Sudkyňa Záleská odmietla, že by vynášala informácie

Sudkyňa Pamela Záleská odmieta, že by vynášala informácie zo spisov. Vyplýva to z jej vyjadrenia na utorkovom zasadnutí Súdnej rady SR.

365644287_774500781141674_2165992289542781452_n Sudkyňa Záleská. Foto: Facebook

„Nikdy som nevyniesla, nesprístupnila, nedala informáciu, ktorú mám povinnosť chrániť, ktorá vyplýva zo súdneho spisu, žiadnej inej neoprávnenej osobe, nie len Monike Tódovej,“ skonštatovala.

„Moje rozhodnutia píšem spôsobom, že najskôr ich verejne vyhlásim po tom, ako verejne vykonám dokazovanie,“ povedala Záleská s tým, že rozsudky vypracováva na základe dôkazov. Zároveň sa sudkyňa opýtala, v koho záujme je, že sa jej osoba rieši na pôde súdnej rady už po tretíkrát (prvýkrát to bolo na podnet advokátov Jaroslava Haščáka, v druhom prípade išlo o kauzu inzulínu pre obžalovaného Lehela H., pozn. SITA).

„Žijem v krajine, kde sa podľa všetkého malo obchodovať so spravodlivosťou. Ja so spravodlivosťou ani s informáciami, ktoré mám chrániť vo svojich spisoch, neobchodujem,“ vyhlásila Záleská.

Záleská zároveň vyhlásila, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania a dôsledne dbá na plnenie svojich povinností. „Nebolo možné kúpiť si moje rozhodovanie. Nebolo možné ma vydierať. Zostáva už len možnosť ma zdiskreditovať,“ podotkla.

Pokiaľ ide o samotný vzťah s Tódovou, podľa sudkyne nejde o tajnú vec. „To nebolo tajomstvo, tu neprišilo k žiadnemu odhaleniu,“ zdôraznila Záleská. Človek, ktorý ju natočil na dovolenke v Tatrách, sa podľa Záleskej ubytoval v hoteli pod falošným menom, takže nešlo o náhodu. „Nespochybňujem to video, nespochybňujem skutočnosti, ktoré boli zaznamenané,“ uviedla Záleská s tým, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania.

Záleská doplnila, že prípadnú zaujatosť pre vzťah s Tódovou by musela ohlásiť v situácii, keď to určuje zákon. Teda, keď by Monika Tódová bola obvinená v trestnej kauze, v ktorej by bola zákonnou sudkyňou, alebo v situácii, keď by bola novinárka v pozícii poškodenej alebo v inom postavení. Dodala však, že momentálne si nie je vedomá porušenia zákonnej povinnosti.

Skonštatovala, že priateľský vzťah s Monikou Tódovou nemusela oznamovať, pretože novinárka nefigurovala v prípadoch, ktoré riešila. Poukázala na to, že verejné vyhlásenia o svojom súkromí nerobia ani ostatní kolegovia.

(tasr, sita)