Nemecký masochizmus vrcholí

Nemecký parlament prijal sporný zákon, ktorý je fakticky predpisom o nútenej inštalácii tepelných čerpadiel v obytných domoch a činžiakoch. Podľa štúdie, ktorú si objednalo ministerstvo hospodárstva, predkladateľ tohto zákona, sa vďaka nemu počas nasledujúcich siedmich rokov nevypustí 39 miliónov ton oxidu uhličitého. Vyzerá to impozantne, lenže taká Čína za jeden deň vypustí 31 miliónov ton CO2, teda aj keby sa naplnil optimistický scenár zelenej štúdie s takmer 40 miliónmi ušetrenými tonami, odčiní Nemecko jeden deň a ráno dňa nasledujúceho dňa prevádzky ríše stredu.

Nemecko prevzalo kontrolu nad nemeckou divíziou Rosnefti Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Dosiahnuté to bude pri ohromných nákladoch. Jeden vládny poslanec – energetický expert na jar, keď bol ešte proti zákonu, vyčíslil náklady na 2,4 bilióna eur. Je to porovnateľná suma s celkovým štátnym dlhom, ktorý urobili spolkoví kancelári od Adenauera po Merkelovú. Teraz však viac ako polovicu účtu zaplatia majitelia z vlastného.

Na jar, keď vyšlo najavo, aký drahý nápad to je, vyvolal vo verejnosti odpor. Chvíľu sa zdalo, že červenozelená vláda v Berlíne ustupuje. Omyl. Minulý piatok sa vo vládnej koalícii nenašiel ani jeden hlas proti. Aj onen vládny expert cez energetiku, ktorý na jar urobil alarmujúci odhad 2,5 bilióna, hlasoval za.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.