Kollár odovzdal laureátom štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Ódor a Čaputová ocenenie bojkotovali

NRSR: Sávnostná schôdza pri príležitosti Dòa ústavy Boris Kollár počas príhovoru na slávnostnej schôdzi. Foto TASR - Martin Baumann

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár odovzdal v Deň Ústavy SR pätnástim osobnostiam štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Z toho dvom in memoriam, traja získali cenu ako kolektív. Odovzdávanie cien sa konalo v priestoroch historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Podľa zdroja denníka Štandard sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor na tohtoročnom ceremoniáli odmietli zúčastniť. Dôvodom mala byť údajne skutočnosť, že jedným z ocenených bol kňaz Marián Kuffa.

Medzi ocenenými je exprezident Ivan Gašparovič. „Som poctený, že NR SR si spomína aj na roky, ktoré neboli ľahké, ale boli pre Slovensko veľmi významné,“ uviedol. Po rokoch sa podľa neho ukazuje, že Slovensko je schopné existovať ako samostatný suverénny štát.

Štátnu cenu získal aj vedec Fedor Gömöry. „Ocenenie vnímam aj ako prejav rešpektu voči vede, slobodnému vedeckému bádaniu,“ uviedol Gömöry. Cenu vníma aj ako prejav nádeje, že veda a vzdelanosť bude prispievať ku kultivovaniu slovenskej spoločnosti viac než doteraz.

Ocenenie si prevzala aj režisérka, zakladateľka medzinárodného festivalu Arteterapia a bývalá poslankyňa parlamentu Viera Dubačová. Prítomným tlmočila skúsenosti z ciest po Ukrajine, kde točí dokumentárny film. „Vidím všetky stopy násilia, ktoré ruskí vojaci páchajú na civilnom obyvateľstve. Točím o tom filmy. Chcem sa poďakovať za slobodu,“ uviedla. Vyhlásila, že vlastenci sú tí, ktorí položia životy za vznešené ciele a nie „tajtrlíci“, ktorí zneužívajú Slovenské národné povstanie a ktorí si „na svoje fašistické srdce“ navlečú uniformu.

„Sloboda, vzdelanie a demokracia sú základné tri atribúty pre prosperujúcu spoločnosť,“ uviedol pri preberaní ceny ekonóm Juraj Stern. Ako človek, ktorý prežil holokaust, vyzdvihol najmä cenu slobody.

Ďalší laureát Štefan Rohár vníma ocenenie ako poctu kolektívu, s ktorým spolupracoval na budovaní a výstavbe jadrovej energetiky na Slovensku a v bývalom Československu. Pripomenul, že jeho špecializáciou bola jadrová bezpečnosť a práve bezpečná, úspešná prevádzka podľa neho vyvrátila strach ľudí z jadrovej energetiky.

Z rúk Kollára si ocenenie prevzali aj bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, lekár Peter Šimko, kňaz Marián Kuffa, herec Juraj Kukura. Štátnu cenu dostal aj predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka, ktorý ju označil za ukážku dobrej spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom. Avizoval, že finančnú odmenu spojenú s cenou odovzdá vede, a bol by rád, keby vznikla kniha o vzťahoch oboch krajín a spoločných dejinách.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár odovzdal v Deň Ústavy SR pätnástim osobnostiam štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Z toho dvom in memoriam, traja získali cenu ako kolektív. Odovzdávanie cien sa konalo v priestoroch historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Na snímke cenu si prevzal kňaz Marián Kuffa. Bratislava, 1. septembra 2023. Foto: Martin Baumann/TASR

Cenu ako kolektív dostali politickí väzni Tomáš Konc, Branislav Borovský a Alojz Gabaj. In memoriam udelil predseda parlamentu cenu slovenskému múzejníkovi a bývalému riaditeľovi Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavlovi Mešťanovi a aj hercovi a bývalému ministrovi kultúry Ľubomírovi Romanovi.

Bojkot prezidentky a premiéra

Ocenenie Mariána Kuffu malo podľa dôveryhodného zdroja denníka Štandard prekážať Zuzane Čaputovej a Ľudovítovi Ódorovi, ktorí preň údajne odmietli účasť.

Ľudovít Ódor pred odovzdávaním ceny pritom vyjadril presvedčenie, že „každému jednému z nás, ale aj spoločnosti ako celku by prospelo prestať hľadať neexistujúcich nepriateľov, rozdúchavať iracionálne vášne, nálepkovať a stigmatizovať“.

Denníku Štandard k neúčasti premiéra na slávnostnej schôdzi poskytol stanovisko hovorca Úradu vlády SR. „Pre neúčasť na slávnostnej schôdzi NR SR sa predseda vlády rozhodol pre prebiehajúcu/vrcholiacu predvolebnú kampaň a snahu nebyť jej súčasťou.“

Kancelária prezidentky SR redakcii odpovedala: „Prezidentka sa na odovzdávaní štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana nezúčastňuje, výnimkou bola vlaňajšie slávnostné odovzdávanie ocenení pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.“

Oficiálny program osláv Dňa ústavy však naznačuje, že sa Zuzana Čaputová na odovzdávaní ceny J. M. Hurbana mala zúčastniť.

Denník Štandard zároveň z dôveryhodného zdroja vie, že kancelária prezidentky v tejto otázke nehovorí pravdu. S účasťou hlavy štátu na odovzdávaní ocenenia J. M. Hurbana sa údajne počítalo ešte včera.

Rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa je známy svojou charitatívnou činnosťou, no kritike začal čeliť aj pre svoje kontroverzné vyjadrenia na adresu homosexuálov. V roku 2014 napríklad vyhlásil, že niektorí gejovia a lesby sú niekedy horší než vrahovia. „Vy o nich pekne rozprávate, ale ja s nimi žijem. Mám ich rád,“ uviedol však Kuffa.

Marián Kuffa v obci Žakovce v okrese Kežmarok založil Inštitút Krista Veľkňaza, ktorý na východnom Slovensku spravuje útulok pre bezdomovcov, domov sociálnych služieb, ženský útulok, zariadenie pre matky s deťmi a zariadenie pre seniorov.

(dv, ste, tasr)


Ďalšie články