Detská pohotovosť v Pezinku o rok končí. Čo bolo hlavným dôvodom?

PEZINOK – Podpisom vyhlášky ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom sa znižuje od 1. októbra 2023 do konca roku 2024 počet ambulantných pohotovostných služieb pre deti a dorast z pôvodných 61 na 40 v rámci celého Slovenska. V Bratislavskom samosprávnom kraji sa zmena dotkne iba APS v Pezinku, ktorá je naplánovaná od novembra budúceho roku.

61d485f9623ff Foto: Komplexná zdravotná služba.

Nepopulárne kroky, ktoré sa budú týkať hlavne rodičov detí, majú za cieľ stabilizovať udržateľnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast. Týmto rozhodnutím ministerstva zdravotníctva bude väčším počtom volaní zaťažená záchranná zdravotná služba, a teda môže prísť k závažným prípadom neskoro. Navyše bude detská pohotovosť v NÚDCH v Bratislave preťažená, keďže sa detským pacientom z okresov Senec, Malacky a pridajú aj z Pezinka. „Účelom týchto zmien je práve koncentrácia lekárov do funkčných tímov a zároveň ich priblíženie k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy,“ povedal Bratislavskému Štandardu komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Nedostatkom pediatrov trpí aj Bratislavský kraj. Foto: Pixabay.

Podľa primárnych pediatrov a ministerstva zdravotníctva by malo okres pokrývať aspoň 15 lekárov, čo v prípade Pezinka neplatí. „V okrese Pezinok je 12 pediatrov, čo je na zabezpečenie služieb málo,“ informoval Bratislavský Štandard riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay. Ministerstvo zdravotníctva zároveň v súčasnosti neeviduje žiadny podnet na ambulantnú pohotovostnú službu pre deti a dorast týkajúci sa Pezinka.

V Pezinku sa APS vykonáva v priestore zdravotníckeho zariadenia, ktoré využívajú aj dospelí pacienti. „Momentálne nie je podľa mojich informácií detská APS v Pezinku prevádzkovaná v súlade so zákonom. Máme indície, že detská APS funguje len vďaka tomu, že tam v skutočnosti neslúži pediater. Keďže povolenie pre APS vydáva ministerstvo zdravotníctva, opakovane som na tento problém upozornil zodpovedných ministerských úradníkov,“ konštatoval Szalay.

Podľa Tomáša Szalaya je detská pohotovosť v Pezinku v rozpore so zákonom. Foto: Pavel Neubauer/TASR.

Pre rodičov boli spustené viaceré podporné aktivity prostredníctvom projektu Spoločnosti primárnej pediatrie a občianskeho združenia Pediatri deťom – www.pediatridetom.sk. Národný ústav detských chorôb pripravil aplikáciu, vďaka ktorej budú môcť zhodnotiť zdravotný stav dieťaťa a zároveň im na základe zadaných informácií poradí, aký postup môžu v prípade ťažkostí svojho dieťaťa zvoliť. Bratislavský kraj bude využívať vlastné osvetové komunikačné kanály na to, aby informoval a ovplyvnil správanie rodičov, čím im pomôže zorientovať sa pri zdravotných problémoch svojich detí.