Exkluzívne: Andrej Babiš predal koncern MAFRA a ďalšie dve firmy za 540 miliónov eur

Andrej Babiš. Foto: TASR/AP Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Andrej Babiš už nevlastní koncern MAFRA, pod ktorý na Slovensku patria aj Hospodárske noviny či Rytmus Života a v Českej Republike Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Zároveň s nimi odpredal aj chemickú firmu Synthesia a spoločnosť Londa. Dôveryhodný zdroj pre denník Štandard potvrdil, že za spoločnosti kupec údajne zaplatil 540 miliónov eur.

Kupcom oboch spoločností, pod ktoré spadá aj chemický závod v Ústí nad Labem, sa stala skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka. O kúpu spoločnosti mal podľa zdroja denníka Štandard záujem aj český podnikateľ Jaroslav Strnad, ktorý je majiteľom zbrojárskeho holdingu Czechoslovak Group. Strnad bol podľa zdroja Štandardu ochotný zaplatiť 500 miliónov eur.

„Predaj týchto aktív nám umožní viac sa v budúcnosti sústrediť na kľúčové segmenty nášho podnikania, na ich rýchlejší rozvoj a najmä rýchlejšiu expanziu v záujmových aktivitách a regiónoch. Zvolili sme investora, ktorý by mal byť pre Synthesiu, Mafru i Londu zárukou ich ďalšieho úspešného rozvoja,“ povedal denníku iDnes Zbyněk Průša, predseda predstavenstva spoločnosti Agrofert.

(dv, šte)


Ďalšie články