Maltézsky rytier, ktorý pomáha Rómom

DSC01988 Franz Salm-Reifferscheidt pri otvorení centra pre Rómov. Zdroj: Maltézska pomoc Slovensko

Franz Salm-Reifferscheidt pochádza z Rakúska a patrí do slávneho a starobylého šľachtického rodu Salm. Jeden z jeho predkov – Niklas Salm zohral významnú úlohu pri obrane Viedne pred Turkami v roku 1529. Pán Salm-Reifferscheidt má 79 rokov a je veľvyslancom Maltézskeho rádu pre Rómov.

Členom rádu sa stal, keď mal iba 26 rokov a aktívny je v ňom dodnes. Na Slovensko pricestoval, aby sa zúčastnil na otvorení komunitného centra pre Rómov v Topoľčanoch, na ktorého realizácii nesie výrazný podiel. Stretli sme sa s ním v Bratislave v centrále Maltézskej pomoci Slovensko deň pred oficiálnym otvorením topoľčianskeho centra svätých Ľudovíta a Zélie Martinovcov, rodičov svätej Terezky z Lisieux.

Maltézsky rád je laický rád katolíckej cirkvi a patrí medzi najstaršie na svete. Jeho začiatok spadá do roku 1113, do obdobia krížových výprav. Jeho celý názov je Zvrchovaný vojenský špitálny Rád sv. Jána z Jeruzalema, Rhodosu a Malty. Od svojho založenia slúžil a ochraňoval zranených, chorých a ohrozených, a to bez ohľadu na ich národnosť, rasu či vierovyznanie.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami