KDH hovorí, že je pripravené rokovať so Šimečkom. Situáciu to však výrazne nemení

Predstavitelia KDH na rokovaní predsedníctva rozhodli nechať otvorené dvere koalícii s Hlasom a Progresívnym Slovenskom. Na sociálnej sieti sa tak v piatok večer vyjadrili predstavitelia Kresťanskodemokratického hnutia.

Do KDH sa vracia František Mikloško František Mikloško a Milan Majerský. Foto: TASR.

„Po rokovaní predsedníctva naďalej platí, že KDH do vlády so stranou Smer nevstúpi. KDH zároveň odmieta hrať hru Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorí sú podľa medializovaných informácií už dohodnutí na zostavení budúcej vlády,“ dodali.

„Veci sa pohli dopredu a po tom, ako je Michal Šimečka pripravený upustiť od postu premiéra, je na ťahu Peter Pellegrini“, dodalo KDH v stanovisku. Sú zároveň otvorení ďalej rokovať o čo najlepšej alternatíve pre Slovensko, pričom pripomínajú aj svoje „červené čiary“. Jednou z nich je registrované partnerstvo pre homosexuálov, zaznelo v príspevku na sociálnej sieti.

KDH dnešným vyhlásením reaguje na situáciu, ktorá vznikla po včerajšom rokovaní v centrále Smeru. Potom, ako Majerský odmietol nielen Smer, ale aj Progresívne Slovensko, Peter Pellegrini vyhlásil, že zostáva jediná možnosť – vláda so Smerom. Pre televíziu Markíza Pellegrini zároveň povedal, že za túto situáciu je zodpovedné KDH, ktoré sa stalo prekážkou vzniku vlády s PS, SaS a Hlasom.

KDH zrejme dnešným rokovaním a vyhlásením reaguje na tento odkaz. Situáciu to však zrejme nezmení, keďže takzvané červené čiary KDH, ale aj požiadavky Hlasu sú v protiklade s požiadavkami PS.

Progresívci, ktorí dnes oznámili, že Hlasu síce ponúkajú premiéra, ale zároveň nevedenia ponúknuť rezort vnútra, tým fakticky ohlásili, že nemienia ustúpiť z vlastnej agendy, čo sťažuje spoluprácu Hlasu s liberálmi. Pellegrini pritom považuje koniec Hamrana a Lipšica za základnú požiadavku budúcej vlády.

Pravdepodobnosť vzniku vlády s Progresívnym Slovenskom je tak aj po dnešnom rokovaní predsedníctva KDH nízka. Majerského strana zrejme iba podniká kroky, aby nebola z tejto situácie označená liberálnymi médiami za zodpovednú.

Podľa informácii Štandardu, ale aj portálu Aktuality, dnes došlo k rámcovej dohode na spolupráci Smeru, Hlasu a SNS.

(dv, fed)