Na úmrtie Daniela Heribana reagujú hudobníci, vedec aj humorista

Premiéra hry Jiøího Havelku Elity Daniel Heriban. Foto: Michal Svítok/TASR

Obrovský šok. Je to neskutočné, nemôžem uveriť, bol skvelý a talentovaný, bude veľmi chýbať. Aj týmito slovami reagujú umelci na správu o úmrtí ich kolegu, herca a hudobníka Daniela Heribana. „Minulý týždeň sme sa bavili, že dáme kávu, že podebatujme o hudbe, živote a ty tu zrazu nie si. Kamarát môj, nech ti je zem ľahká,“ píše v statuse na sociálnej sieti basgitarista skupiny Hex Tomáš „Yxo“ Dohňanský. „Dano Heriban, jeden z najlepších hlasov, textárov a hudobníkov. Odpočívaj v pokoji, kamarát,“ reaguje hudobník, skladateľ a producent Tomáš Sloboda, spevák a gitarista skupiny Le Payaco.

Na predčasné úmrtie obľúbeného predstaviteľa Ďura Brmbalíka zo seriálu Horná Dolná reaguje aj vedec Pavol Čekan. „Daniel Heriban, odpočívaj v pokoji! Mal som tú česť si s tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať,“ odkazuje zosnulému umelcovi Čekan.

https://standard.sk/359349/vo-veku-43-rokov-zomrel-znamy-slovensky-herec-daniel-heriban/

Svoju spomienku na Heribana pridal na sociálnu sieť aj humorista Samo Trnka. „Zavolali sme si ho do silvestrovskej Skúšky sirén, keď sme ešte boli v začiatkoch, a on si priniesol akordeón a na nič nefrflal. Naopak, úprimne sa zabával,“ spomína na spoločné nahrávanie humoristickej relácie pre Rádio Slovensko. „Dano bol stále usmiaty, príjemný a ľudský, a my traja, obvykle v strese, že čo sa zase poondí, sme sa v jeho prítomnosti uvoľnili, lebo z neho šiel pokoj a nákazlivá ľahkosť žitia. Zrazu tu nie je a vôbec sa mi tomu nechce veriť. Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym a najmä jeho rodine,“ dodal humorista.

Za „zázrak“ a „zjav“ označila zosnulého herca a hudobníka Daniela Heribana slovenská režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská. „Krehký, subtílny, citlivý… premieňal si filmové postavy na komplexné živé bytosti, s kostýmom si si obliekal ich prapodstatu,“ píše na sociálnej sieti filmárka, ktorú s Heribanom spájajú politické trilery Únos a Sviňa. „Chápal si aj priestor medzi riadkami, magický časopriestor ohraničený spustením kamery a mojim ‚stop’… pre tú chvíľu si sa premieňal a tá premena nás všetkých fascinovala… cítili sme sa pri tebe požehnane… a neviem, či vieš, že mi kameraman šepkal, že nikto nie je ako ty. Nikto nebol ako ty,“ odkazuje hercovi Čengel Solčanská.

Pripomína, že Heriban bol krstným otcom jej románu Generál, ktorý napísala o Štefánikovi. „Pretože si ho obdivoval a s maznavou melanchóliou si nám potom hral na akordeóne ‚slovenské mamičky‘ a raz si nám hral na krídle v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v kostýme ministra vnútra… hral si a hral, tóny pod tvojimi štíhlymi prstami… a potom si povedal, že hudba hádam trochu definuje boha a ešte si povedal, že keby tie svine niekedy hrali Beethovena, azda by toľko nevraždili,“ uzatvára svoje vyznanie všestrannému umelcovi režisérka.

Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin v spomienke na Dana Heribana uvádza, že v martinskom divadle strávil osem rokov a vytvoril takmer dvadsať postáv. „Mnohé výrazne zarezonovali u divákov aj u kritiky. Na niektorých inscenáciách sa spolupodieľal aj ako autor hudby. V rokoch 2007 – 2015 jeho originálna herecká osobnosť výrazne dopĺňala mozaiku hereckého súboru martinského divadla,“ podčiarkuje SKD. Jeho predstaviteľov a umelcov rovnako zastihla správa o náhlom odchode Heribana. „Všetci kolegovia a priatelia, blízki spolupracovníci sme zarazení a myslíme na jeho blízkych,“ povedal pre TASR riaditeľ SKD Martin Tibor Kubička. Potvrdil, že martinské divadlo si jedného z najlepších hercov mladšej generácie, trojnásobného držiteľa ocenenia Dosky za najvýraznejší divadelný výkon, uctí samostatným programom. Kubička tiež pripomenul, že Heriban si divákov získal aj postavou Janka Kráľa v autorskom projekte režiséra Doda Gombára a dramaturga Róberta Mankoveckého www.narodnycintorin.sk, ktorý obohatil tiež svojou hudbou.

Slovenský herec a hudobník Daniel Heriban zomrel vo veku 43 rokov. Úmrtie umelca pre TASR potvrdil Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) Martin. Dano Heriban spolupracoval s viacerými divadlami. Niekoľko rokov bol aj členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Účinkoval vo filmoch a seriáloch. Je tvorcom filmovej, divadelnej aj detskej hudby.

(tasr)


Ďalšie články