Pozeráte seriál o Fox News? Je to pomsta Rogerovi Ailesovi. Už sa nemôže brániť

Patterson-The-Loudest-Voice (1) Vynikajúci Russell Crowe v role Rogera Ailesa. Foto: webstránka filmu

RTVS uvádza americký seriál Najsilnejší hlas o americkej televíznej stanici Fox News a jej zakladateľovi a prvom riaditeľovi Rogerovi Ailesovi. Roman Joch píše o tom, čo všetko si scenáristi vymysleli alebo domysleli, a tiež prečo.

Fox News bola a dodnes je mediálnym fenoménom. Zároveň je ale pre európskeho diváka ťažké tento fenomén pochopiť. Jednou z ciest, ako mu porozumieť je uvedomiť si, že Fox News bola a je konzervatívna i populistická zároveň, a že byť konzervatívcom je v súčasnosti aktom rebélie. Možno tej najradikálnejšej. Niečím ako kedysi punk.

Outsider v zápase s novotami

Ak chcete pochopiť Fox, treba vedieť, že americký povojnový konzervativizmus vychádzal z pozície outsidera. Prvý americký politik, ktorý kandidoval na prezidenta a hlásal názory klasicky liberálneho, tradicionalistického či antikomunistického konzervativizmu, bol Barry Goldwater v roku 1964. Jeho mediálny obraz v amerických televíziách bol príšerný, vydávali ho za nebezpečného radikála, ktorý môže úmyselne vyvolať jadrovú vojnu so Sovietskym zväzom. Goldwater voľby prehral. Poznamenal, že keby jeho jediným zdrojom informácií o sebe a svojich názoroch boli americké televízie, tiež by hlasoval proti sebe. Od tej doby boli americkí konzervatívci presvedčení, že väčšina médií a všetky hlavné televízie v USA sú ľavicovo-liberálne a predpojaté voči nim i všetkým republikánskym kandidátom na prezidenta.

Z tohto presvedčenia vychádzal neskorší úspech Fox News a jej zakladateľa Rogera Ailesa (1940 – 2017).

Herec Russell Crowe v role Rogera Ailesa.

Ailes sa narodil do chudobnej robotníckej rodiny v Ohiu a trpel na hemofíliu, ako dieťa takmer zahynul na vykrvácanie. Aj v dospelosti sa mu stávalo, že z malej rany na lýtku nezastaviteľne krvácal, až mal topánky plné vlastnej krvi. A hemofília ho napokon aj zabila: spadol, udrel sa do hlavy a zomrel na krvácanie do mozgu. V druhej polovici 60. rokov pracoval v jednej miestnej televíznej stanici, ktorú navštívil Richard Nixon, bývalý viceprezident a neúspešný kandidát na prezidenta v roku 1960.

Nixon považoval televíziu za podvod. V roku 1960 ho demokratický kandidát na prezidenta John F. Kennedy porazil len vďaka televíznej debate (vyzeral lepšie), ale tí, ktorí ju počúvali v rozhlase, sa domnievali, že zvíťazil Nixon.

Ailes Nixonovi namietal, že televíziu podceňuje, že si neuvedomuje, aká je dôležitá. Nixon na neho nezabudol, a keď v roku 1968 opäť kandidoval na prezidenta, najal si Ailesa ako svojho televízneho poradcu, čím sa začala jeho práca pre republikánskych politikov – v roku 1984 pre Ronalda Reagana, v roku 1988 pre Georgea Busha staršieho.

Roger Ailes s prezidentom Nixonom v roku 1969. Foto: wikimedia

V roku 1995 Ailesa požiadal pôvodom austrálsky mediálny magnát Rupert Murdoch, aby pre neho a jeho mediálne impérium vybudoval novú americkú televíziu Fox News.

Akt konzervatívnej rebélie

A týmto rokom sa začína sedemdielny seriál Najsilnejší hlas z roku 2019, ktorý práve vysiela RTVS. V sobotu 6. marca sa vysiela už piata časť, ale pridám pár poznámok aj k tým predchádzajúcim.

Prvý diel, nazvaný 1995, sa venuje vzniku tejto televízie a príprave jej vysielania, ktoré začalo 7. októbra 1996. Veľmi správne opisuje, ako Ailesovi napadla geniálna myšlienka: na televíznom trhu v USA je istá časť populácie, celá polovica, ktorú ostatné televízne celoplošné stanice (ABC, CBS, NBC, CNN) neobsluhujú. Toto sú „zabudnutí Američania“. Je to konzervatívna polovica Ameriky. Keď on vytvorí televíziu pre nich, bude mať tú najsledovanejšiu televíziu, pretože o tú ľavicovo-liberálnu polovicu Ameriky sa budú deliť doterajšie štyri televízie, zatiaľ čo on bude mať polovicu populácie celú pre seba. Získa tak najvyšší podiel na trhu a vybuduje najvplyvnejšiu televíznu stanicu. Presne to sa stalo. A je otázkou, prečo to niekomu nenapadlo skôr, prečo nikomu nenapadlo, že štyri televízie vyjadrujú názory len polovice krajiny a predstavujú tak elitný klub, ktorý pohŕda názormi ľudí z tej druhej polovice. Roger Ailes prišiel, aby tento elitný klub a jeho monopol rozbil. Fox News začala ako akt (konzervatívnej) rebélie.

Diel druhý, nazvaný 2001, ukazuje jeden aspekt tejto rebélie, a tou bol nezakrytý, otvorený patriotizmus. Áno, čítate dobre, dnešné západné ľavicovo-liberálne intelektuálne, mediálne a politické elity sú post-západné, nevyznávajú civilizačné hodnoty Západu, a preto sú rovnostárske, relativistické a kozmopolitné (Trump by povedal „globalistické“). Minimálne polovica ľudí v západnej spoločnosti je však stále vlastenecká, patriotická. Skrátka, keď je ich krajina vo vojne, sympatizujú so svojou krajinou a nie sú v tomto konflikte medzi ňou a nepriateľom neutrálni.

Keď sa začala vojna proti Iraku v roku 2003, vyššie zmienené štyri americké televízie boli neutrálne, Fox News však bola otvorene proamerická, rovnako obsahom, ako aj vizuálne, redaktori na sakách a redaktorky na šatách nosili odznaky v podobe amerických vlajočiek. Jej popularita aj sledovanosť sa prudko zvýšila a zatienila ostatné televízie.

Dnes sa môže niektorým zdať, že je divné byť otvorene patriotickým, ale to len svedčí o tom, nakoľko postzápadným sa už stalo zmýšľanie takýchto ľudí. Pre porovnanie: myslíte si, že v dobách, kedy britská BBC bola ešte patriotická, by po prejave Winstona Churchilla v rámci „objektivity“ dostal rovnaký časový jeho úhlavný domáci kritik? Že „objektivita“ je, keď to preženiem, desať minút Anna Franková a desať minút Heinrich Himmler?

Tento diel už obsahuje fabulácie. Napríklad telefonát medzi Rogerom Ailesom a Bushovým poradcom Karlom Roveom tesne po útokoch 11. septembra o tom, že Fox News bude pripravovať Ameriku na inváziu do Iraku, v skutočnosti neprebehol: rozhodnutie intervenovať v Afganistane síce padlo na jeseň 2001, ale rozhodnutie pre intervenciu v Iraku až v roku 2002 a možno definitívne až na jeseň 2002. George Bush mladší kandidoval na prezidenta v roku 2000 ako stúpenec skromnejšej zahraničnej politiky, kritizoval Clintona za intervencie na Balkáne, zmenu jeho myslenia v prospech intervencionistickej zahraničnej politiky spôsobil až šok z 11. septembra. Diel taktiež sugeruje, že argument zbraní hromadného ničenia v Iraku bola lož. V skutočnosti to to bol najmä omyl. Tie zbrane sa neskôr našli, ale nebolo ich toľko, ako jastrabi čakali.

Rupert Murdoch v roku 2007. Foto: wikimedia

Diel tretí, rok 2008. Rozhovor Rogera Ailesa s Rupertom Murdochom, v ktorom Roger hovorí Rupertovi, že Obama je komunista, je naopak veľmi pravdepodobný. Je isté, ž Ailes bol proti Obamovi a považoval ho za nebezpečného pre Ameriku, ale o tom, že ho nazval komunistom, nie je evidencia (Roger je už mŕtvy a Rupert o tom nehovorí). Taktiež jeho reč v rodnom meste v Ohio je nepravdepodobná, svojím obsahom je trumpistická a v roku 2008 republikáni ešte neboli trumpisti, neobhajovali ekonomický nacionalizmus a protekcionizmus, ale naopak, boli stúpencami slobodného trhu a medzinárodného slobodného obchodu. Tá scéna má asi pripraviť diváka na to, že Ailes a Fox budú podporovať Trumpa a že už vtedy boli trumpisti. Čo nesedí z viacerých dôvodov, napríklad preto, že Trump systematicky kritizoval vojnu v Iraku a politiku rodiny Bushovcov.

Diel štvrtý, rok 2009. Od tohto dielu sa budú hromadiť scény s rozhovormi jeden na jedného, Roger Ailes a niekto druhý, iba oni dvaja, osamote. Ailes je mŕtvy a nemôže sa proti tomu ohradiť. Divák by si mal uvedomiť, že rozhovory v tejto podobe sa vôbec nemuseli uskutočniť, ale môžu byť len produktom fantázie či zámeru scenáristov. Tento diel taktiež prezentuje politickú opozíciu Ailesa a Fox News proti novému prezidentovi Obamovi ako niečo záporné – ale prečo by to tak malo byť? Obama predsa nebol žiadny jednoznačný spasiteľ (aj keď niektorí jeho stúpenci si to mysleli) a jeho politiku je možné legitímne kritizovať, či už domácu alebo zahraničnú. Zas až tak veľa úspechov nemala. A fakt, že v slobodnej krajine si jedna zo súkromných televízií dovolí kritizovať najsilnejšieho muža planéty a ísť do otvoreného mediálneho konfliktu s Bielym domom, je predsa z hľadiska slobody médií a slobody prejavu zdravý jav, no nie? To v Číne či Rusku nemajú, a z dôvodov autocenzúry ani v Nemecku a mnohých demokratických krajinách západnej Európy.

Iba pre krásne ženy

Diel piaty, rok 2012. Opäť je tu mnoho scén, v ktorých hovorili iba Ailes a niekto iný, ale žiadny tretí človek pri tom prítomný nebol. Môžeme pochybovať a nebrať ich ako reportáž o tom, čo sa stalo, ale len ako fikciu tvorcov tejto televíznej série. Je vysoko nepravdepodobné, že by Roger Ailes v rozhovore s novinárom Joeom tvrdil, že on, Ailes, je boh. Taktiež snaha Fox News prispieť k volebnej porážke Obamu (nakoniec bol znovuzvolený) je v demokracii legitímnym politickým bojom súkromného média s vyhranenými politickými názormi. Tiež nie je pravdou, že by už v roku 2012 Fox News alebo Ailes podporovali Trumpa.

Diel šiesty, 2015. Roger Ailes a ženy. Už v predchádzajúcich dieloch bol zobrazený toxický vzťah Ailesa k Laurie Luhnovej, v tomto dieli bude zobrazený jeho vzťah ku Gretchen Carlsonovej. Je nutné opäť rozlišovať, o čom vieme s istotou, že je pravda, a čo boli špekulácie či umelecká „licencia“ tvorcov série.

Fakt je, že krásne ženy na obrazovkách boli jednou z príčin atraktivity a vysokej sledovanosti Fox News. Ailes chcel, aby všetky redaktorky na obrazovke boli krásne, a pokiaľ to ide, aj bystré, ako bola napríklad Megyn Kellyová. Krásne však byť museli. To isté neplatilo pre mužov, ktorí museli byť len bystrí a výreční.

A Ailes taktiež chcel, aby ženy nosili šaty alebo sukne, nie nohavice, aby im bolo vidieť nohy od kolien nižšie. Chcel, aby muži boli čo najviac mužmi a ženy ženami aj vizuálne. Jeho slovo však nebolo tak absolútne, ako to navodzuje seriál, dokazuje to napríklad interview spomínanej Megyn Kellyovej s prezidentom Putinom.

Foto: wikimedia

Takže zamestnal mladé krásne novinárky a urobil z nich televízne hviezdy. Obvinenie znie, že ku mnohým z nich sa správal nevhodne a sexuálne ich obťažoval. Áno, je to tak, to zistili aj synovia Ruperta Murdocha, keď vyhodnotili všetky obvinenia proti nemu – a Ailes bol z Fox News v júli 2016 prepustený (formálne sám rezignoval). Väčšina žien, ktoré Ailes obťažoval – alebo ktoré tvrdia, že ich obťažoval, čo nie je to isté – však pri odchode uzavreli s televíziou dohodu o mlčanlivosti, za ktorú dostali vysoké odškodné. Firmy tieto dohody uzatvárajú vtedy, keď k obťažovaniu skutočne došlo, ale niekedy, aj keď nedošlo, ale nechcú mať negatívnu reklamu a poškodenú reputáciu. Radšej zaplatia, než aby sa súdili.

Gretchen Carlsonová v roku 2017. Foto: wikimedia

Všetko, čo séria zobrazuje, sa mohlo, ale aj nemuselo stať tak, ako je to zobrazené. To jednoducho nevieme a Ailes je mŕtvy, už sa nemôže ani brániť, ani súdiť. V sérii je však jeho zneužívanie Laurie Luhnovej zobrazené ako odporné a hnusné. Luhnová ho však nežalovala, dohodla sa na odškodnom. Ailesovo chovanie voči Gretchen Carlsonovej je zobrazené ako oveľa miernejšie (tiež však nevhodné), ona ho však žalovala. Ale žalovala ho preto, že ju obťažoval, alebo preto, že bola prepustená, pretože jej relácia už nemala veľkú sledovanosť? Nakoniec ju v sledovanosti prekonala Megyn Kellyová.

Tolerovali tieto ženy jeho nevhodné návrhy a konanie kvôli svojmu kariérnemu postupu, a názor zmenili až neskôr, keď už tvrdili, že boli obťažované od samého počiatku nedobrovoľne? S istotou to nevieme.

Keď v lete 2016 veľa žien obvinilo Ailesa z obťažovania, Fox News požiadala Megyn Kellyovú, aby sa ho verejne zastala, čo ona odmietla. Povedala, že nemôže, pretože aj jej dal na začiatku jej práce vo Fox News neslušný sexuálny návrh, ona ho však odmietla, rázne sa proti jeho chovaniu ohradila – a podľa jej vlastných slov sa to už nikdy nezopakovalo. Už si to viac voči nej nikdy nedovolil.

Filmový Roger Ailes. Foto: webstránka k seriálu

Takže nevieme, do akej miery s ním ostatné ženy na začiatku „spolupracovali“, ale to nič nemení na tom, že jeho chovanie bolo nevhodné. Minimálne ale vieme, že jedna z nich, Megyn Kellyová, si dovolila ho vykázať do patričných medzí a potom sa to už neopakovalo.

Tento diel navyše sugeruje, že Ailes pomáhal a radil Trumpovi už v roku 2015 a pre to neexistuje žiadny dôkaz. Taktiež nás tento diel informuje o tom, že Ailes už bol impotentný. Neviem, či niekto vôbec túžil byť touto informáciou obšťastnený.

Trumpa spočiatku nepodporoval

Diel siedmy, rok 2016. Teraz si povedzme, ako to bolo medzi Fox News, Rogerom Ailesom na jednej strane a Donaldom Trumpom na strane druhej. Ailes pôvodne Trumpa nepodporoval. Obaja mali tak veľké ego, že sa navzájom neznášali. Fox News v republikánskych primárkach v roku 2015 – 2016 Trumpa nepodporovala, naopak, najväčší priestor mu dávala ľavicová MSNBC, konkrétne moderátorské duo Joe Scarborough a Mika Brzezinski, aby on, (vraj) nevoliteľný, najviac poškodil voliteľných republikánov a potom voľby ľahko vyhrala Hillary Clintonová. Keď na prvej televíznej diskusii republikánskych kandidátov na nomináciu v auguste 2015 – hostila ju Fox News – Megyn Kellyová vyčítala Trumpovi, ako sa v minulosti vyjadroval o ženách („…prasatá, nechutné, špinavé…“), Trump sa to snažil zahovoriť a po skončení debaty začal o Kellyovej tvrdiť, že bola nepríčetná, „…krv jej tiekla z očí a bohvie z čoho ešte všetkého“. Vraj mala menštruáciu, a preto bola voči nemu tak agresívna…

Bolo to nechutné a Fox News sa, samozrejme, za svoju redaktorku postavila.

Až keď Trump získal republikánsku nomináciu, začala ho Fox News podporovať, pretože alternatívou bola už len Hillary Clintonová. A vo volebnom súboji s ňou televízia Fox Trumpovi výrazne pomohla k volebnému víťazstvu a potom ho ako prezidenta štyri roky podporovala. To mu však už na znovuzvolenie v roku 2020 nestačilo.

Nemôže sa brániť, môžeme ho teraz opluť

Roger Ailes bol však z Fox News prepustený v júli 2016, teda predtým, ako bol Trump v novembri 2016 zvolený za prezidenta. Potom, áno, keď už nebol vo Fox News, pracoval pre Trumpa ako jeho mediálny poradca. Až do mája 2017, keď si narazil hlavu a krvácanie do mozgu mu v dôsledku hemofílie vytvorilo hematóm, ktorý mu spôsobil smrť.

Inými slovami, časová os a miera intenzity podpory Trumpa zo strany Ailesa a Fox News, ako ich podáva seriál Najsilnejší hlas, sú nepresné, mylné a zavádzajúce.

Roger Ailes v roku 2013. Foto: wikimedia

Celý seriál vyzerá skôr ako vybavovanie si účtov – a pomsta – človeku, ktorý je už mŕtvy, ktorý sa už nemôže brániť, a ktorý ich porazil a porážal svojou Fox News, keď bol ešte nažive. Jeho úspech a aj určitú mieru geniality mu nie je možné uprieť, tak je dobré ho aspoň posmrtne opľuť.

A keď nedávno zomrel rozhlasový komentátor a tvorca najúspešnejšej rozhlasovej talk-show, ktorá trvala tridsaťtri rokov (1988 – 2021), Rush Limbaugh, to ešte len uvidíte, aký nenávistný a zlostný film natočia o ňom. Ailes vybudoval inštitúciu, Limbaugh sa sám stal inštitúciou. Tretinu storočia vysielal každý pracovný deň tri hodiny komentáre, ktoré kombinovali konzervatívny pohľad a iróniu až sarkazmus voči ľavicovým liberálom a demokratickým prezidentom Clintonovi a Obamovi. A mal najpočetnejšie poslucháčstvo v Amerike, desiatky miliónov poslucháčov každý deň. To sa neodpúšťa.

Čo na Najsilnejšom hlase bolo najlepšie? Vynikajúci herecký výkon, akým Russell Crowe stvárnil hlavného (anti)hrdinu Rogera Ailesa.

Takže seriál stojí za to vidieť. No vedzte, že ho natočili jeho politickí oponenti, ktorí mali dôvod ho kvôli jeho úspešnosti nenávidieť.


Ďalšie články