Mestá Bratislavského kraja budú riešiť zákaz parkovania na chodníkoch odlišne

BRATISLAVA - Od 1. októbra sa všeobecným zákazom sprísni parkovanie na chodníkoch. S novými pravidlami sa musia popasovať aj v okresných mestách bratislavského regiónu. Ako vyplýva z odpovedí, ktoré poskytli Bratislavskému Štandardu, situáciu plánujú riešiť rôznymi spôsobmi.

parkovanie na Bezručovej ulici v MČ Bratislava-Staré mesto Z viacerých ulíc budú jednosmerky. Ilustračné foto: Jaroslav Novák/TASR

V Senci s úpravami cestnej infraštruktúry v dohľadnej dobe neuvažujú. „Nakoľko máme v meste málo chodníkov primknutých k ceste so šírkou nad dva metre, kde by malo význam povoliť státie na chodníku, nerealizovali sme zatiaľ intenzívne nijaké úpravy. Na viacerých miestach by bolo potrebné rozšíriť chodník, čo si vyžiada potom opravu celého chodníka, čo sú neefektívne vynaložené prostriedky,“ informoval Matej Varga z útvaru výstavby a ochrany životného prostredia Mestského úradu Senec. V budúcnosti však mesto nevylučuje, že by niektoré cesty, najmä v lokalitách rodinných domov, upravili súčasné obojsmerné cesty na jednosmerné.

Mesto Pezinok bude obyvateľov informovať o zmenách s parkovaním cez oficiálnu webovú stránku, Facebook mesta, ako aj cez aplikáciu Simplicity. Niektoré úseky sa budú upravovať možnými výnimkami parkovania na chodníkoch a pribudnú aj jednosmerné cesty. „Parkovanie na niektorých úsekoch sa bude ‚legalizovať‘, avšak niektoré úseky mesta musíme postupne zjednosmerňovať, alebo úplne odstrániť vozidlá na chodníku,“ priblížil vedúci referátu dopravy a technickej infraštruktúry Mestského úradu Pezinok Ákos Nagy.

V Pezinku možno pribudnú jednosmerné cesty. Foto: Mesto Pezinok.

Mestský úrad Malacky zasa považuje novelu zákona za správnu a neuvažuje preto v súčasnosti o výrazných zmenách. Najčastejšie parkujú podľa radnice v lokalitách s rodinnými domami, kde sa to môže vyriešiť parkovaním vo dvore. Malacky ale pripúšťajú, že by v obytných zónach bolo možné v prípade potreby riešiť parkovanie zjednosmernením ciest. „Mesto Malacky rešpektuje prijatý zákon a aktuálne neeviduje potrebu zmeny dopravného značenia. Našou preferenciou je, že na chodníky patria chodci,“ reagovala vedúca útvaru komunikácie a vonkajších vzťahov Mestského úradu Malacky Ľubica Pilzová.

V Senci budú za nedodržanie predpisov mestskí policajti udeľovať pokuty. Očakávajú aj rôzne konfrontácie medzi nimi a vodičmi. „Vodiči, ktorí budú mestskou políciou upozorňovaní na dodržiavanie zákazu parkovania na chodníku, sa budú automaticky presúvať na cestu, čo vyvolá ďalší problém, a to neprejazdnosť mestských cestných komunikácií, predovšetkým v okolí bytových domov. Môžeme teda predpokladať, že bude dochádzať k opakovaným konfrontáciám vodičov s príslušníkmi mestskej polície,“ zdôrazňuje náčelník Mestskej polície Senec Ľuboš Hlaváč.

V Senci očakávajú mestskí policajti aj vyhrotené situácie s nedisciplinovanými vodičmi. (Ilustračná fotografia). Foto: AutoBild.sk

Napomenutím chcú zasa priestupky riešiť mestskí policajti v Pezinku. Pri opakovanom porušení už ale budú vinníka pokutovať. „Zistené priestupky budeme riešiť najskôr napomenutím, k sankcii pristúpime až pri opakovaných priestupkoch toho istého priestupcu,“ ozrejmil náčelník Mestskej polície Pezinok Igor Schwarz.