Niektoré mestské časti majú problémy s diviakmi. Bratislava pripravila radikálne opatrenie

BRATISLAVA – Bratislavské mestské časti Karlova Ves, Dúbravka či Nové Mesto patria k lokalitám, v ktorých sa vyskytuje zvýšený počet diviakov. Oproti minulému roku je síce situácia pokojnejšia, ale určitý výskyt tejto divej zveri v blízkosti ľudských obydlí a záhrad naďalej pretrváva. Mesto prijalo opatrenie, ktoré má situáciu vyriešiť.

Poľovný revír poľovníctvo poľovníci jesenná príroda prírodné krásy poľovanie postriežka lov Početnosť diviakov v Malých Karpatoch je momentálne veľmi vysoká. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Karlova Ves už na začiatku septembra zaznamenala zvýšený výskyt diviakov. Psičkári z tejto mestskej časti upozorňovali na menšie skupiny diviakov pohybujúcich sa vo večerných hodinách. „Obyvatelia zaznamenali diviaky v lokalite Kuklovskej ulice a Líščieho údolia. Na základe rozhodnutia ministerstva pôdohospodárstva majú obyvatelia hlásiť výskyt diviačej zveri e-mailom Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, ktorá môže nariadiť odlov prostredníctvom poľovníckych združení, ktoré pôsobia na území hlavného mesta. Karlova Ves nemá oprávnenie ani zákonnú možnosť eliminovať výskyt diviačej zveri na svojom území,“ informuje Bratislavský Štandard z referátu komunikácie s médiami a vzťahy s verejnosťou Miestneho úradu Karlova Ves Miroslav Špejl.

V Dúbravke, ktorá je tiež známa nadmerným výskytom diviakov, rovnako zaznamenali výskyt tejto divej zveri. „Problematiku výskytu diviakov v intraviláne síce evidujeme, ale nemali sme tu na miestnom úrade v poslednom čase podnety od občanov,“ upresňuje Bratislavský Štandard referent z oddelenia životného prostredia Miestneho úradu Dúbravka Ladislav Šusták.

Ďalšou problematickou lokalitou s vyšším pohybom diviačej zveri je bratislavské Nové Mesto. Aj tu sa obyvatelia stretávajú s menšími skupinami diviakov. „Evidujeme výskyt diviakov v našej mestskej časti, aj keď oproti minulému roku je toho menej, najmä v počte kusov jednotlivých skupiniek diviakov. Pokiaľ ide o výskyt diviakov na zanedbaných neudržiavaných pozemkoch, je lepšie kontaktovať nás ako mestskú časť, aby sme vedeli aj následne riešiť problém s týmto pozemkom, na ktorom sa vyskytujú a zdržiavajú,“ dodáva Bratislavskému Štandardu referentka elektronických médií mestskej časti Nové Mesto Mária Vencelová.

Nadmerný výskyt diviakov a inej voľne žijúcej zveri na nepoľovnej ploche sa znižuje najmä lovom, alebo odchytom. Samospráva má v kompetencii aj odstraňovanie biologického odpadu, ktorým obyvatelia vedome, alebo nevedome lákajú diviačiu zver do blízkosti ich príbytkov a záhrad.

V rámci Bratislavy by mali k zníženiu populácie dopomôcť dvaja súkromní veterinárni lekári, jedného z nich zazmluvnila Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava-mesto a druhého Mestské lesy Bratislava. „RVPS Bratislava-mesto uzatvorila zmluvu na poskytnutie služieb spojených s odchytom a usmrtením zveri súkromného veterinárneho lekára, ktorý vlastní narkotizačnú zbraň a odchytové klietky a ktoré v prípade potreby môže poverený užívateľ poľovného revíru využiť. Od októbra 2022 bolo takto v intraviláne Bratislavy odchytených 69 kusov diviačej zveri,“ prezrádza na svojom webe Štátna veterinárna a potravinová správa SR.