BANSKÁ BYSTRICA – Milovníci kávy sa stretnú v meste pod Urpínom. Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez AeroPress sa tento rok uskutočnia 23. septembra v Banskej Bystrici. Prihlásiť sa môžu profesionálni baristi, ale aj úplní laici. Slovenský šampión potom pocestuje do Austrálie na svetové decembrové finále.
Pointou súťaže je pripraviť filtrovanú kávu cez AeroPress. Všetci súťažiaci majú k dispozícii rovnaký druh výberovej kávy, aby sa tak ukázali zručnosť a rozmanitosť zvoleného receptu. Na pripravenú šálku filtrovanej kávy sa smie použiť maximálne 18 gramov kávy a výsledný objem musí byť minimálne 150 ml.
„AeroPress sa radí medzi alternatívne prípravy kávy. Z pohľadu konštrukcie je AeroPress veľmi jednoduchý prístroj. Ide o dva plastové valce, pričom jeden z nich je ukončený gumovým piestom a úplne presne zapadá do druhého telesa. Na konci väčšieho valca je sitko, do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – piest tlačí na extrahujúcu sa kávu v horúcej vode, pričom samotnú kávu zadrží filter,“ uviedol pre Banskobystrický Štandard Martin Karabinoš, organizátor súťaže a víťaz prvého slovenského AeroPressu 2014.
Podľa Karabinoša má súťaž viackolový formát, pričom porota z týchto vyraďovacích kôl posunie ďalej tú najlepšiu šálku z AeroPressu. V každom kole budú súčasne variť kávu traja súťažiaci, na prípravu budú mať 5 minút. Po uplynutí doby porotcovia naslepo ochutnajú všetky šálky a určia, ktorá káva im chutí najviac. Takto postupne vzíde zo všetkých zúčastnených víťaz, ktorý ako majster Slovenska v príprave kávy AeroPressom postupuje na svetové finále v Melbourne. To sa uskutoční už 1. až 3. decembra 2023.
Súťaž v príprave kávy touto technikou má svoju históriu. Od roku 2008, keď sa v nórskom Osle konal prvý ročník v komorných podmienkach, sa zo súťaže stal celosvetový fenomén. V súčasnosti sa do súťaží tohto formátu zapájajú tisícky milovníkov kávy v približne 120 súťažiach vo viac ako 60 krajinách sveta.