Kremnický krumpel vyzerá ako zemiak, ale nechutí ako zemiak

KREMNICA – V roku 1900 si rodina Alojza Atkáryho otvoril cukráreň v Kremnici. Ten vymyslel nepečenú cukrovinku, ktorú nazval Kremnický krumpel. V historickom baníckom meste sa rozhodli výrobu tejto dobroty oživiť. Vyrobili si repliku starej cukrárskej dielne, dobovo ju zariadili, dali ušiť kostýmy z dvadsiatych rokov minulého storočia a cukrovinku vyrábajú.

Kremnický krumpel pripomína zemiak. Foto: FB Martin Varhaňovský

Kremnický krumpel pripomína zemiak. Foto: FB Martin Varhaňovský

„S myšlienkou obnoviť výrobu kremnických krumplov som sa pohrával roky, pretože som ich z detstva poznal, rovnako ako mnoho domácich, a bola to jedna z najlepších cukroviniek. Nesmela chýbať na vianočnom stole ani na svadbách. Roky som sa s krumplom nestretol, preto sme sa rozhodli ho prinavrátiť ľuďom,“ povedal pre Banskobystrický Štandard autor myšlienky a majiteľ výrobne Martin Varhaňovský.

Banskobystrická robotická chirurgia prednášala nemocniciam celého sveta

Mohlo by Vás zaujímať Banskobystrická robotická chirurgia prednášala nemocniciam celého sveta

Keďže žiadna receptúra na túto pochutinu sa nezachovala, musel po nej Martin Varhaňovský pátrať a skúšať rôzne recepty. Podľa neho to bolo často doslova pokus-omyl.

„Recepty na tradičný kremnický krumpel sme prácne hľadali v miestnych rodinách, predovšetkým sme komunikovali so staršími ľuďmi. Keďže sa nám ich do rúk dostalo hneď niekoľko a každý sa aspoň v niečom odlišuje, nebolo jednoduché odhadnúť, ktorý by mohol byť ten autentický,“ vysvetlil Varhaňovský s tým, že za dlhé roky v Kremnici vzniklo množstvo mutácií receptov a oni ich zohnali približne 20. Základ bol však všade rovnaký.

„Základom sa napokon stal ten, ktorý som poznal zo svojho detstva a pol roka sme túto receptúru vylepšovali. Jedna z ingrediencií je v našom recepte však tajná. Nemôžem ju prezradiť, my máme pre ňu pracovný názov – elixír lásky,“ dodáva autor myšlienky návratu kremnického krumpla do Kremnice, ktorý zachutil ľuďom nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Dôkazom toho je aj fakt, že nedávno privítali v kremnickej cukrárskej dielni päťdesiattisíceho návštevníka.

Dírer sa Majerského opýtal, či má ostať moderovať, alebo sa odtransportovať do tábora smrti

Mohlo by Vás zaujímať Dírer sa Majerského opýtal, či má ostať moderovať, alebo sa odtransportovať do tábora smrti

Základom kremnického krumpla sú špeciálne piškóty, ktoré si pečú sami a plnia dvoma druhmi krémov. Neskôr ich obalia do orechovo-cukrového cesta a ručne tvarujú do podoby krumpľa, zemiaka, bandurky či grule, teda ako si to každý v jednotlivom regióne Slovenska nazve. Potom ich obalia kakaom a na poctu Atkáryovcov označia veľkým písmenom A z podpisu Alojza Atkáryho. Cukrovinka nepripomína zemiak iba tvarom, ale kakao na povrchu evokuje zeminu, ktorou bývajú zemiaky často pokryté.