V Dánsku spustili aplikáciu, pomocou ktorej môžete udeliť súhlas so sexom

handshake-3382503_1920 Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Pokiaľ sa chcú sexuálni partneri v Dánsku vyhnúť obvineniu zo znásilnenia, pred každým stykom by mali pre absolútnu istotu siahnuť po smartfóne. Taká je predstava vývojárov, ktorí svetu predstavili novú aplikáciu.

Téma sexuálneho násilia, predovšetkým voči ženám, zažíva už niekoľko rokov svoju vlastnú renesanciu. V užšom zmysle za tým stojí predovšetkým hnutie Me Too, o ktorom sa začalo masovo hovoriť zhruba okolo roku 2017, no jeho korene sú podstatne staršieho dáta.

V rámci neho sa verejnosti zdôverilo so svojou traumou či nepriamymi skúsenosťami niekoľko desiatok tisíc žien vrátane svetoznámych celebrít ako Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence či Uma Thurman. Často sa tak dialo až po dlhých rokoch a to buď kvôli strachu, pocitu hanby alebo spätného uvedomenia si nevhodného sexuálneho správania zo strany útočníka.

Tam, kde nie je súhlas, hrozí trest

Posledný menovaný dôvod neskôr podnietil aj mnohé debaty o tom, kde leží hranica medzi vyžiadaným a nevyžiadaným sexuálnym správaním. A tie pritom nemali len akademickú povahu, ale dostali sa až na pôdu zákonodarných zborov. Premiantom boli v tomto ohľade najmä štáty severnej a západnej Európy.

Tamojší zákonodarcovia sa v niektorých prípadoch podujali vyriešiť problematiku rázne a tak, aby o legálnosti a ilegálnosti sexuálneho správania nevznikali žiadne pochybnosti a ťarcha náročného dokazovania. Predostreli tak návrh, že súhlas so sexom medzi dvomi osobami by mal byť explicitný.

Spomenúť možno Holandsko, kde sa pred polrokom objavili úvahy o tom, že „sex bez súhlasu“ bude samostatným trestným činom. Nezaostáva ani Švédsko, kde bol v roku 2018 odklepnutý zákon, v zmysle ktorého je sex bez súhlasu znásilnením. Pričom súhlas môže mať verbálnu aj jasnú fyzickú povahu.

Dáni kráčajú s dobou aj pri forme

K podobnému kroku v súčasnosti pristupujú aj Dáni a do procesu vnášajú moderné technológie. Súhlas so sexom má byť totiž dávaný pomocou mobilnej aplikácie s názvom iConsent [po anglicky súhlas, pozn. red.], ktorá už bola pustená do obehu.

Prostredníctvom nej si ľudia vymenia tzv. tokeny, teda digitálne šifry. Ak nesúhlasia s pohlavným stykom, bol by akýkoľvek pokus druhej strany klasifikovaný ako znásilnenie. Ak naopak súhlasia, ich zhoda sa archivuje a v budúcnosti bude pri prípadnom obvinení slúžiť ako dôkaz. Jeden súhlas platí len deň, konkrétne pre jednu súlož.

Formuláre do postele vraj nepatria

Téma dánsku spoločnosť polarizovala. Jedni ju vnímajú ako skvelý krok pre zabránenie sexuálnemu zneužívaniu. Iní upozorňujú, že tým sex stratí pre obe strany čaro a spontánnosť. „Sex bude vďaka tejto aplikácii podobne zmyselný ako tlačová konferencia o koronavíruse,“ hovorí dánsky denník Berlingske.

Pochybnosti o účinnosti aplikácie má aj česká aktivistka bojujúca za ochranu žien Johana Nejedlová. „Aplikácia nemá žiadny význam a nechápem jej zmysel okrem zisku majiteľa. Človek má právo aj uprostred sexu si rozmyslieť, či chce pokračovať, a nikto ho, ani pokiaľ podpísal zmluvu či niečo odškrtol v aplikácii, nesmie nútiť ďalej pokračovať, čo hovorí aj tá aplikácia,“ uviedla Nejedlová a tiež sa nechala počuť, že formuláre patria na úrad a nie do postele.

Zmena názoru uprostred aktu nie je zďaleka jediným problémom. Otáznikov je veľa. Aplikácia napríklad nedefinuje, čo by sa stalo v prípade, ak by človek omylom odškrtol zlú odpoveď. Veľkú odozvu si nezískala ani medzi samotnými Dánmi a jej budúcnosť v praxi je neistá.

Reakcia na nové pravidlá

Aplikácia iConsent je sprievodným nápadom legislatívnej úpravy z konca minulého roka. Do decembra 2020 bolo znásilnenie klasifikované ako trestný čin len v tej situácii, ak sa obeť nemohla brániť. To sa zdalo dánskym úradom nedostatočné.

Podľa decembrovej zmeny zákona je preto znásilnením akýkoľvek sexuálny akt bez jasného súhlasu oboch, prípadne všetkých zúčastnených. Po novom sa za znásilnenie považujú aj tie prípady, keď sa obeť nebráni, pretože je vystrašená či pod vplyvom akýchkoľvek omamných látok.


Ďalšie články