Opičie kiahne sú opäť na vzostupe. Môže za to mesiac hrdosti, varujú americkí hygienici

V amerických a európskych metropolách pribúda ľudí, ktorí sa nakazili opičími kiahňami. Podľa amerických hygienikov existuje značné riziko, že opäť vzniknú ohniská infikovaných, lebo letné festivaly a gay pochody zvyšujú počet sexuálnych stykov v rizikovej skupine.

Long Beach Pride 2022, Ocean Blvd, Long Beach, CA, USA - 10 Jul 2022 Kalifornčania na Long Beach Pride Parade v roku 2022. Foto: Profimedia

Podľa údajov WHO sa od začiatku roka 2022 do 9. mája 2023 opičími kiahňami nakazilo viac ako 87-tisíc ľudí zo 111 štátov. Celkové rozšírenie bolo podľa expertov zrejme väčšie, keďže mnohé štáty majú obmedzené možnosti testovania a nie všetci nakazení sa prihlásili lekárom.

Dokopy 143 ľudí umrelo, čo predstavuje úmrtnosť na úrovni 0,16 percenta. Väčšinou išlo o osoby s oslabenou imunitou, najmä s HIV ochorením.

Od tohto roku už prestali opičie kiahne predstavovať zdravotnícku hrozbu. Podľa vedcov k tomu prispeli cielené opatrenia, testovanie aj očkovanie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto 11. mája oznámila, že výskyt opičích kiahní už nepredstavuje celosvetový stav núdze – teda najvyšší stupeň pohotovosti, aký môže táto agentúra OSN vyhlásiť. Hlásené prípady tohto vírusového ochorenia totiž klesali.

Krivka výskytu opičích kiahní. Foto: CDC

Vo veľkomestách opäť vznikajú ohniská

Rozhodnutie WHO prišlo paradoxne v čase, keď sa krivka výskytu začína obracať.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v zdravotníckej správe konštatuje, že od 27. apríla 2023 do 8. mája pribudlo 264 nových prípadov opičích kiahní, čo predstavuje celkový nárast infikovaných o 0,3 percenta. Pribudlo tiež desať nových úmrtí na ochorenie, ktoré okrem výsypu sprevádzajú aj zväčšené lymfatické uzliny, bolesť hlavy a svalov či horúčka.

Vírus medzitým identifikovali v odpadových vodách Chicaga, čo napovedá vznikajúcemu ohnisku nákazy a zvyšuje riziko ďalšieho šírenia. Aj Spojené kráľovstvo informovalo, že na konci mája detegovalo v metropole Londýn desať prípadov a vyzvalo ľudí, aby sa zaočkovali proti opičím kiahňam, lebo vakcína je zadarmo a chráni pred ťažkým stavom ochorenia a hospitalizáciou.

Rovnako od začiatku júna argumentujú americkí hygienici, lebo za veľkou mlákou sa zaočkovala menej než polovica ľudí z rizikovej skupiny. Ohrozená je najmä LGBTI komunita – gayovia, bisexuáli a transrodoví ľudia.

Americkí hygienici varujú, že s nástupom letnej festivalovej sezóny a mesiaca hrdosti existuje „značné“ riziko opätovného vzniku ohnísk. Aj minulý rok totiž podobné zhromaždenia prispeli k tomu, že sa opičie kiahne rozšírili do celého sveta.

https://standard.sk/208889/zdrojom-nakazy-opicich-kiahni-moze-byt-duhovy-pochod-z-who-zaznievaju-vyzvy-na-sexualnu-zdrzanlivost/

Obzvlášť ohrození sú homosexuáli

Odborníci dodávajú, že najviac ohrození ostávajú muži, ktorí majú sex s mužmi [takzvaná skupina MSM pozn. red.]. Mimo tejto skupiny existuje len veľmi nízke riziko nákazy. Zo všetkých infikovaných na celom svete tvorili deti jedno percento a ženy tri percentá, pričom išlo najmä o blízke kontakty v domácnostiach.

Opičie kiahne sa šíria najmä pohlavným stykom s nakazeným. Aby sa WHO vyhla stigmatizácii MSM komunity, začala vírus označovať skrátene ako Mpox.

Opičie kiahne boli do začiatku roka 2022 známe prakticky len v niektorých afrických štátoch. Vlani na jar ich náhle zaevidovali vo väčšom počte aj v iných krajinách.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok