Trpíte syndrómom vyhorenia? Otestujte sa s nami

ŽILINA - Pracovné vyťaženie a stres v práci je častým problémom, ktorý zvykne byť prehliadaný, pričom môže viesť až k závažným zdravotným problémom. Žilinský Štandard preto oslovil psychológa, ktorý nám porozprával o prevencii a symptómoch.

Depression Pracovné vyťaženie môže viesť k zdravotným problémom. Foto: Victoria Bonn-Meuser/DPA/TASR

Syndróm vyhorenia sa skloňuje v mediálnom priestore čoraz viac. O čo presne ide, ako mu predísť a čím sa líši od depresie? Na to sme sa opýtali PhDr. Jozefa Ďanovského, ktorý pôsobí ako klinický psychológ, psychoterapeut a dopravný psychológ v Martine.

Pre Žilinský Štandard sa vyjadrila aj čitateľka, ktorej neurológ diagnostikoval syndróm vyhorenia. „Dočasne som stratila schopnosť zovrieť dlaň. Fyzicky som nevedela zaťať päsť. Nevedela som, čo sa deje. Nakoniec sa ukázalo, že príčinou bolo pracovné vyťaženie,“ uviedla. Podľa psychológa nejde o prehnaný výrok, nadmerný stres a vyhorenie sa môžu manifestovať aj psychosomatickými ťažkosťami , ktoré mávajú rôzny charakter, napríklad aj takýto.

Zaujímalo nás, či je v prípade syndrómu vyhorenia nutné vyhľadať odbornú pomoc. Aj na to má psychológ jednoznačné odporúčanie. „Prvým krokom je uvedomiť si, že môže ísť o tento syndróm, a priznať si, že ním môžem trpieť aj ja. Na internete sú dokonca voľne dostupné dotazníky. Jeden odporúčaný uvádzame nižšie (link je potrebné skopírovať a vložiť do vyhľadávania).

https://is.muni.cz/el/1441/podzim2013/RV2BP_5PS/KRIZE_burnout_syndrom.pdf

Ak takéto dotazníky uvádzajú, že trpíte syndrómom vyhorenia, či sa k nemu blížite, psychológ odporúča vyhľadať odbornú pomoc. Na webovej stránke www.psychoterapeuti.org je možné takúto pomoc hľadať na základe krajov a miest.

Ešte stále vládne medzi niektorými ľuďmi chaos v definíciách pojmov depresia, stres a syndróm vyhorenia. Podľa psychológa však určite nejde o synonymá. „Depresia je závažné psychické ochorenie. Syndróm vyhorenia je len súbor negatívnych príznakov, ktorých spúšťačom je nezdravý vzťah k práci.“


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok