VIDEO: Celý svet v slzách. Dnes je tomu 22 rokov

Dnes si pripomíname výročie jednej z najtragickejších udalostí moderných amerických dejín. Pred 22. rokmi v newyorskom Manhattane došlo k zrúteniu dvoch výškových administratívnych budov Svetového obchodného centra, známych ako Dvojičky. Išlo o teroristický útok, pri ktorom uniesli dve civilné lietadlá, ktoré neskôr narazili do spomínaných mrakodrapov.

3-f011ea7e28163673f459288a7885a8474065be45 Hororový výjav z miesta tragickej udalosti. Foto: TASR/AP

Šokujúcu udalosť zachytili fotografie a videá ľudí, ktorí v panike sledovali náraz lietadiel do severnej a južnej veže Svetového obchodného centra. Na videách vidieť obrovské mračná dymu a počuť krik ľudí, sirény a výbuch. Teroristický útok z 11. septembra 2001 zmenil nielen životy pozostalých a ekonomickú situáciu v krajine, ale aj zahraničnú a bezpečnostnú politiku Spojených štátov amerických. Útok si vtedy vyžiadal takmer 3 000 obetí.

Náraz do prvej veže. Krátko po ňom nasledovala aj druhá. Video: Youtube

Na sociálnych sieťach sa šírili posledné telefonáty ľudí uväznených v budovách, ako aj videá ľudí, ktorí v snahe utiecť plameňom a dymu vyliezli z okien a držali sa okenných rámov stovky metrov nad zemou. Bohužiaľ, mnohí sa od vyčerpania síl pustili, pričom nasledoval niekoľkosekundový smrteľný pád.

Pew Research Center, ktorý funguje ako nestranná inštitúcia zaoberajúca sa sociálnymi problémami a verejnou mienkou, zverejnila výsledky prieskumu, ktoré monitorovali náladu medzi ľuďmi tesne po útoku z 11. septembra. Až 71 percent opýtaných pociťovalo depresiu, 49 percent malo problémy s koncentráciou a 33 percent opýtaných uviedlo nárast nespavosti. Prieskum sa sústredil aj na pocity ľudí pri sledovaní správ, ktoré udalosť zachytávali. Dovedna 92 percent respondentov uviedlo, že cítili pri sledovaní smútok, 77 percent pociťovalo strach a až 63 percent ľudí nevedelo prestať sledovať správy.

Ľudia v panike utekali od miesta nešťastia. Foto: TASR/AP

Úradujúci prezident George W. Bush a jeho administratíva pristúpila k situácii s hnevom a začala tzv. boj proti terorizmu a to najmä v krajinách, ktoré považovala za teroristické. Výsledkom bola americká invázia v Afganistane na jeseň roku 2001. Emócia hnevu zúrila aj medzi obyčajnými ľuďmi. Pew Research Center uviedlo, že 3 týždne po incidente pociťovalo až 87 percent ľudí hnev a zlosť v súvislosti s útokmi na Svetové obchodné centrum.

Dnes stoja priamo na miestach zrútených dvojičiek štvorcové jazierka, slúžiace ako pamätník. Na mieste je tiež Múzeum 11. septembra, ktoré sa sústredí na dokumentáciu a archiváciu tragickej udalosti. V rámci 22. výročia pádu Dvojičiek múzeum zverejnilo výzvu s názvom Pamätajte na nebo (angl. Remember the Sky). Do výzvy sa môže zapojiť ktokoľvek na svete. Stačí, ak na sociálnu sieť Instagram 11. septembra odfotí oblohu a priloží hastagy #neverforget911 a #rememberthesky. Týmto spôsobom si chce múzeum uctiť pamiatku obetí, ako aj šíriť osvetu o udalosti pre mladšie generácie.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok