Už toho majú dosť. Odbory žiadajú odmeny a lepšie podmienky pre zamestnancov

ŽILINA – Odborové organizácie odborového zväzu KOVO prijali novú deklaráciu. Zameriava sa na spravodlivé ohodnotenie zamestnancov a lepšie pracovné podmienky, informuje Martin Čech, predseda VZO OZ KOVO KIA Žilina.

Automobilka PSA Slovakia v Trnave. FOTO TASR/Lukáš Grinaj Automobilka PSA Slovakia v Trnave. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

„Najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim úspech spoločnosti a každého zamestnávateľa je ľudská práca,“ uviedli v deklarácii s názvom O spravodlivom ohodnotení podielu zamestnancov na výrobných výsledkoch. Úspech spoločnosti podľa odborového zväzu stojí na jej zamestnancoch.

Odborári sú nespokojní najmä so zvýšením pracovných nárokov na zamestnancov, napríklad v podobe nadčasovej práce. „Negatívnym a neočakávaným vplyvom na pracovné podmienky je rovnako zvýšenie rýchlosti výrobných liniek v závodoch, ktorý navyše prebiehal pod rúškom sľubov o odstránení požiadaviek na nadčasovú prácu,“ napísali v deklarácii.

Zamestnanci a odbory nie sú spokojní s pracovným tempom a systémom odmien. Foto: kia.sk

So stúpajúcimi nárokmi a pracovným tempom očakávajú odborové organizácie zvýšený zisk spoločností, a to na úkor radových zamestnancov. Považujú za spravodlivé, aby sa o tento zisk spoločnosti podelili so svojimi zamestnancami, a to v podobe odmien nad rámec dohodnutý v kolektívnych zmluvách. Túto požiadavku považujú odborári a zamestnanci nie len za legitímnu, no najmä spravodlivú.

„V prípade neúspechu a nepochopenia oprávnenej požiadavky našich organizácií vopred vyjadrujeme pochybnosť o bezproblémovej organizácii prípadnej nadčasovej práce a lojalite zamestnancov pri plnení produkčných predstáv zamestnávateľov,“ vyjadrili sa odborári v závere deklarácie, ktorú podpísal odborový zväz v Žiline 5. septembra 2023.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok