Vlk vystrašil ľudí v Tatranskej Polianke: Riaditeľ TANAP-u vyzýva na pokoj a opatrnosť

TATRANSKÁ POLIANKA – Informácia o výskyte vlka na území Tatranskej Polianky obletela internet a oficiálnu stránku mesta Vysoké Tatry. Tento „vlk-samotár" vyvolal obavy u miestnych obyvateľov, ktorým sa odporúča zachovať opatrnosť.

Podujatie k Medzinárodnému dòu lesov v bratislavskej ZOO (ilustračná fotografia). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Reportáž o tomto fenoméne odvysielala televízia JOJ a riaditeľ Tatranského národného parku (TANAP), Pavol Majko, v ktorej poskytol nasledovné stanovisko: „Evidujeme výskyt vlčích rodín v rámci Tatranského národného parku. Je pravdou, že sa prestali loviť a budú pomerne častejšie viditeľné. Treba zachovať pokoj a nešíriť paniku. Nič fatálne sa nedeje. Treba to brať s pokojom a kochať sa. Kde inde by mal byť ako v národnom parku. Nie je na námestí v Poprade, tu je doma,“ povedal riaditeľ Majko v rozhovore pre TV JOJ.

Vzhľadom na výskyt vlka v turistickej časti Tatier je vhodné vedieť, ako sa správať v prípade stretu s týmto dravým zvieraťom. Tu je niekoľko užitočných tipov:

  • Nevyplašte sa a zachovajte pokoj: Vlky sa zvyčajne vyhýbajú ľuďom a nezaujímajú sa o nich. Pokiaľ sa ocitnete v blízkosti vlka, zachovajte pokojný postoj a nevyvolávajte agresiu.
  • Držte sa spoločne v skupine: Ak sa nachádzate v prírode, je vždy bezpečnejšie zostať v skupine. Vlky majú tendenciu vyhľadávať najmä osamelé zvieratá, preto ak ste so psom, majte ho na vôdzke.
  • Neschádzajte z označených chodníkov: Vyhýbajte sa neoznačeným turistickým trasám. Označené turistické trasy vás vedú bezpečným spôsobom cez oblasť a minimalizujú riziko stretnutia sa so zvieratami.
  • Nepribližujte sa k vlkom: Ak zbadáte vlka vo vzdialenosti, neodporúča sa mu približovať. Vlky majú svoj vlastný priestor a ich správanie je nevyspytateľné. Udržujte bezpečnú vzdialenosť a neohrozujte seba, ani bezpečie zvieraťa.
  • Informujte príslušné orgány: Ak máte akýkoľvek nebezpečný alebo problematický kontakt s vlkom, mali by ste o tom informovať príslušné orgány, ako je napríklad Tatranský národný park alebo miestna polícia. Poskytnutie správnych informácií im pomôže pri sledovaní a riadení situácie.

Dôležité je si uvedomiť, že výskyt vlka v Tatrách je prirodzeným javom, a preto je dôležité rešpektovať túto skutočnosť. S dodržiavaním uvedených opatrení sa dá minimalizovať potenciálne riziko pre ľudí aj zvieratá.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac