Opití americkí vojaci sa pobili vo zvolenskej Bille. Zabijem vás, kričal jeden z nich na policajtov

Veterans Day. US soldiers. US army. USA patch flag on the US military uniform. United States Armed Forces. Foto: Profimedia.sk

Jeden zo zvolenských supermarketov sa stal počas víkendu dejiskom ostrého konfliktu medzi vojakmi americkej armády. Podľa očitého svedka neostal len v rovine verbálnej výmeny, ale prišlo aj k fyzickej potýčke. Jeden z cudzincov sa podľa záznamu vyhrážal privolaným slovenským štátnym policajtom, že ich zabije a vulgárne im nadával. Oboch v stredu popoludní odvolali z pôsobenia na Slovensku a čakajú na ďalšie disciplinárne opatrenia zo strany ich veliteľov.

V nedeľu večer sa vo zvolenskom supermarkete Billa na Sokolskej ulici dostali do veľmi ostrého konfliktu traja príslušníci americkej armády. Informovali o tom viaceré slovenské médiá vrátane denníka Pravda.

Vojaci sa podľa dostupných informácií a svedeckých výpovedí priamo v priestoroch predajne v anglickom jazyku veľmi agresívne hádali, kričali na seba a prišlo aj k vzájomnej fyzickej potýčke.

„Bol som tam okolo pol ôsmej večer. Traja muži, z nich jeden černoch, sa po anglicky hádali. Potom sa aj bili. Jeden z nich skončil na zemi. Opití boli ako dogy,“ priblížil pre Pravdu Zvolenčan v stredných rokoch a dodal, že škody na majetku nespôsobili.

„Prišli sem mestskí policajti, ktorých zavolal pracovník SBS. Rázne ich spacifikovali – dali im ruky za chrbát a vyviedli von. Tam s nimi počkali na štátnych a vojenských policajtov. Pred predajňou to bol hotový cirkus, pozeralo sa na to veľa ľudí,“ uzavrel svedok, ktorého noviny nemenovali.

https://standard.sk/359660/americkych-vojakov-z-incidentu-vo-zvolene-odvelili-zo-slovenska/

Stanovisko mestskej polície

Hovorca zvolenskej samosprávy Martin Svatuška vyslanie hliadky mestskej polície po telefonickom oznámení potvrdil. „Mestskí policajti ihneď po vstupe do prevádzky zaregistrovali krik a snahu o vzájomné fyzické napádanie dvoch osôb, ktoré na seba kričali v anglickom jazyku. Vyzvali ich, aby upustili od tohto konania, po čom obe osoby začali spolupracovať s mestskou políciou,“ povedal.

Svatuška ďalej konštatoval, že príslušníci mestskej polície pri kontrole dokladov výtržníkov zistili, že ide o cudzích štátnych príslušníkov a vojakov zahraničnej armády, ktorí boli následne odovzdaní privolanej hliadke nadradenej štátnej polície.

Supermarket Billa na Sokolskej ulici vo Zvolene. Foto: Google

Podrobnosti vykresľujú ešte horší obraz

Detaily incidentu a dianie po ňom špecifikoval písomný policajný záznam vyhotovený pod hlavičkou Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Zvolene, konkrétne Odboru poriadkovej polície. Ten sa podľa Pravdy medzičasom objavil na internete, kde sa voľne šíri.

Zo záznamu možno vyčítať, že agresívne sa správali predovšetkým dvaja muži zo spomenutej trojice. Neďaleko od miesta bol prítomný aj štvrtý vojak americkej armády, ktorý sedel po celý čas v zaparkovanom aute. Bol vraj pokojný a do žiadnej konverzácie sa nezapájal.

„Následne, už počas našej prítomnosti, vyvedené osoby vonku, na verejnosti pred predajňou, neustále na seba kričali v anglickom jazyku a boli voči sebe agresívne,“ poznamenali. Pokračovali, že jeden z výtržníkov mal hodnosť staff sergeant (štábny seržant), ročník 1995.

V policajnom zázname stojí, že jeden muž z najviac agresívnej dvojice, štábny seržant narodený v roku 1995, sa „po výzvach prítomných policajtov v anglickom jazyku upokojil“ a „druhý z nich svoju agresiu začal stupňovať“ a „po výzve odmietal uviesť svoju totožnosť, ako aj údaje o svojej osobe“.

V angličtine mu následne vysvetlili, že na základe jeho konania bude predvedený na obvodné oddelenie ozbrojeného zboru. Následne podľa mužov zákona začal búchať päsťou o bočný panel prístrešku pre nákupné vozíky a výzvy na upustenie od tohto konania nerešpektoval.

Vojak stále kládol aktívny odpor a rozhadzoval rukami smerom k policajtom, ktorí použili donucovacie prostriedky. „Chmaty a chvaty, pretože bolo potrebné zabrániť mu úmyselne poškodzovať majetok,“ zdôvodnili. Vzápätí opísali, ako ho spútali a odviedli na obvodné oddelenie. Tam policajtom vulgárne nadával, padli aj slova o tom, že všetkých zabije.

„J*bať políciu,“, tiež „ste k*rvy, poj*bte sa“, prípadne „zabijem vás“ alebo „budem sa s vami biť“. Aj tieto jeho slová cituje policajný záznam datovaný k 21. máju tohto roka.

V neskorých večerných hodinách sa na policajnú stanicu dostavil príslušník Vojenskej polície Českej republiky, ktorý bol veliteľom prebiehajúcej vojenskej misie v Lešti. Na miesto prišiel spolu s nadriadeným vulgárnych a agresívnych vojakov. „V ich prítomnosti bola vykonaná dychová skúška s pozitívnym výsledkom,“ uzavreli muži zákona.

Ministerstvo obrany to eviduje inak

„Spor medzi americkými vojakmi vo Zvolene evidujeme, ale nie tak, ako je prezentovaný. Uvedení vojaci vzájomnou slovnou potýčkou neohrozovali a neútočili na verejnosť, nespôsobili žiadne škody na zdraví ani majetku,“ povedal Pravde komunikačný odbor rezortu obrany.

„Napriek tomu vnímame snahu celú vec účelovo zveličiť. S americkou stranou komunikujeme o opatreniach, aby sa takáto situácia neopakovala, lebo vrhá zlé svetlo na všetko dobré, čo spojenci robia pre našu spoločnú obranu,“ dodalo ministerstvo.


Ďalšie články