Pápež pred schôdzkou s Macronom: So zbraňami sa vedie vojna, nie mier. Túžba po moci vedie do minulosti

Zastarané a bojovné nacionalizmy chcú zničiť sen o spoločenstve národov. S budovaním mieru treba začať od chudobných, tvrdí pápež pred schôdzkou s francúzskym prezidentom Macronom.

Pápež František v Marseille. Zdroj: Twitter

Pápež František sa vo francúzskom meste Marseille prihovoril verejnosti na podujatí s názvom Stredomorské stretnutia. Zúčastňuje sa na ňom aj vyše 100 biskupov zo stredomorských štátov. František po prejave absolvuje stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Rímsky biskup v mierovom prejave varoval pred nacionalizmom a túžbou po moci:

„V dnešnom mori konfliktov sme tu, aby sme ocenili prínos Stredomoria, aby sa opäť stalo laboratóriom mieru. Pretože toto je jeho povolanie, aby bol miestom, kde sa stretávajú rôzne krajiny a skutočnosti na základe ľudskosti, ktorú všetci máme, a nie na základe protichodných ideológií.“

Stredomorie podľa neho vyjadruje myšlienku, ktorá nie je uniformná a ideologická. Naopak je mnohotvárna, vitálna, otvorená a zmierlivá. Je to idea komunity, vysvetlil hlavný pastier katolíckej cirkvi a dodal:

„Ako veľmi ju potrebujeme v súčasnej situácii, keď zastarané a bojovné nacionalizmy chcú zničiť sen o spoločenstve národov! Ale pamätajme, že so zbraňami sa vedie vojna, nie mier, a s túžbou po moci sa vraciame do minulosti. Nebudujeme budúcnosť.“

Kde začať, aby sme zakorenenili mier?

Pápež v Marseille, kde od piatka do soboty na apoštolskej ceste, podčiarkol význam núdznych ľudí:

„Kde začať, aby sme zakorenenili mier? Na brehu Galilejského jazera začal Ježiš tým, že dával nádej chudobným, vyhlasoval ich za blahoslavených. Počúval ich potreby, liečil ich rany, hlásal predovšetkým dobrú zvesť o Kráľovstve. Musíme znova začať odtiaľ, od často tichého výkriku tých posledných, a nie tých najlepších v triede, ktorí napriek tomu, že sa majú dobre, zvyšujú hlas.“

Cirkev i spoločnosť majú podľa Františka poznať príbehy chudobných a nemajú ich považovať za nepríjemné problémy. Treba ich vítať, nie skrývať, integrovať, a nie vysťahovať, doplnil argentínsky pontifik.

Nie som prvý, kto o tom hovorí

V príhovore v Marseille sa zastal taktiež mladých, starších ľudí a zvlášť migrantov, ktorí prechádzajú Stredozemným morom za lepším a bezpečnejším životom do Európy:

„Stredomorie aj tu odráža svet, kde sa Juh otáča na Sever. Mnohé rozvojové krajiny, ktoré sú postihnuté nestabilitou, režimami, vojnami a vysušovaním, hľadia na bohaté štáty v globalizovanom svete, v ktorom sme všetci prepojení, ale rozdiely nikdy neboli také hlboké. A predsa táto situácia nie je novinkou posledných rokov a tento pápež z druhého konca sveta [František odkazuje na seba, pozn. red.] nie je prvý, kto na ňu naliehavo a znepokojene upozorňuje. Cirkev o tom hovorí srdečnými tónmi už viac ako 50 rokov.“

Pápež nezabudol ani na nenarodených:

„Kto myslí na nenarodené deti, odvrhnuté v mene falošného práva na pokrok, ktoré je, naopak, úpadkom
v potrebách jednotlivca?“


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac