Minimálne dôchodky v októbri znova stúpli. Overte si, či máte nárok na zvýšenie a o koľko porastie ten váš

Sociálna poisťovňa od 1. októbra 2023 zvýši minimálne dôchodky automaticky. Tí, ktorí na nich majú nárok, nemusia o nič žiadať. Rozhodnutie im budú zasielať v písomnej podobe. Suma poskočí o 24,20 eura. Informovala o tom sociálna poisťovňa začiatkom mesiaca prostredníctvom svojho portálu.

Vianoèné posedenie s osamelými Bratislavèanmi Suma starobného dôchodku občana musí byť najmenej vo výške minimálneho dôchodku. Ilustračná foto: Michal Svítok / TASR

Minimálny dôchodok sa tak zvýši už druhýkrát v tomto roku. Výška základu minimálnej renty za 30 rokov dôchodkového poistenia sa zo sumy 365,70 eura, ktorá bola schválená v júli, posunie na 389,90 mesačne. Do 30. júna 2023 to pritom bolo necelých 335 eur.

„Zvýšené sumy dôchodkov dostanú na svoj bankový účet alebo v hotovosti prostredníctvom pošty vo svojich obvyklých októbrových výplatných termínoch,“ dopĺňa poisťovňa. Zvýšenie sa týka približne 60-tisíc poberateľov dôchodkov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.