Červená pre Zelených? Nemecký spolkový súd zrušil zákaz modlitieb v blízkosti potratových organizácií

Spolkový správny súd Nemecka 20. júna definitívne rozhodol, že pokojné modlitbové zhromaždenia v blízkosti potratových organizáciií sa paušálne zakázať nesmú. Dal tak bodku za prípadom kresťanskej pro-life aktivistky Pavice Vojnovicovej a jej modlitebnej skupiny, ktorý sa začal ešte v roku 2019.

Pavica Vojnovicová. Reprofoto: YouTube Pavica Vojnovicová. Reprofoto: YouTube

Mesto Pforzheim vtedy prekvapilo nariadením, že miestna modlitebná skupina „Štyridsať dní za život“ sa nesmie zhromažďovať a pokojne sa modliť „v dohľadnej a počuteľnej blízkosti potratovej poradne“ s eufemickým názvom Pro familia. Mesto presunulo modlitebnú skupinu na odľahlé miesto blízko značne frekventovanej križovatky a rozhodlo tak aj napriek tomu, že ochrancov života pôvodne delila od poradne štvorprúdová cesta.

Dvakrát do roka sa v blízkosti poradne zhromaždila dvadsiatka kresťanov, aby sa 40 dní modlila za ženy smerujúce k potratu a ich nenarodené deti. Polícia skupinu na podnet potratovej poradne dlhšie obdobie pozorovala, pričom nezistila žiadne protiprávne konanie ani poriadkové priestupky. Napriek tomu správny súd 12. mája 2021 sporný zákaz vydaný mestom v prvom stupni potvrdil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.