Vedenie škôlky v Nemecku chcelo otvoriť miestnosť pre sexuálne hry. Úrady to zastavili

children-gac7f5a44f_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Obsah nemeckých médií plnila posledné dni kontroverzia okolo plánovaného zriadenia špeciálnej miestnosti určenej pre „sexuálne hry“ detí v jednej zo škôlok v Hannoveri. Samotný škandál neskôr doplnili ďalšie negatívne zistenia o jej personáli vrátane obvinení z pedofílie.

Štátny úrad starostlivosti o mládež v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko zastavil pochybný projekt, ktorý avizovala jedna zo škôlok v polmiliónovom nemeckom meste Hannover. Informoval o tom okrem iných magazín Spiegel.

Reč je o takzvanej „miestnosti na skúmanie tela“, v ktorej sa malo podľa listu adresovaného rodičom „každé dieťa samo rozhodnúť, či a s kým chce hrať fyzické a sexuálne hry“.

V špeciálne navrhnutej miestnosti mali mať dievčatá a chlapci možnosť „hladkať sa a skúmať jeden druhého“, ale „len toľko, koľko je pohodlné pre nich a ostatné deti“.

Škôlka nachádzajúca sa na hannoverskej Freytagstrasse patrí pod sieť AWO, ktorá prevádzkuje desiatky zariadení tohto druhu na rôznych miestach.

Vedenie AWO sa vraj o incidente dozvedelo až desať dní po tom, čo bol kontroverzný list adresovaný rodičom a vyvolal všeobecné pobúrenie naprieč krajinou.

„Nikdy sme takúto miestnosť neplánovali a nikdy sa neobjaví v našom koncepte ochrany detí,“ povedal hovorca AWO s tým, že vedenie konkrétneho zariadenia zle pochopilo internú pracovnú pomôcku.

Zodpovedný za ideu miestnosti je podľa AWO vedúci, ktorý už ale v zariadení podľa denníka Bild „dávno nepracuje“. O ukončenie pracovného pomeru mal požiadať sám, údajne po tom, ako na firemnom večierku pod vplyvom alkoholu obťažoval kolegyne.

Krátko po medializácii prípadu vyšlo najavo, že jeden z bývalých vychovávateľov čelí obvineniam zo sexuálneho zneužívania detí a prechovávania detskej pornografie. Súdne konanie voči nemu je momentálne prerušené, keďže jeden z hlavných svedkov sa nachádza v cudzine. Muž v zariadení pracoval v rokoch 2018 až 2022.

Podľa hovorcu AWO sa však obe veci časovo neprekrývajú. „Je to reťaz nešťastných okolností. Jedno s druhým nemá absolútne nič spoločné. Vedúci bol dlhé roky v inej škôlke a prišiel, až keď vychovávateľ, ktorý je obvinený z obťažovania, bol už preč,“ povedal hovorca.

Exteriér škôlky. Foto: google.com

Ďalšie články