Neonacistická skupina označila strelca zo Zámockej za svojho "svätca"

Snímka Dallas Humberová. Reprofoto: Youtube/The Young Turks

Vraha zo Zámockej inšpirovala k útoku neonacistická internetová komunita Terrorgram Collective. Vedie ju žena z Kalifornie, ktorá predávala pornopomôcky a muž, ktorého nedávno zatkli za plánovanie útoku na elektráreň.

Juraj Krajčík, ktorý v októbri na Zámockej ulici v Bratislave zavraždil dvoch mužov, bol členom komunity známej ako Terrorgram Collective. Špeciálne sa jej poďakoval vo svojom „manifeste“, ktorý je podľa analytického odboru Rady pre mediálne služby aj päť mesiacov po teroristickom útoku dostupný na internete.

Podľa amerického portálu Huffington Post išlo o precedens, keď toto spoločenstvo priamo spomenul masový vrah. Z bližšieho skúmania vyplýva, že ide o neonacistickú propagandistickú organizáciu, ktorá svoje posolstvo šíri cez Telegram.

V príspevkoch podporuje krajne pravicové teroristické činy a ľudí, ktorí ich páchajú, nazýva „svätými“. Bratislavský vrah Juraj Krajčík bol označený ako ich „prvý svätec“. V ich pomýlenom ponímaní prispieva každý teroristický čin ku kolapsu spoločnosti, na troskách ktorej vyrastie „biely svet“. Túto propagandu šíria na webe cez rôzne audioknihy, videá a mémy, dúfajúc, že inšpirujú ďalšieho vraha.

Napriek tomu, že ich propaganda inšpirovala prinajmenšom jednu masovú streľbu, zostala identita ľudí stojacich za Terrorgram Collective až donedávna neznáma.

Vodkyňou skupiny je predavačka vibrátorov

K obratu došlo, keď členovia rôznych antifašistických zoskupení zverejnili 1. marca na investigatívnom spravodajskom kanáli Left Coast Right Watch identitu jednej z čelných propagandistov.

Má ňou byť Dallas Erin Humberová, 33-ročná žena žijúca v Kalifornii. Aj zistenia HuffPost potvrdzujú, že Humberová je adminkou niekoľkých telegramových účtov spojených s Terrorgram Collective a nahovorila aj viaceré dokumentárne filmy a audioknihy tohto spoločenstva. Na doplňujúce otázky neodpovedala ona ani jej rodina, reportéra navyše na Telegrame zablokovala.

Humberová je neonacistkou od svojich tínedžerských rokov, keď sa zapojila do rôznych krajne pravicových online komunít, pričom mnohé z nich sa týkali anime umenia. Mala rôzne používateľské mená, od „pekná diktátorka“ až po „Lolita krajnej pravice“.

Na stránkach zverejňovala napríklad citáty nacistov vrátane Adolfa Hitlera, neskôr vytvárala kresby inšpirované nacistami a „ero guro“ [japonský umelecký žáner, ktorý spája grotesku a erotiku pozn. red.]. V roku 2012 dostala podmienku za držbu metamfetamínu a na dlhší čas sa odmlčala od pridávania príspevkov.

Od novembra 2019 začala svoju tvorbu zverejňovať na Telegrame a zmenila mierne obsah. Po novom sa zameriavala na velebenie masových vrahov a nabádala ľudí vydať sa ich cestou. Pridala napríklad fotky priateľských listov, ktoré poslala strelcovi z Christchurch na Novom Zélande a Andersovi Breivikovi, ktorý v Nórsku v roku 2011 zabil 77 ľudí.

Nie je jasné, čím sa Humberová v súčasnosti živí. V minulosti to bolo vraj umením, ale privyrábala si aj predávaním vibrátorov a videami, v ktorých recenzovala rôzne sexuálne hračky a pomôcky.

Jej komplicom v komunikačnej aplikácii Telegram bol muž menom Brandon Russell – zakladateľ neonacistickej skupiny Atomwaffen Division, ktorý strávil päť rokov vo väzení za nezákonné skladovanie výbušných materiálov a nedávno ho opäť zatkli aj s priateľkou za údajný plánovaný útok na elektráreň. Archivované správy dokazujú, že na Telegrame interagoval s účtami spojenými s Humberovou a že dvojica zrejme koordinuje vydanie najnovšej propagandy Terrorgram Collective.

Podľa HuffPost nie je isté, či orgány činné v trestnom konaní vedeli, čo Humberová zdieľa na Telegrame. Polícia na otázky reportérov neodpovedala.

Velebili vrahov a strelcovi venovali „dokument“

Dva dni po streľbe v Teplárni zverejnil Terrorgram Collective 24-minútový „dokument“, v ktorom vzdáva česť 105. vrahom. Na poslednú chvíľu ho venovali „svätému Jurajovi Krajčíkovi“.

Koncom minulého roka komunita spracovala Krajčíkov manifest do audioknihy. Po vzore Austrálčana Brentona Tarranta, ktorý v roku 2019 v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zastrelil 51 ľudí, ho v ňom nazýva aj „Tarrantovým učeníkom“.

„Toto je veľká vec,“ hovorí Humberová v krátkom úvode k audioknihe, „ak ste o tom ešte nepočuli, 12. októbra 2022 svätý Juraj Krajčík, šiesty Tarrantov učeník a prvý svätec Terrorgramu, zverejnil svoj manifest online predtým, ako spustil paľbu v LGBT kaviarni v Bratislave, na Slovensku. Smútime za smrťou svätého Krajčíka, ale jeho odkaz sa stal nesmrteľným vďaka jeho slovám a činu. (…) Jeho manifest je absolútne skur..ne dobrá paľba a myslím si, že si to naozaj užijete. Ak už nás sledujete nejaký čas, malo by to riadne zarezonovať vo vašej duši. Takže bez ďalších okolkov, nech sa táto párty začne, Bratia v terore.“

https://standard.sk/332802/pani-prezidentka-nevodte-zahranicne-navstevy-do-teplarne/

Ďalšie články