Čaputová: Aj keď nás politika rozdeľuje, ako ľudia sa musíme rešpektovať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok popoludní vyjadrila k sobotným predčasným parlamentným voľbám, ktoré vyhrala strana Smer.

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Èaputovej k výsledkom volieb do NR SR Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V úvode svojho prejavu poďakovala všetkým, ktorí sa zúčastnili na voľbách a využili „možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Slovenska“. Vďaku vyjadrila aj tým, ktorí voľby pripravovali.

Prezidentka zdôraznila, že vysoká volebná účasť len podčiarkuje objektívnosť výsledkov. Najbližšie dni podľa nej ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente pre podporu svojej koalície.

Podľa hlavy štátu nie je ničím prekvapivým, že časť spoločnosti je s výsledkami volieb spokojná a časť je sklamaná. I keď sú výsledky zdrojom určitých obáv, najdôležitejšou úlohou nastávajúcej vlády bude podľa nej „stlmiť spoločenské rozpory“.

Prezidentka v prejave vyhlásila, že zostane verná ústavnej tradícii a zostavením vlády poverí predsedu víťaznej strany Smer Roberta Fica. Poverenie sa uskutoční v pondelok o 15.00 hod.

Čaputová dodala, že ešte dnes sa stretne aj s lídrom strany Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a zajtra s predsedom Hlasu Petrom Pellegrinim. V ďalších dňoch bude v stretnutiach s ďalšími lídrami pokračovať.

Na záver prezidentka pripomenula, že aj „keď nás politika rozdeľuje, ako ľudia sa musíme rešpektovať“. Budovanie a ochrana demokracie je podľa nej hodnota „ďaleko presahujúca našu rozmanitosť“.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok