Čaputová: Aj keď nás politika rozdeľuje, ako ľudia sa musíme rešpektovať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok popoludní vyjadrila k sobotným predčasným parlamentným voľbám, ktoré vyhrala strana Smer.

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Èaputovej k výsledkom volieb do NR SR Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V úvode svojho prejavu poďakovala všetkým, ktorí sa zúčastnili na voľbách a využili „možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Slovenska“. Vďaku vyjadrila aj tým, ktorí voľby pripravovali.

Prezidentka zdôraznila, že vysoká volebná účasť len podčiarkuje objektívnosť výsledkov. Najbližšie dni podľa nej ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente pre podporu svojej koalície.

Podľa hlavy štátu nie je ničím prekvapivým, že časť spoločnosti je s výsledkami volieb spokojná a časť je sklamaná. I keď sú výsledky zdrojom určitých obáv, najdôležitejšou úlohou nastávajúcej vlády bude podľa nej „stlmiť spoločenské rozpory“.

Prezidentka v prejave vyhlásila, že zostane verná ústavnej tradícii a zostavením vlády poverí predsedu víťaznej strany Smer Roberta Fica. Poverenie sa uskutoční v pondelok o 15.00 hod.

Čaputová dodala, že ešte dnes sa stretne aj s lídrom strany Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a zajtra s predsedom Hlasu Petrom Pellegrinim. V ďalších dňoch bude v stretnutiach s ďalšími lídrami pokračovať.

Na záver prezidentka pripomenula, že aj „keď nás politika rozdeľuje, ako ľudia sa musíme rešpektovať“. Budovanie a ochrana demokracie je podľa nej hodnota „ďaleko presahujúca našu rozmanitosť“.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac