorod však miesto ich nasadenia nekonkretizoval – ide o utajovanú informáciu.

Podľa novely trestného zákona, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v septembri 2022, hrozí vojakom za dezerciu počas obdobia mobilizácie alebo vojny až 15 rokov väzenia.

Matky a manželky

„Manžela zmobilizovali, máme tri spoločné deti… Deti sú, samozrejme, hrdé na svojho otca, že bráni vlasť. A naši manželia sa pred mobilizáciou neskrývali. Všetci chceme vyhrať v špeciálnej vojenskej operácii. A preto máme podmienky: normálne uniformy a zbrane a aby na horúcich miestach bojovali profesionálni vojaci,“ uviedla Oksana.

„Naši jaroslavlianski chlapci sedia v zákopoch so samopalmi,“ pokračovala matka jedného z vojakov. „Dozvedeli sme sa, že nemajú ani tanky, ani mínomety. Ale veď bojujú na veľmi nebezpečnom mieste. Prečo ich tam poslali? Nie sú to profesionálni vojaci. Aký úžitok prinesú?“

Ženy svorne tvrdili, že celé platy, ktoré dostávajú ich muži za účasť na vojne, minú na vybavenie, ktoré im na Ukrajinu posielajú. Napríklad ponožky, termokamery, vysielačky či antény.

Bežali po poli s lopatami

Muži absolvovali výcvik v Jaroslavlianskej vyššej vojenskej škole protivzdušnej obrany a potom vo vojenskej jednotke v Briansku, prezradili ženy.

„Len tam čakali. Hovorili, že bežali po poli s lopatami,“ reagovala jedna z nich.

Ženy v redakcii oznámili, že majú v úmysle obrátiť sa na gubernátora Jaroslavlianskej oblasti Michaila Jevrajeva, predsedu vyšetrovacieho výboru Alexandra Bastrykina, hlavného vojenského prokurátora Valerija Petrova aj prezidenta Vladimira Putina.

Hlavnou požiadavkou je stiahnutie Jaroslavlianskeho pluku mobilizovaných z „horúcich miest“ a lepšie technické vybavenie. Koniec-koncov, ako tvrdili, hlavné je víťazstvo a to, aby sa muži vrátili domov, kde ich čakajú deti.

Výbušné video

Video, ktoré ženy odovzdali redakcii, zverejnil Pro Gorod 18. januára na svojom účte na sociálnej sieti Telegram – s tým, že je adresované ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Na minútu dlhom videu vidno približne 30 Jaroslavliancov, ktorí sa podľa ich slov nachádzajú v oblasti prudkých bojov. Jeden z nich hovorí:

„Od veliteľa roty sme dostali rozkaz ustúpiť z našich pozícií, pretože nás ostreľovali tanky a mínomety. Na druhej strane, velenie nás nekrylo a neposkytovalo nám žiadnu podporu. Mali sme len samopaly, všetky ostatné zbrane boli poškodené. Teraz nás chcú obviniť z dezercie, pretože veliteľ roty hovorí, že ten rozkaz nevydal.“

Vojak ďalej tvrdí, že úrady vrátane vojenského komisariátu v Jaroslavlianskej oblasti, kde sa museli hlásiť, im od začiatku mobilizácie hovorili, že budú pôsobiť len v územnej obrane.

„Ale oklamali nás. Po príchode na front sme chodili do útokov a boli sme v prednej časti frontu. Žiadna tretia, štvrtá línia, o ktorej hovoril prezident, tam nebola,“ dodal vojak a vyzval kompetentných, aby ich situáciu riešili.

Pro Gorod píše, že odovzdal informácie o mobilizovaných komisárovi Jaroslavlianskej oblasti pre ľudské práva Sergejovi Baburkinovi a oddeleniu regionálnej bezpečnosti. Vojaci podľa portálu uviedli, že teraz sa ich snažia rozdeliť do iných útvarov, aby nemohli spoločnými silami brániť svoje práva.

Ľady sa pohli

Po zverejnení videa dal gubernátor Jaroslavlianskej oblasti Michail Jevrajev pokyn miestnej vláde, aby kontaktovala prokuratúru.

Problémom sa už zaoberá aj oblastný komisár pre ľudské práva Sergej Baburkin.

„Jedným z hlavných tvrdení príbuzných bolo, že mobilizovaní boli v popredí bojov, hoci ich vojenská kvalifikácia a výcvik na to nepostačujú. Zároveň podľa príbuzných výstroj a technické vybavenie mobilizovaných nezodpovedá závažnosti plnených úloh,“ informovala tlačová služba komisára.

Podľa nej Baburkin zaslal gubernátorovi Jaroslavlianskej oblasti Michailovi Jevrajevovi, federálnej komisárke pre ľudské práva Tatiane Moskaľkovovej a vojenskému prokurátorovi Valerijovi Petrovovi žiadosť o vykonanie kontroly zverejnených informácií.

Politický analytik Michail Troickij momentálne pôsobiaci na Wisconsinskej univerzite v Madisone považuje za nepravdepodobné, že by mobilizovaní vojaci očakávali, že zostanú len v „územnej obrane“.

Pre portál Newsweek uviedol: „Odvedenci si pravdepodobne od začiatku uvedomovali, že budú musieť bojovať, ale ukázalo sa, že podmienky, ktorým čelili na fronte, sú oveľa nebezpečnejšie, než očakávali. A pocit zodpovednosti ich veliteľov za ich životy bol oveľa menší, ako by chceli.“


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...