Po prvý raz blahorečili celú rodinu – Ulmovcov z Poľska zavraždených nacistami

2-49387_m Rodina Ulmová. Foto: Institute of National Remembrance

Poľských manželov Ulmovcov a ich sedem detí, ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny zabili za ukrývanie Židov, v nedeľu blahorečili. Je to prvýkrát, čo sa celej rodine dostalo jednej z najvyšších pôct v katolíckej cirkvi.

Blahorečenie (beatifikácia) je v cirkvi kľúčový krok na prípadnej ceste k vyhláseniu za svätých.

Pápežský vyslanec kardinál Marcello Semeraro viedol nedeľný obrad v obci Markowa na juhovýchode Poľska, kde rodina v čase masakru žila. Na ceremónii sa zúčastnili tisíce ľudí vrátane poľského prezidenta a premiéra, biskupov, kňazov, hlavného rabína v Poľsku a izraelskej delegácie.

„Nech je táto poľská rodina, ktorá prestavuje lúč svetla v temnote druhej svetovej vojny, pre nás všetkých vzorom, ktorý napodobníme v konaní dobra a službe tým, čo sú v núdzi,“ uviedol v nedeľu pápež František.

Nemecká polícia konala v Markowe 24. marca 1944 na základe udania od informátora – zastrelila Józefa Ulmu a jeho manželku Wiktoriu, ktorá bola v siedmom mesiaci tehotenstva a počas krutej popravy čiastočne porodila.

Nemci zabili aj ich deti Stanislawu, Barbaru, Wladyslava, Franciszka, Antoniho a Mariu, ktoré boli vo veku dva až osem rokov. Najprv bolo zavraždených osem Židov, ktorých rodina skrývala v podkroví. Rodinný statok potom Nemci vyrabovali a podpálili.

Vatikán urobil zriedkavé rozhodnutie a blahorečil aj nenarodené siedme dieťa Ulmovcov. Odôvodnil to pojmom „krst krvou“, pretože prichádzalo na svet „v čase matkinej mučeníckej smrti“, oznámil vatikánsky úrad pre prípady svätých.

(tasr)


Ďalšie články