Baťo podáva na Matoviča trestné oznámenie. Nepáči sa mu zverejnenie súkromnej správy

V sobotu otestovali 2,5 milióna ¾udí, z toho 25.850 bolo infekèných Igor Matovič (Zdroj: TASR)

Bývalý novinár a exporadca viacerých slovenských politikov Radoslav Baťo podáva trestné oznámenie na predsedu vlády Igora Matoviča. Dôvodom je neodsúhlasené zverejnenie súkromnej komunikácie. Baťo sa ešte v utorok večer revanšoval tým, že zverejnil Matovičove súkromné číslo.

Niekdajší novinár a poradca bývalého prezidenta Andreja Kisku a premiérky Ivety Radičovej Radoslav Baťo v stredu avizoval podanie trestného oznámenia na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Dôvodom je zverejnenie súkromnej komunikácie, ktorú politikovi Baťo adresoval, pričom na to nedostal súhlas.

„Mám za to, že zverejnením písomnej komunikácie osobnej povahy Igorom Matovičom mohli byť porušené moje práva a záujmy chránené prostredníctvom Trestného zákona a domnievam sa, že takýmto konaním mohol podozrivý naplniť formálne znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov,“ uviedol Baťo.

Večer plný vulgarizmov

Pripomeňme, že exprezidentov spolupracovník šéfovi OĽaNO napísal správu v znení: „Moju manželku si do h*by neber, ty zbabelé psychopatické h*vno,“ ktorú následne Matovič publikoval na sociálnej sieti. Baťo na oplátku zverejnil telefónne číslo Matoviča, ktoré mali doteraz k dispozícii iba jeho blízki, spolupracovníci alebo novinári. Facebook podľa Baťa číslo neskôr odstránil.

Druhou rovinou konfliktu je premiérove zverejnenie screenshotu z komunikácie medzi Baťom a štátnou tajomníčkou rezortu zdravotníctva Janou Ježíkovou, ktorá má na starosti obstaranie očkovacích látok. Tá si po vyvracaní Baťových nepodložených špekulácií o zlej preprave Sputniku V na Slovensko vypočula, že má „zaliezť“ a vraj je drzá, že sa vôbec zapája do diskusie. Matovič sa jej zastal.

Na začiatku bol Sputnik V

Sporu oboch aktérov predchádzalo podozrenie z konfliktu záujmov pri schvaľovaní ruskej vakcíny Sputnik V, ktoré Matovič vyslovil voči šéfke Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzane Baťovej, ktorá je Baťovou manželkou.

Baťová sa ešte predtým ospravedlnila za premiérove správanie rakúskej biochemičke a členke správny Rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christe Wirthumerovej-Hochovej, ktorá odporúčala členským štátom neočkovať Sputnikom V pred jeho schválením a prirovnala ho k ruskej rulete. Krátko na to ju premiér vyzval, aby v EMA pracovali v režime 24/7, čím by sa mal podľa jeho predstáv výrazne skrátiť registračný proces.

Štandard sa sporu podrobne venoval v samostatnom článku.


Ďalšie články