Áno, je to dlhé, ale lepšie ako rok. Kollár tvrdí, že reálny vyzerá iba septembrový termín volieb

Richard Sulík, Eduard Heger a Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR Richard Sulík, Eduard Heger a Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

Na pondelňajšom opätovnom rokovaní o termíne predčasných volieb sa zúčastnili len predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Sme rodina. Ako uviedol predseda SaS Richard Sulík, na stretnutie bolo pozvané aj hnutie OĽaNO a strana Za ľudí. „Nebol dôvod o čomkoľvek diskutovať, lebo pokiaľ zmenu neurobíme všetci štyria, tak platí, čo sme dohodli minulú nedeľu, a platí to aj vtedy, keď sa to predsedovi strany Hlas Petrovi Pellegrinimu nepáči,“ dodal šéf liberálov.

Taktiež rozumie tomu, že Pellegrini sa nevie dočkať predčasných parlamentných volieb. „Pred oznámením však nemal s tým termínom problém, až teraz ho má, keď už je schválená zmena ústavného zákona,“ uviedol Sulík.

Termín predčasných volieb 30. septembra bol kompromisom, s ktorým súhlasila aj pani prezidentka a všetci partneri. Preto strana SaS bude hlasovať za septembrový termín s tým, že postoj nezmenia, ak nedôjde k inej dohode bývalej štvorkoalície.

Strana SaS uviedla, že rešpektuje dohodu, ktorá vznikla na úrovni bývalých koaličných partnerov. „Vyzývame preto Borisa Kollára, ktorý najskôr súhlasil so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách inicioval rokovania na zmenu termínu. SaS je na takéto rokovania pripravená,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík ešte v nedeľu vo vyhlásení.

Kollár: Predčasné voľby budú zrejme až v septembri

Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na iný termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Skonštatoval to predseda Národnej rady i Sme rodina Boris Kollár po pondelkovom stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

„S najväčšou pravdepodobnosťou bude termín až v septembri,“ uviedol Kollár vzhľadom na vyjadrenie SaS, ktorá nepodporí iný termín, ak sa bývalá štvorkoalícia nedohodne inak. „Áno, je to dlhé, ale lepšie ako rok,“ reagoval na otázku, akú legitimitu má čakať až do septembra s vládou, ktorá je len dočasne poverená.

Ozrejmil tiež, že hnutie Sme rodina nebude otáčať a keď súhlasilo so septembrovým termínom a nevetovalo ho, tak ho aj podporí. Partnerom však podľa vlastných slov Kollár oznámil, že hnutie zahlasuje aj za skorší termín volieb.

Heger vyzval, aby sa nespochybňovala pôvodná dohoda

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyzval bývalých členov koalície, aby nespochybňovali dohodu o termíne predčasných volieb. Termín 30. septembra je podľa neho kompromisom. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti. Avizuje, že ďalšie rokovanie odmieta.

„Nerozumiem politickým lídrom, prečo spochybňujú dohody a robia ďalší zo série cirkusov. Možno niektorí majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú priamu zodpovednosť za krajinu,“ skonštatoval. Heger zopakoval, že si dohodu o termíne predčasných volieb na pôdoryse bývalej vládnej koalície ctí.

Pellegrini: S liberálmi máme dostatok hlasov

Predseda Hlasu Peter Pellegrini predtým vyzval šéfa liberálov Richarda Sulíka, aby ozrejmil, prečo by sa predčasné parlamentné voľby mali konať až 30. septembra. „Vyzývam predsedu SaS Richarda Sulíka a poslancov SaS, aby predstúpili pred slovenskú verejnosť a povedali, prečo sa rozhodli, že dočasne poverený premiér Eduard Heger a poslanec Igor Matovič budú túto krajinu przniť ešte deväť mesiacov,“ uviedol šéf Hlasu na pondelňajšej tlačovej besede.

Júnový termín podporujú podľa Pellegriniho poslanci celej opozície, podporuje ho aj jeden z bývalých koaličných partnerov, hnutie Sme rodina, a na ústavnú väčšinu stačia len hlasy strany Sloboda a Solidarita (SaS). „Hlas má jedenásť poslancov, Sme rodina 18 poslancov, Smer 27 poslancov, hnutie Republika päť poslancov, strana Život-NS má troch poslancov, strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko má sedem poslancov. Dokopy to je 71 poslancov, ku ktorým, ak sa pridá 20 poslancov SaS, tak máme 91 hlasov,“ skonštatoval. Pellegrini zároveň dodal, že v parlamente existujú i nezaradení poslanci, ktorí podľa neho nemajú problém s júnovým termínom.

Pellegrini dodal, že politici za posledné dni a týždne neriešia záujmy slovenských občanov, ale svoje politické záujmy. Ako ďalej uviedol, v záujme občanov je nemať v týchto ťažkých časoch vládu bez mandátu a právomocí, a v záujme ľudí je podľa Pellegriniho taktiež mať voľby v čo najskoršom možnom termíne. Predseda Hlasu tvrdí, že politické strany nútia časť poslancov vládnej koalície hlasovať za termín 30. september. „Záujmom politických strán je taktiež zozbierať niekoľko miliónov zo štátnej kasy, pretože ak budú voľby až v septembri, tak do straníckych pokladníc natečie ešte tri a pol milióna eur,“ vysvetlil.

KDH preferuje čo najskorší termín volieb

Mimoparlamentné KDH preferuje čo najskorší termín volieb. Vyzýva poslancov parlamentov, aby sa dohodli a neponúkali občanom ďalšiu zbytočnú drámu. Vyplýva to zo stanoviska predsedu kresťanských demokratov Milana Majerského. „Nekonečné spory o termíne predčasných volieb len traumatizujú už aj tak dosť rozdelenú spoločnosť,“ uviedol predseda KDH.

Poslanci Národnej rady by mali v utorok (31. 1.) o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s tým, že voľby by mali byť 30. septembra. Poslanci z Hlasu navrhli termín na 24. júna a Smer už na 27. mája.

(tasr, sita)


Ďalšie články