Dírer sa Majerského opýtal, či má ostať moderovať, alebo sa odtransportovať do tábora smrti

tričko pliaga Richard Dírer. Reprofoto: TA3

Moderátor TA3 Richard Dírer sa prudko pustil do šéfa KDH. V relácii padali aj expresívne výrazy.

Dírer sa v nedeľu na začiatku diskusnej relácie V Politike vrátilvýroku predsedu KDH, ktorý označil LGBTI za „pliagu“ a jeho škodlivosť prirovnal ku škodlivosti korupcie. Politika sa opýtal, či môže ostať moderovať, alebo sa má priamo odtransportovať do tábora smrti.

Majerský mu odpovedal, aby pokojne ostal na mieste a pripomenul, že jeho slová prekrútil, lebo v dotknutej relácii Na telo mal na mysli LGBTI ideológiu a nie ľudí. „Za tým si pevne stojím, táto ideológia je pliagou,“ zdôraznil šéf KDH s dôvetkom, že ešte nie je legislatívne uzákonená, ale už sa pretláča do spoločenského života. „Popierame základné biologické fakty,“ dodal Majerský.

Na konštatovanie novinára, že je škoda, že mu rovnako neprekáža aj katolícka indoktrinácia v Centre pre deti a rodiny v Trnave, Majerský uviedol, že o tom nemá vedomosť. O tejto kauze Štandard informoval.

Dírer mu pripomenul, že naša ústava nás zaväzuje neviazať sa na žiadne náboženstvo ani ideológiu a v trnavskom Centre nútili deti modliť aj a zúčastňovať sa na náboženských púťach. Majerský dodal, že v ústave máme aj odkaz na cyrilo-metodskú tradíciu a to, že manželstvo je výlučný zväzok muža a ženy a zrazu chce niekto „salámovou metódou narušiť tento koncept“ a dopracovať sa až k adopciám detí homosexuálnymi pármi.

Novinár sa politika opýtal, prečo nemôže mať rovnaké práva so svojím partnerom, ako má on. „Určite nebránim, aby ste mali s niekým partnerský vzťah… Čo sa týka dedenia, vlastníckych práv a podobných zákonných vecí – veď to sa dá,“ povedal Majerský. Dodal, že podobnú legislatívu ako inštitút registrovaných partnerstiev navrhol ešte exminister spravodlivosti Viliam Karas, ale politici ju stiahli, lebo „nebol úprimný záujem riešiť to“.

Na otázku moderátora, prečo by so svojím hypotetickým partnerom nemohol mať plnohodnotný vzťah rovnako ako Majerský, ten reagoval: „Lebo to popiera základné pravdy o človeku.“ Šéf KDH zopakoval, že Dírerovi za súčasných podmienok nikto nebráni mať vzťah.

Žurnalista pokračoval otázkou, čím KDH šíri slušnosť a spravodlivosť, keď sa jeho predseda vyjadruje takýmto spôsobom. Majerský konštatoval, že jeho strana vo volebnom programe nerieši „kultúrne vojny“, ale témy ako zdravotníctvo, školstvo či infraštruktúru. „Vždy tu niekto podsúva túto ideologickú tému na to, aby sa rozplynula kultúrna vojna. V tom je problém,“ povedal Majerský.

Moderátor venoval šéfovi KDH tričko s dúhovým nápisom „pliaga“. „Dajte si ho niekedy na seba. Skúste si vyskúšať, aké je to byť v tejto spoločnosti terčom. A ako sa cíti človek, keď na neho politici útočia,“ povedal Dírer pri odovzdávaní trička.

Majerský dar prijal a reagoval, že „každý jeden človek si zaslúži ľudskú dôstojnosť, a za tým KDH vždy stálo“.

Po deviatich minútach sa do témy zapojil aj Robert Kaliňák, člen Predsedníctva strany Smer-SD. Ten skonštatoval, že už dnes môžu na Slovensku LGBTI osoby podľa zákona dediť, lebo ten určuje túto možnosť aj osobám žijúcim v rovnakej domácnosti. Dodal, že deti sú tiež neopomenuteľným dedičom bez ohľadu na to, z akého vzťahu pochádzajú.

„Moja prosba v tom celom iba bola: prosím, vážte slová, aby si napríklad ako ja nemuseli každý deň prečítať, že po tom, čo ma mater porodila, behal lekár s mojím plodom v ruke pol dňa okolo nemocnice, lebo sa nevedel rozhodnúť, či som hovno, alebo plod. A ja iba hovorím – ospravedlňujem sa aj Rade pre mediálne služby za toto slovo – ja iba hovorím, že tieto vaše výroky spôsobujú to, že dostávam stovky a tisícky takýchto tupých, nevraživých a dehonestujúcich a vulgárnych komentárov,“ povedal Dírer.

Majerský na to reagoval, že aj jemu sa vyhrážali zabitím.

Na konci relácie ešte Dírer Majerskému pripomenul, aby si nezabudol tričko a Kaliňákovi odkázal, že sa „nabudúce musí viac snažiť“, aby aj on jedno dostal.


Ďalšie články