Ofenzíva na spadnutie? Ukrajina má podľa NATO takmer všetky bojové vozidlá sľúbené spojencami

Krajiny Severoatlantickej aliancie už Ukrajine doručili väčšinu z bojových vozidiel, ktoré jej prisľúbili. Konkrétne má ísť o 230 tankov, vyše 1 550 obrnených vozidiel a "obrovské množstvo munície".

Vojna na Ukrajine Ukrajinskí vojaci mávajú z tanku na frontovej línii v Bachmute 23. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Hoci Ukrajina vynakladá mimoriadne úsilie, aby utajila začiatok svojej strategicky najdôležitejšej protiofenzívy, zdá sa, že tá začne čoskoro.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie už Ukrajine doručili väčšinu z bojových vozidiel, ktoré jej prisľúbili. Podľa neho ide o 230 tankov, vyše 1 550 obrnených vozidiel a „obrovské množstvo munície“.

„Celkovo sme vycvičili a vybavili viac ako deväť nových ukrajinských obrnených brigád,“ pokračoval Stoltenberg. Brigádu NATO tvorí niekoľko tisíc vojakov.

Šéf NATO dodal, že vďaka takejto pomoci bude mať Ukrajina „silnú pozíciu“ na to, aby opätovne získala svoje územie, ktoré momentálne okupujú ruské sily. Zároveň však varoval, že Západ by nikdy nemal podceňovať Rusko. Moskva totiž podľa jeho slov mobilizuje čoraz viac pozemných síl a „je ochotná vyslať (do bojov aj na smrť) tisícky vojakov“.

Aj Christopher Cavoli, vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe, v stredu uviedol, že západní spojenci dodali Ukrajine takmer všetky sľúbené bojové vozidlá.

„Vyše 98 percent bojových vozidiel je už tam. Som pevne presvedčený o tom, že sme dodali materiál, ktorý potrebujú, a budeme pokračovať v koridore a udržiavať ich prevádzku,“ povedal generál pred americkým parlamentným výborom.

Spojenci vraj s Ukrajinou úzko spolupracovali pri určovaní vojenskej pomoci. „Niekoľkokrát sme to skontrolovali a získali sme to od našich spojencov, ktorí boli veľmi štedrí, najmä pokiaľ ide o tanky a obrnené bojové vozidlá. A posielali sme to do krajiny,“ povedal generál Cavoli s dôvetkom, že Ukrajinci sú v dobrej pozícii.

Stíhačky F-16 zatiaľ spojenci nedodajú, lebo majú „asi ôsme miesto“ na zozname priorít Ukrajiny. Vojenská pomoc teda pozostáva najmä z protivzdušnej obrany, delostrelectva a obrnených jednotiek.

(tasr, est)