Európska prokuratúra stíha nemocnicu v Čadci. Podnet dala bývalá štátna tajomníčka

Európska prokuratúra vedie trestné stíhanie v súvislosti s finančnými prostriedkami z plánu obnovy. Kysucká nemocnica v Čadci zatiaľ neobjasnila, prečo jej Lengvarský pridelil sedem miliónov eur, keď nestihla včas podať žiadosť o dotáciu.

Prevoz zranených baníkov z Novák do Bratislavy Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva SR Lenka Dunajová Družkovská. Foto: Pavol Zachar/TASR

TASR to potvrdil európsky delegovaný prokurátor Martin Pacalaj. Stíhanie súvisí s čerpaním 212 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti. „Európska prokuratúra v súvislosti s podaným trestným oznámením začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie,“ priblížil Pacalaj.

„S ohľadom na skutočnosť, že v predmetnej veci prebieha úvodné štádium trestného stíhania, ďalšie informácie nateraz nebudeme poskytovať,“ doplnil.

Nemocnica musela na poslednú chvíľu meniť projekt

Upozornila na to televízia Markíza, podľa ktorej podala trestné oznámenie dosluhujúca štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Pôvodne si malo 212 miliónov eur prerozdeliť osem nemocníc a využiť ich na rekonštrukciu či dostavbu.

V pôvodnom zozname úspešných žiadateľov patrila polovica zariadení súkromníkom – tri Agelu a jedna Pente. Zoznam zverejnil bývalý šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský pár hodín pred odchodom z postu. Eduard Heger preto nechal vyhodnotenie výzvy preveriť.

Zoznam žiadateľov, ktorí splnili podmienky rezortu zdravotníctva. Foto: MZ SR

Z auditu vyplynulo, že Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci nestihla včas podať žiadosť o finančnú dotáciu. Žilinská župa, ktorá je zriaďovateľom nemocnice, tvrdí, že príčinou je nečakané rozhodnutie rezortu.

„Čadca mala projekt nad 17 miliónov eur, ale po novembrovej informácii o alokácii zdrojov na kraj sme podklady v enormne krátkom čase museli upraviť,“ vysvetlila nedodržanie termínu v rozhovore pre Štandard riaditeľka odboru zdravotníctva žilinskej župy Silvia Pekarčíková.

Kysucká nemocnica sa preto odvolala a uspela. Nie je však jasné, na základe čoho jej ministerstvo nakoniec prikleplo sedem miliónov eur.

Práve pre rozpory v pridelení dotácie podala Dunajová Družkovská 13. apríla demisiu.

„Môj krok mi umožní slobodne realizovať ďalšie kroky a povinnosti vyplývajúce zo zákona v súvislosti so zisteniami, ktoré som získala počas viac ako ročného pôsobenia v pozícii štátnej tajomníčky,“ prezradila vysoko postavená úradníčka. „Nikdy som nebola a dodnes nie som ochotná pre dosiahnutie väčšieho dobra akceptovať menšie zlo,“ uzatvorila vtedy.

Európska prokuratúra začala konať a podľa informácií Markízy stíha nemocnicu pre trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a pre ďalšie trestné činy.

Podľa Palacaja nie sú stíhania opreté len o slová štátnej tajomníčky, ale aj o ďalšie podklady, ktoré prokuratúra získala vlastnou činnosťou alebo od Národnej kriminálnej agentúry.

Zmluvy v súvislosti s obnovou nemocníc sa finalizujú

Zmluvy so zvyšnými siedmimi nemocnicami (v Poprade, Leviciach, Spišskej Novej Vsi, Bardejove, Skalici, Zvolene a Bojniciach) na čerpanie peňazí z plánu obnovy sa finalizujú. Podľa ministerstva zdravotníctva sa čaká na vyjadrenie Asociácie Nemocníc Slovenska (ANS), ktorá si vyžiadala čas na zapracovanie pripomienok do 10. mája.

„Zmluvy (…) sú zo strany ministerstva vo fáze finalizácie a zapracovania obsahových či formálnych náležitostí (na čom ministerstvo intenzívne pracuje), ktoré boli prerokované so zástupcami týchto žiadateľov, či už na online alebo na osobných stretnutiach, a to aj na úrovni štátneho tajomníka MZ SR Michala Palkoviča s cieľom urýchliť proces zazmluvňovania,“ spresnil komunikačný odbor.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok