Ukrajinci hlavnú obrannú líniu neprelomili. Sú oslabení a potrebujú posily, tvrdia Rusi

367470578_3409840262599659_2148743551337874520_n Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Historický prelom Surovikinovej línie alebo okrajová operácia prieskumnej jednotky? Situácia na zrejme najkrvavejšej časti frontu rusko-ukrajinskej vojny zostáva nejasná.

Rusi v stredu popreli správy o tom, že sa Ukrajincom podarilo prelomiť takzvanú Surovikinovu obrannú líniu na južnom fronte v Záporožskej oblasti. O údajnom významnom úspechu protiofenzívy v rovnaký deň referovali ukrajinské zdroje a vplyvný novinár nemeckého denníka Bild Julian Röpcke.

„Západní pozorovatelia a ukrajinské zdroje dnes oznámili, že ukrajinským silám sa podarilo prelomiť Surovikinovu obrannú líniu. To v skutočnosti nie je pravda,“ oponoval Michail Zvinčuk, zakladateľ analytického telegramového kanálu Rybar s vyše miliónom odberateľov.

„Áno, AFU [Ozbrojené sily Ukrajiny, pozn.red.] sa podarilo dostať do malej zóny – vyznačenej tmavomodrou farbou – medzi Robotyne a Verbove, ale neboli schopní prelomiť našu obrannú líniu,“ povedal Zvinčuk a dodal, že ukrajinské sily už viac neútočia ani na dedinu Robotyne samotnú.

Pripomeňme, že podľa ukrajinskej strany je strategicky dôležitá obec už oslobodená. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v tejto súvislosti povedal, že k tomu dopomohla výmena vedenia jednotky.

Zvinčuk však tvrdí, že ruské sily naďalej kontrolujú šesť domov v južnej časti obce a že jej severná a stredná časť je zničená.

„Pôvodne chceli ukrajinci týchto šesť domov zničiť, no od daných plánov upustili a začali postupovať na východ,“ konštatuje Zvinčuk s tým, že Ukrajinci sa teraz snažia získať vyvýšeniny východne od Novoprokopivky a severozápadné predmestie obce Verbove, ale Verbove samotné vraj ešte neobsadili.

„Slávna Surovikinova línia, kde sú umiestnené dračie zuby a kde sa nachádzajú betónové opevnenia, sa nachádza ešte ďalej na juhu,“ oponuje Zvinčuk.

Potrebujú posily

Napriek tomu čo v stredu povedala Röpcke a ukrajinskí pozorovatelia, „nikto nedosiahol surovikinovu líniu“, tvrdí Zvinčuk a opakuje, že AFU nepodarilo získať ani celú obec Robotyne.

V súčasnosti sa Kyjev podľa Zvinčika po neúspechu 82. leteckej útočnej brigády urýchlene snaží priviesť na front jednotky z Desiateho operačného zboru, ktoré boli predtým umiestnené v druhej a tretej línii.

Desiaty operačný zbor je kombinovaný zbor ukrajinských pozemných síl, ktorý dohliada na deväť brigád. Zbor má podľa odhadov 20-tisíc až 30-tisíc vojakov spolu s 200 tankami, 700 bojovými vozidlami pechoty a obrnenými nákladnými autami.

„Celkovo, útočný potenciál AFU sa zredukoval na pokusy o zmocnenie sa jednej časti na celom fronte pri Orechove. A to veľa vypovedá o efektivite plánov na ukrajinskú protiofenzívu,“ uzatvoril Zvinčuk.

Čo je to prielom?

Nemecký novinár Julian Röpcke však argumentuje, že ukrajinské jednotky sa za prvú líniu naozaj dostali. „Nie je pochýb, že ukrajinskí vojaci sa pohli viac ako kilometer za dračie zuby západne od Verbového,“ hovorí s tým, že celkom jasne ide o prielom. Röpcke však priznáva, že ukrajinský prielom môže byť zastavený alebo že môže ísť len o prieskumné jednotky Ukrajincov.

Prítomnosť Ukrajincov za prvou obrannou líniou potvrdila aj platforma Geoconfirmed, ktorá sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine venuje potvrdzovaniu lokalít záberov z vojny. Boje v okolí obce Verbové v stredu priznal aj ruský provojnový reportér Semjon Pegov.

Pripomeňme, že Surovikinova línia pozostáva z dvoch častí – prvej a druhej línie. Spor o súčasnom napredovaní protiofenzívy sa pritom týka len prelomenia prvej z nich.

Teraz alebo nikdy?

Ukrajinci už niekoľko týždňov vedú asi najintenzívnejšiu útočnú fázu v Záporožskej oblasti. Viacerí nezávislí pozorovatelia sa zhodujú, že o úspechu alebo neúspechu ukrajinskej protiofenzívy rozhodnú najbližšie septembrové týždne. Ukrajinci totižto do bojov nasadili elitné rezervy, od zapojenia ktorých sa očakáva hmatateľný výsledok. S koncom leta sa zároveň očakáva začiatok dažďov, ktoré útočné operácie oboch strán skomplikujú.

Na Západe pritom ohľadom vyhliadok ukrajinskej protiofenzívy narastá skepticizmus. Americké spravodajské služby napríklad predpokladajú, že ukrajinská armáda svoj hlavný cieľ, ktorým je mesto Melitopol, nedosiahne.


Ďalšie články