Žitná Lučaiová priznala, že za jej odchodom z TA3 je stiahnutie rozhovoru so Sachsom z webu televízie

sachs Foto: reprofoto TA3

AKTUALIZOVANÉ Moderátorka Anka Žitná Lučaiová po nezhodách s vedením končí v televízii TA3. Štandardu to potvrdila samotná novinárka s tým, že k téme sa bližšie vyjadrí neskôr.

V sobotu reagovala na celú situáciu na sociálnej sieti, keď uviedla, že pre ňu to bolo dôležité rozhodnutie, ktoré postupne dozrievalo od momentu, keď do jej autorskej slobody zasiahlo bezdôvodné stiahnutie vedením vopred riadne schváleného rozhovoru s profesorom Jefreym Sachsom z webu, ktoré spustilo sériu ďalších udalostí.

„Toto všetko ostáva za mnou. Pre mnohých z vás je to šok,“ uviedla.

Lučaiová sa v poslednom období dostala do širšieho povedomia vo februári v súvislosti s jej rozhovorom s americkým ekonómom a kritikom vyzbrojovania Ukrajiny Jeffreym Sachsom v jej relácii Tak Takto?!

Mediálnu pozornosť nezískalo ani tak samotné interview, ale skôr skutočnosť, že televízia rozhovor najprv stiahla zo svojho webu, zrušila jeho pravidelnú reprízu a až po masívnej kritike a obvineniach z cenzúry stiahnutý rozhovor na stránku opäť umiestnila.

V súvislosti s rozhovorom so Sachsom začala Rada pre mediálne služby v marci voči televízii správne konanie. „V diskusii mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky,“ spresnila dôvod iniciovaného správneho konania hovorkyňa Lucia Michelčíková.

Kéry hovorí o prekvitaní cenzúry

K téme jej odchodu sa vo štvrtok vyjadril aj opozičný poslanec za stranu Smer Marián Kéry. Zákonodarca ho však toho času nemal potvrdený a prezentoval ho iba v rovine špekulácií.

„…ten rozhovor aj zvládla, bola pripravená, kládla relevantné otázky, v rozhovore s profesorom Sachsom sa snažila hľadať pravdu, bol to určite vyvážený rozhovor. Niekomu v slovenskom politickom/mediálnom establishmente však musel sakramentsky prekážať,“ skonštatoval Kéry.

Podľa Kéryho sa po tomto rozhovore nervozita aj vo vedení TA3 dala krájať a nevylúčil ani politické tlaky. Kéry ďalej napísal, že pozícia Žitnej Lučaiovej sa následne každým dňom oslabovala. V zmysle jeho slov zažívala otvorené či skryté útoky na jej prácu, spochybňovanie vedenia diskusií, a to preto, lebo si dovoľuje mať iný názor.

„TA3 si už dlhodobo určite nezaslúži zaobchádzanie v rukavičkách zo strany verejnosti. O ich účelovej a prehnanej angažovanosti, hraničiacej až s exhibicionizmom, sa každý mohol presvedčiť pri verejnom coming oute moderátora Rastislava Ilieva. Nuž a príklad aj Žitnej Lučaiovej ukazuje, že slušní a objektívni moderátori musia ustupovať ďalším angažovaným exhibicionistom a majiteľom pravdy v TA3, ako napríklad Dírerovi či Martinákovej,“ pokračoval poslanec.

„Ak je spomenuté naozaj pravda a Žitná Lučaiová v TA3 skončila, je to znakom toho, že mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza. Že sloboda slova sa stáva barličkou, ktorá sa už už ide zlomiť. Že tu prekvitá cenzúra, že sa obchoduje s pravdou podľa toho, aká sa nám hodí. A čo je najhoršie, že sme na Slovensku začali bezmyšlienkovite, plytko nálepkovať a útočiť na druhého len preto, lebo si dovolil mať iný názor,“ doplnil vo štvrtok zákonodarca.

TA3 súvis so Sachsom odmieta

„S Ankou Žitnou sme sa vzájomne dohodli na ukončení spolupráce, zároveň sme sa jej poďakovali za niekoľkoročnú prácu pre ta3 a želáme jej veľa úspechov v ďalšom pracovnom pôsobení,“ uviedla pre Štandard Oľga Dúbravská, riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja tejto televízie.

„Dôvodom ukončenia spolupráce nebol rozhovor s Jeffreym Sachsom, pre ktorý začala Rada pre mediálne služby voči Televízii ta3 správne konanie. Za tým rozhovorom si stojíme a jeho objektívnosť budeme obhajovať v zákonnej lehote. Televízia ta3 je profesionálna a objektívna televízia, ktorá už roky v tejto súvislosti získava ocenenia,“ doplnila.

Žitná Lučaiová pred moderovaním v TA3 pôsobila na poste šéfredaktorky Plus 7 dní. Svoje pôsobenie v tomto médiu ukončila v lete roku 2019 po vzájomnej dohode a to po takmer desiatich rokoch spolupráce s vydavateľstvom News and Media Holding. V mediálnom sektore ostať neplánuje.


Ďalšie články